Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

20191104-155845-3-1920x1080we
'Vi forventer aflysning af brobygning træder i kraft på torsdag,' lyder det. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
26. okt. 2020 10.30
Brobygningen for tusindvis af landets skoleelever aflyses på grund af frygt for smittespredning.

Brobygningen for landets skoleelever aflyses i efteråret. Aflysning træder i kraft torsdag.

Det sker, samtidig med at kravene om mundbind eller visir indføres på uddannelsesinstitutioner for at stoppe spredning af corona.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet til Ritzau.

- Mange spørger til brobygning. Detaljerne vedrørende aflysning af brobygning er under hastig udarbejdelse og offentliggøres, så snart de er på plads, skriver børne- og undervisningsministeriet Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på Twitter.

- Vi forventer aflysning af brobygning træder i kraft på torsdag - på samme tidspunkt som reglerne vedrørende mundbind for sektoren. Opdatering følger, tilføjer hun.

Ministeriet oplyser dog, at aflysningen finder sted torsdag. Meldingen kommer, efter at eksempelvis SF og Skolelederforeningen har udtalt, at brobygningen bør aflyses.

For at lade folkeskoleelever snuse til ungdomsuddannelserne er der et obligatorisk introkursus i 8. klasse samt såkaldt brobygning i 9. og 10. klasse, hvor eleverne kommer ud og besøger forskellige uddannelser over flere dage.

Det finder typisk sted i løbet af efteråret, men kan strække sig helt frem til 1. marts.

I foråret blev brobygningen udskudt på grund af coronasituationen i Danmark. Og det giver god mening at droppe brobygningen i den nuværende situation. Det sagde SF's gruppeformand samt børne- og undervisningsordfører, Jacob Mark, tidligere mandag morgen.

Venstres børne- og undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, der ligeledes er tidligere minister på området, forstår ikke, hvorfor aflysningen først finder sted fra på torsdag og ikke allerede i dag, mandag.

Det skriver hun på Twitter med henvisning til, at mange elever efter planen allerede skal på brobygning fra mandag.

Jacob Mark er enig med sin kollega fra Venstre. En aflysning skal ikke vente til torsdag.

- Vi ønskede allerede fra flere uger siden at aflyse brobygningen og give uddannelserne god tid til at lave et digitalt alternativ.

- At vente til torsdag, fordi det har man lige pludselig besluttet, er meget ulig den måde, som regeringen har gjort det på tidligere. Vi har i SF egentlig bakket op om, at man gik forsigtigt frem. Hellere et forsigtigt skridt for meget end et forsigtigt skridt for lidt.

- Der er ikke noget i vejen for at aflyse allerede nu og gøre det digitalt, siger Jacob Mark efter ministerens udmelding.

Ifølge Astrid Carøe, uddannelsesordfører for SF, skal ministeren sikre et alternativ til brobygningen, så der eksempelvis er nok elever, der vælger erhvervsuddannelserne.

- Hvorfor ikke få elever og lærere fra erhvervsskolerne ud på folkeskoler og gennemføre nogle praktiske forløb?

- De unge har stadig brug for at få viden om ungdomsuddannelserne, inden de skal beslutte sig, og det er vigtigt, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, siger Carøe i en skriftlig kommentar.

/ritzau/