SPONSORERET INDHOLD:
Chokolademager fandt en vej i pandemien

chokolade_2
- Maleku Chocolate tilbyder med stor succes virtuelle chokoladesmagninger under corona-krisen, siger ejer af firmaet, kakaobonde og chokolademager, Henrik Bodholdt. Foto: Maleku Chocolate
13. mar. 2021 05.48
SPONSERET: Maleku Chocolate tilbyder virtuelle chokoladesmagninger direkte fra chokoladeskoven i Costa Rica. Henrik Bodholdt fører sine deltagere rundt blandt kakaotræerne og fortæller om livet som kakaobonde og chokolademager i Costa Rica. Samtidig kan deltagerne smage sig igennem en række af gourmetchokolader.

A4 Mediers indhold præsenteres i samarbejde med Maleku Chocolate. A4 Medier bestemmer altid, hvad der dækkes, og hvordan det dækkes. Dette indhold er godkendt af A4 Mediers chefredaktør.

Ude midt i junglen under den skarpe costaricanske sol står en mand  iført bredskygget hat, skjorte med opsmøgede ærmer, jeans og et par mudrede gummistøvler.

Han holder en mobiltelefon monteret på en selfie-stick ud i strakt arm, mens han taler ind i den – på dansk.

Henrik Bodholdt er chokolademager og kakaobonde i det lille mellemamerikanske land. Han er i gang med en af sine mange og populære chokoladesmagninger – i direkte forbindelse med kunder 10.000 kilometer væk i det vinterkolde Danmark.

- Sidste år blev vi ramt af hårdt af pandemien. Vores niche på det lokale marked var turistsektoren, og fra den ene dag til den anden blev vores styrke vendt til svaghed – omsætningen faldt 97 procent fra marts til april, siger Henrik Bodholdt.

I Costa Rica var hjælpeprogrammerne få og små. Henrik Bodholdt blev nødt til at afskedige sine medarbejdere i chokoladeproduktionen, mens han beholdt to fuldtidsmedarbejdere i det han kalder sin chokoladeskov – en farm på 13 hektar hvor han dyrker sin 100 procent økologiske kakao.

Som han siger:

- Kakaotræer er ligeglade med menneskelige problemer, de vokser og producerer og skal tages hånd om dagligt.

Tilbage i begyndelsen af 2019 tog Henrik og en tidligere gymnasiekammerat fat på at importere Henriks gourmetchokolade til Danmark. Under navnet Maleku Chocolate deltog de i den danske chokoladefestival, og begyndte i det små at sælge chokoladeplader fra et lager i Glostrup via deres  webshop www.malekuchocolate.dk

Råvarer af høj kvalitet

Henrik Bodholdts stil som chokolademager hører til den nye megatrend som tog sit udspring i USA omkring årtusindskiftet. Et nyt fokus på håndværket og de rene råvarer af højeste kvalitet, i modsætning til den kommercielle kategori fra de store spillere på verdensmarkedet og deres – efter Bodholdts mening – fokus på sukker og slik i stedet for den rene kakaooplevelse.

Maleku Chocolate adskiller sig desuden fra de cirka 75 procent af chokolademarkedet på det afrikanske kontinent. Her er cirka 90 procent af de ansatte børn og har arbejdsvilkår, der er langt fra danske standarder.

Foto: Flagskibet i Maleku Luksus-serie: 6 lækre varianter i én æske.

Firmaet er ungt men har allerede markeret sig internationalt og har blandt andet vundet adskillige guld-, sølv- og bronzemedaljer ved International Chocolate Awards. Henrik Bodholdt og hans partnere i Danmark har hele tiden haft ambitionen om at få danskernes øjne op for den type gourmetchokolade, han selv står for.

Men netop som alt tydede på fremgang i salget i 2020, ramte pandemien.

Resten af 2020 blev en kamp for den lille virksomhed i forsøget på at overleve. Maleku Chocolate udstedte nye aktier og fik solgt nok til at komme igennem de første og værste måneder, takket være gamle venner og bekendte i Danmark.

Lagde ny plan

Selv satte Henrik Bodholdt sig ned i det tomme chokoladeværksted og lagde en ny plan. Og brugte tiden på at skrive den bog, han altid havde drømt om at få nedfældet.

Hans personlige oplevelser og erfaringer med at være kakaobonde og jord-til-bord chokolademager blev til bogen "Chokolade er...", som udkom i Danmark i oktober 2020. 

En optræden som gæstekok i Go´Morgen Danmark blev startskuddet på en vintersæson med vind i sejlene i Danmark. Ironisk nok hjulpet godt på vej af den pandemi, der var ved at slå forretningen ihjel.

Maleku Chocolate begyndte som de eneste at tilbyde virtuelle chokoladesmagninger direkte fra chokoladeskoven i Costa Rica. Henrik Bodholdt kunne føre sine deltagere rundt blandt kakaotræerne og fortælle om livet som kakaobonde og chokolademager i Costa Rica. Samtidig kunne deltagerne smage sig igennem en række af gourmetchokolader.

- Infotainment med autenticitet og en mundlækker vinkel, som han selv udtrykker det.

Siden november 2020 har Henrik Bodholdt og hans medarbejdere underholdt tusindvis af danskere, svenskere, tyskere, schweizere, spaniere og amerikanere fra små og store virksomheder. Familier og foreninger, sportsklubber og julefrokoster.

Deltagere i alle aldre har nydt chokoladeoplevelser i Costa Rica, hjemmefra i trygge og indendørs omgivelser.

- Vi skal være omstillingsparate og på dupperne i forhold til de betingelser som så pludseligt kan vælte vores verden på den anden ende. Vi kunne sagtens være gået konkurs og have givet op, men i stedet vendte vi tingene på hovedet og besluttede os for at nytænke og tage initiativ til noget nyt, og så måtte det briste eller bære.

Henrik Bodholdt har flere nye ideer til hvordan danskerne i fremtiden kan komme til at opleve kakao og chokolade, men 'det er for tidligt at afsløre endnu' siger han.