Kabineansatte: SAS overenskomst-shopper og spiller fagforeninger ud mod hinanden

CC-1
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SCANDINAVIAN ARLINES (SAS) har endnu engang indgået overenskomstaftale med Flyvebranchens Personale Union (FPU), som er foregået i det skjulte. Hvilket vil sige, at SAS endnu engang spiller danske fagforeninger ud mod hinanden, som er resulteret i underbydning af overenskomstvilkår for danske kabineansatte. Overenskomstaftalen dækker ny base i CPH med A320-fly.

LÆS OGSÅ: Får milliardlån af staten: SAS sælger danske arbejdspladser til Norge

SAS og FPU slår på tromme for, at de har sikret in-sourcing af allerede outsourcet produktion, som hidtil har været befløjet af SAS Ireland (SAIL) og udenlandske ansatte. Dette må siges, at være en forvrænget sandhed med modifikationer, eftersom den pågældende produktion naturligt har tilfaldet SAS’ egne kabineansatte på CAU’s overenskomstområde, før SAS valgte at outsource denne i 2017.

FPU’s handling og ageren er milevidt fra den danske model og ikke tilnærmelsesvis i tråd med faglige grundværdier og -principper
Christa Ceré, formand Cabin Attendants Union (CAU)

Det skal ligeledes nævnes, at kabineansatte på CAU’s overenskomstområde i forvejen opererer A320-fly, og at det endnu engang lykkedes SAS at overenskomstshoppe en billigere overenskomstaftale hos FPU. Som faglig organisation kan CAU konstatere en kedelig tendens med SAS og FPU’s ageren, hvilket må siges mest af alt at minde om en karteldannelse. Det virker mildest talt som om, at FPU og SAS har indgået en pagt omhandlende at underbyde og udvande eksisterende overenskomstaftaler i SAS.

Men hvorfor?

SAS og FPU siger, at der er tale om danske overenskomstvilkår, hvorfor intet ondt er hændt. Men sandheden er, at der, for at bruge FPU’s egne ord, blot er tale om "rimelige vilkår", som jo må siges at være elastik i metermål i en negativ nedadgående retning. Sandheden skal findes i, at SAS og FPU’s overenskomstaftaler er 15-20 procent billigere end eksisterende overenskomstaftaler mellem SAS og DPF og CAU.

LÆS OGSÅ: Forargede politikere: 'I midten sidder SAS og gnider sig i hænderne'

Dét eneste, der står tilbage, når SAS og FPU udvander eksisterende overenskomstaftaler, er en isoleret set stigende organiseringsgrad i FPU. De sørgelige rester er dårlig fagforeningsskik, manglende solidaritet og et ræs mod bunden. Parallellerne til indirekte social dumping er tydelige, og de blåstemples i dette tilfælde i en overenskomstaftale. FPU’s handling og ageren er milevidt fra den danske model og ikke tilnærmelsesvis i tråd med faglige grundværdier og -principper.

SAS UDVISER en imponerende energi, når det kommer til at omgå eksisterende overenskomstaftaler og faglige organisationer. Man kan kun forestille sig, hvad der kunne ske, hvis energien blev brugt på at udvise respekt for eksisterende aftaler og parter, men det tyder desværre på, at SAS har taget aktieanalysechef ved Sydbank, Jacob Pedersens råd til efterretning om et brutalt og nådesløst opgør med de traditionelle fagforeninger og tilhørende overenskomstaftaler.

LÆS OGSÅ: Over 100 millioner til langtidsledige: Her er aftalen

CAU tager stærkt afstand til SAS' og FPU’s urimelige handlinger, som vil få store konsekvenser for de kabineansatte på ulønnet orlov, som i god tro afventer en stigning på efterspørgslen af flyrejser for at vende tilbage til deres oprindelige job i SAS.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR