Coronatests klinger af: Podere kan være på vej til trængte brancher

20201214-114918-L-1920x1280we__1_
Tusinder af unge, der i dag poder i halse og næser, skal formentlig snart ud og finde andre job inden for de kommende måneder, herunder deltids- og studiejob. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA:Corona i Danmark
10. jun. 2021 06.37
Private udbydere og regioner melder om markant færre coronatests i takt med, at flere danskere bliver vaccineret. Dermed kan op mod 20.000 podere være på vej til andre job de kommende måneder.

Tusinder af unge mennesker kan snart lægge podepindene fra sig og i stedet gribe fat om fadølshanen eller serveringsbakken. For i takt med at flere danskere nu har fået første vaccine-prik, falder antallet af coronatests.

Det viser en rundringning, som Fagbladet 3F har lavet til de private virksomheder og regioner, der står for henholdsvis kvik- og PCR-tests i hele landet.

LÆS OGSÅ: Unge får mindst 187 kroner i timen for at arbejde i testcentre: 'Det er pissesvært at konkurrere med'

- Vi tester lidt færre i dag. Det er hævet over enhver tvivl, at der kommer en nedgang i testene, selv om der stadig er mange ubekendte, herunder sommerturismen, siger Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink.

Carelink står for hurtigtests i region Syddanmark med 150 teststeder og har knap 3.300 medarbejdere knyttet til opgaven, herunder også ledere, chauffører med mere. Der testes over 50.000 personer om dagen.

Udviklingen betyder, at tusinder af unge, der i dag poder i halse og næser, formentlig skal ud at finde andre job inden for de kommende måneder, herunder deltids- og studiejob.

Især restaurationsbranchen har i den seneste tid råbt højt efter arbejdskraft og har udtrykt frustration over, at mange unge har valgt restauranter og barer fra til fordel for det bedre lønnede arbejde med at pode og koordinere coronatests.

Foreløbig løber kontrakten med de private testudbydere til 8. august, og i september forventer Statens Serum Institut, at alle danskere er vaccineret for corona.

Også hos Copenhagen Medical, der står for kviktests i region Hovedstaden, testes der nu færre.

Tidligere har Copenhagen Medical testet op til 130.000 om dagen, nu ligger det på cirka 100.000 dagligt, og vurderingen er, at tallet falder.

Copenhagen Medical har søgt efter podere igennem mange måneder – på et tidspunkt blev der i en enkelt uge ansat 2.000 – men nu ansættes der ikke flere.

Falck står for lyntestcentrene i region Nordjylland, Midtjylland og Sjælland og har 5.000 podere tilknyttet.

Det daglige antal tests ligger på omkring 130.000. Tidligere har der været testet helt op til 170.000 om dagen, særligt efter genåbningen af restauranter, arbejdspladser med mere. Også Falck forventer, at antallet af tests vil fortsætte med at falde på grund af udrulningen af vacciner, og ansætter heller ikke længere flere podere.

De tre private testudbydere oplyser, at det primært er unge mennesker, som er hyret som podere, og at de ikke er ansat til et fast timetal. De har tilsammen 15-16.000 podere ansat.

Når det gælder podning i halsen – PCR-test – er det regionerne selv, der står for testningen. Også her er der nu færre mennesker, der lader sig teste, viser Fagbladet 3F’s rundringning.

- Vi følger Sundhedsstyrelsens ønsker, men det er klinget af. Der er ikke på samme måde lange køer for at blive testet, som der har været, siger Jørn Mørup, vicedirektør i koncern HR i Region Midtjylland.

I Region Nordjylland PCR-testes 12-14.000 nordjyder af 300 podere hver dag. Det er et fald sammenlignet med maj, hvor 20.000 dagligt fik en podepind i halsen. Der er dog indtil videre ikke planer om at skille sig af med podepersonalet, da staten har bedt regionerne om at køre videre med det nuværende antal daglige testtider, oplyser regionen.

I Region Hovedstaden er der 1.700 podere ansat, svarende til 1.400 fuldtidsjob, og der ansættes ikke flere, og i Region Syddanmark har der også været et fald i antallet af tests, på cirka 10 procent i de seneste tre uger.