Corona-år giver millionplus i kongehuset: Personaleudgifter er den største post

20220209-111905-L-1600x1066we
Samlet modtog kongehuset 89,9 millioner kroner i 2021, hvoraf langt hovedparten er statsydelsen. Regnskabet endte med et overskud på 1,7 millioner kroner. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En tilfreds hofmarskal kan notere et plus i pengekassen for kongehuset i 2021. Det selv om udgifterne steg.

På trods af at kongehuset i 2021 øgede sine udgifter med flere millioner kroner, landede man alligevel et pænt overskud. Corona gav mindre aktivitet, og det lunede i den kongelige portemonnæ.

Det fremgår af årsrapporten for kongehuset, der netop er offentliggjort.

- Kongehuset var i det forgangne år – ligesom resten af samfundet – fortsat påvirket af coronasituationen, hvilket betød, at en række planlagte arrangementer og begivenheder i årets løb måtte aflyses eller udskydes.

- Som følge af det lavere aktivitetsniveau på grund af covid-19 fik kongehuset i 2021 et positivt regnskabsresultat, skriver hofmarskal Kim Kristensen i rapporten.

Samlet modtog kongehuset 89,9 millioner kroner i 2021, hvoraf langt hovedparten er statsydelsen. Regnskabet endte med et overskud på 1,7 millioner kroner.

Som altid er personaleudgifterne den klart største post i regnskabet fra kongehuset. Med 54 millioner kroner var de nogenlunde i ro sidste år.

Corona ændrede ikke på, hvor meget der skal gøres rent og vaskes tøj, som der blev brugt 9,9 millioner kroner på, køres med chauffører, hvilket løb op i 9,8 millioner kroner, eller passes royale heste, hvilket kostede 4,8 millioner kroner.

Året blev dog brugt på investeringer andre steder, da der var penge i kassen. Det er blandt andet administrationsomkostningerne, der er steget med en lille million til 7,7 millioner kroner.

- Stigningen henføres til yderligere investeringer i it-understøttelsen, herunder især it-sikkerhed, som også i 2021 var et fokusområde, samt investeringer i ladestandere til elbiler, fremgår det af regnskabet.

Udgifterne til driften steg med to millioner kroner til 9,3 millioner kroner. Det gik blandt andet til "øget aktivitetsniveau samt omkostninger til inventar og it i de nyrenoverede kontorlokaler i Nordre Sidefløj bag Det Gule Palæ".

De øgede udgifter blev dog delvist opvejet af medvind på "finansielle poster" på 1,4 millioner kroner. Det dækker oftest over eksempelvis værdipapirer.

/ritzau/

GDPR