Corona har været god ved forlagene, men hård ved forfatterne

20001221-172634-1-1920x1281we
Peter Adolphsen er næstforperson i Danske Skønlitterære Forfattere, og var en af de forfattere der mistede store dele af sin indtægt, da landet lukkede ned. Foto: Henning Bagger/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Mens forlag og internetboghandler i disse uger præsenterer flotte årsregnskaber, er store dele af forfatteres indkomst forsvundet under nedlukningerne.

Nedlukningerne i 2020 og 2021 øgede efterspørgslen på bøger og lydbøger. En rundspørge fra december sidste år viste, at antallet af lydbogslyttere var blevet fordoblet på to år.

Sammen med det øvrige bogsalg, lader det sig nu aflæse i flotte årsregnskaber fra blandt andre Gyldendal, Lindhardt & Ringhof og internetboghandlen Saxo.

Så der er forfattere, som i forvejen har en meget usikker økonomi og som står med håret i postkassen nu
Anne Sofie Hammer,  næstformand i Dansk Forfatterforening

Men for mange af de forfattere, som forlag og boghandler tjener deres penge på, så er billedet et ganske andet.

For dem udgør bogsalg en mindre del, og honorarer fra blandt andet foredrag, oplæsninger og skrivekurser normalt en stor del af indkomsten, og de forsvandt med nedlukningerne.

- Så der er forfattere, som i forvejen har en meget usikker økonomi og som står med håret i postkassen nu. Dem møder vi nogle af, siger næstformand i Dansk Forfatterforening, Anne Sofie Hammer til Politiken.

Manglende sikkerhedsnet under nedlukningerne

De forsvundne indtægter fra undervisning og arrangementer er den ene del af en vanskelig økonomisk situation for mange forfattere.

Den anden del skyldes, at forfatterne i lang tid ikke blev fanget af de økonomiske sikkerhedsnet, i form af kompensationsordninger, der blev spændt ud, da landet lukkede ned.

- Hvordan søger man lønkompensation for et job, som ikke har arbejdsgiver eller lønudbetalinger? Hvordan dokumenterer man at telefonen ikke ringer? skriver næstforperson Peter Adolphsen på foreningen Danske Skønlitterære Forfatteres hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Efter kritik: Minister ændrer kunstneres coronahjælp

Ifølge foreningen skyldtes det mangelfulde sikkerhedsnet en uvidenhed om forfatternes økonomi og indtægtsforhold.

- De blev heldigvis en smule klogere undervejs, og hjælpepakkerne blev strikket bedre sammen i forhold til de første udspil, der var helt på månen, skriver Peter Adolphsen, og fortsætter:

- Særligt vigtigt indførtes kategorien ’kombinatører’ for personer med kludetæppe-økonomi. Det kommer vi og mange andre aktører til at forsøge at følge op på.

Tjener mindre end kontanthjælp

Peter Adolphsen er selv en af dem, der blev ramt på økonomien. Han udgav sin seneste bog i marts 2020 under den første nedlukning.

- Normalt ville jeg have været ude ved 10, 20, 40 arrangementer, men det blev kun til et par stykker ved genåbningen, siger Peter Adolphsen til Politiken.

LÆS OGSÅ: New York Times hylder 50 år gamle beretninger fra arbejderklassens Vesterbro

Han mener, at det sent gik op for beslutningstagerne, at mange kunstnere reelt tjener mindre end en kontanthjælp.

Anne Sofie Hammer siger til Politiken, at Dansk Forfatterforening ikke forventer en håndsrækning fra forlagene.

Til gengæld er forventningen, at forfatternes indtjening nu begynder at vende tilbage til det normale fra før corona.

GDPR