Byrådsmedlem sælger vikarer til kommunalt ejet selskab, hvor han selv er bestyrelsesmedlem

20211105-092611-L-1920x1280we
Nordsjællands Park og Vej har gennem flere år har købt ydelser fra bestyrelsesmedlem, Lars Egedal, der også er lokalpolitiker i Fredensborg Kommune for Venstre. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Nordsjællands Park og Vej har gennem flere år købt ydelser fra bestyrelsesmedlem Lars Egedal, der også er lokalpolitiker i Fredensborg Kommune for Venstre.

Nordsjællands Park og Vej (NSPV) bruger hvert år godt 100 millioner på at løse kommunale opgaver i Helsingør og Fredensborg Kommuner. 

Nu kan DR afsløre, at NSPV i flere år har købt vikar- og rekrutteringsydelser fra sit eget bestyrelsesmedlem Lars Egedal, der samtidig er lokalpolitiker for Venstre i Fredensborg Kommune. Det er vel at mærke sket uden, at der er indhentet tilbud fra andre leverandører, til trods for, at det i NSPV's egne forskrifter hedder, at der ved køb for over 50.000 kroner skal indhentes flere tilbud end et.   

LÆS OGSÅ: Slagkraftig overlæge lover ny kurs for Akademikerne: - Vi skal ikke være til at komme udenom

Aktindsigterne fra DR viser, at NSPV i mindst tre tilfælde har overtrådt egne retningslinjer og købt ydelser hos Lars Egedals vikarfirma, Work4All, uden at indhente andre tilbud på opgaverne. 

Samarbejdet mellem Nordsjællands Park og Vej og Lars Egedals vikarfirma startede i 2018. Samme år blev Lars Egedal valgt ind i bestyrelsen i NSPV.

Ifølge dokumenterne, som DR har fået indsigt i, har Nordsjællands Park og Vej købt ydelser i Lars Egedals vikarfirma for 383.000 kroner - vel at mærke uden på noget tidspunkt at indhente andre tilbud. 

Inhabil som bestyrelsesmedlem 

Den praksis, der er brugt i Nordsjællands Park og Vej, holder ikke. Det fortæller Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til DR

- Når man ikke indhenter konkurrerende tilbud og i øvrigt ikke overholder sin interne indkøbspolitik, så mener jeg, der er et alvorligt problem. Lars Egedal er inhabil som bestyrelsesmedlem, og derfor skal man faktisk være ekstra omhyggelig med en tillidsvækkende proces. Her er det omvendte jo sket, og det går ud over tilliden til forvaltningen.

LÆS OGSÅ: Borgmester vil henvise ledige til job som Wolt-bude

DR har fremlagt sagen for borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), der kalder sagen for meget alvorlig.

Niels Christian Koefoed er direktør i Nordsjællands Park og Vej. Han har ikke ønsket at stille op til interview med DR. 

Han skriver dog i en redegørelse til Helsingør Kommune, som DR har fået aktindsigt i, at alt er foregået økonomisk ansvarligt.

Lars Egedel mener selv, at han har handlet hæderligt i sagen:

"Fra allerførste kontakt mellem min kundekonsulent og NSPV har jeg dikteret, at vi præcis til NSPV skulle sælge billigst muligt, og jeg er overbevist om, at vi derved har været billigste tilbudsgiver", skriver han i et skriftligt svar til DR.

GDPR