Chefredaktør:
Tax the rich!

NK_i_1650_px
23. jan. 2020 12.45
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DER ER OPRØR FRA TOPPEN. De rige betaler for lidt i skat.

Jeg forstår, hvis du lige skal læse det igen. Men ja, det er rigtigt, det står i Børsen - af alle medier. Man mærker, at en tidligere aktiv socialdemokrat (Bjarne Corydon) er kommet til rors på det medie.

Spøg og polemik til side - lad os glæde os.

Der går i disse dage bud fra toppen af samfundet, der traditionelt samles i schweiziske Davos-Klosters til den økonomiske elites absolutte højtid, World Economic Forum. Det er herfra, at Børsen rapporterer og bringer et indlæg fra meget velhavende mænd.

LÆS OGSÅ: Ny måling: Danskerne brokker sig over lønnen

121 rigmænd fra forskellige lande opfordrer regeringer i hele verden til at indføre formueskatter på de én procent rigeste i landene. En dansk underskriver, Djaffar Shalchi, siger, at regeringerne skal komme ud af busken og 'beskatte os noget mere'.

Dette må være en 'no-brainer' for et rødt flertal i Danmark. Man kan sætte en dagsorden med stor folkelig opbakning, de rigeste (nok ikke dem alle, trods alt) vil gerne betale noget mere. Og de blå vil ikke rigtig. Sæt i gang!
Nicolai Kampmann

Iværksætteren Shalchi var i 2019 fremme med flere markante meldinger imod den rå kapitalisme. Han var bl.a kritisk over for den lobbykampagne, der blev ført fra en række familier imod at hæve arveafgiften.

- Jeg tror ikke, at den almindelige lønmodtager er med på, hvad der foregår, sagde Djaffar Shalchi til A4.

Udover Shalchi er det ikke hvem som helst, der står bag den velgørende opfordring. Medlemmer af Disney-familien og en tidligere topchef i Unilever er blandt talsmændene. Ifølge Børsen tager de røde politikere godt imod opfordringen, mens Venstre melder, at de ikke ønsker at hæve beskatningen for de rigeste.

Dette må være en 'no-brainer' (tilgiv de engelske udtryk her og der) for et rødt flertal i Danmark. Man kan sætte en dagsorden med stor folkelig opbakning, de rigeste (nok ikke dem alle, trods alt) vil gerne betale noget mere. Og de blå vil ikke rigtig. Sæt i gang!

Vi døjer med at finde penge til alle de ting, vi gerne vil gøre bedre inden for klima, nedslidning, dagpenge, børneinstitutioner, hospitaler, uddannelse med mere. Det er veldokumenteret, at de rigeste mennesker har fået de markant største indkomstfremgange de senere år.

Én analyse fra maj 2019 viste, at de rigeste danskere - den ene procent, der tjener mest - i begyndelsen af 1990'erne havde en andel af danskernes samlede indkomst på omkring 7 procent. Den er nu steget til 11 procent af den samlede indkomst. 

Ønsket om at blive beskattet hårdere, udgør et klarsyn fra toppen af vores samfund, man kun kan glæde sig over. Må vores politikere følge trop og gøre klarsynet til politiske handlinger 
Nicolai Kampmann

Nu kommer nogle af de mennesker selv og opfordrer til at vende udviklingen i en mere balanceret retning.

I lørdags bragte Berlingske et fint interview med Jim Hagemann Snabe, medlem af bestyrelsen i World Economic Forum og bestyrelsesformand for A.P. Møller - Mærsk og Siemens. Snabe taler for en mere ansvarlig kapitalisme, og at globaliseringen ikke stiller arbejdere for dårligt

- Der er en stor gruppe mennesker, som føler sig presset på deres lønninger og frygter for deres job. Hvis ikke man forstår det, tager det seriøst og gør noget ved det, vil man ødelægge grundlaget for global vækst, siger Jim Snabe til avisen.

Det er så sandt, som det er sagt. Sammen med ønsket om at blive beskattet hårdere, udgør det et klarsyn fra toppen af vores samfund, man kun kan glæde sig over. Må vores politikere følge trop og gøre klarsynet til politiske handlinger. 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].