Trods overborgmesters klare opfordring: Nemlig-selskab får endnu en chance

20210914-123250-2-1920x1280we
- Vi er enige om at give dem en allersidste chance, siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester (SF). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg giver Intervare endnu en chance til at overholde tilbagebetalingskrav og arbejdsklausul. Men firmaet får nu dagbøder, ligesom kommunen stopper med at betale regninger.

Allersidste chance.

Sådan lyder det fra Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg til udbringningsvirksomheden Intervare A/S, der bringer varer ud til borgere i kommunen.

Mandag aften besluttede udvalget at give virksomheden frist til den 1. november 2021 om at efterbetale løn til chauffører. Et krav, som Intervare, der er Nemlig.coms moderselskab, indtil videre har modsat sig.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Nemlig-selskab: Nu må retten afgøre strid med kommune

I stedet for at trække stikket til Intervare omgående, besluttede sundheds- og omsorgsudvalget at tildele firmaet dagbøder, ligesom kommunen stopper med at betale regninger til dem, indtil tilbagebetalingskravet bliver efterlevet.

- Vi er enige om at give dem en allersidste chance, siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester (SF), til Fagbladet 3F.

Dagbøderne er ifølge Fagbladet 3F på 7.200 kroner. Intervare går også glip af 400.000 kroner om måneden, og samlet set kommer det tilbageholdte beløb op på 3,2 millioner kroner.

Følger ikke overborgmesters opfordring

At Københavns Kommune ikke allerede nu er villige til helt at droppe samarbejdet med Intervare, står i skærende kontrast til den udmelding, overborgmester Lars Weiss (S) kom med i slutningen af sidste uge.

Her lød det fra overborgmesteren, at han havde meget svært ved at se, at kommunen efter mandagens møde i sundheds- og omsorgsudvalget kunne fortsætte samarbejdet med Intervare.

Lars Weiss' udmelding kom dog få timer inden, Intervare selv kom med et løsningsforslag til konflikten. Forslaget kommer vi tilbage til.

Sisse Marie Welling har til Fagbladet 3F ikke ønsket at kommentere, hvorfor man ikke fulgte Lars Weiss' udmelding.

Det har ikke været muligt for A4 Arbejdsmiljø at få en kommentar fra sundheds- og omsorgsborgmesteren.

Tager godt imod løsningsforslag

Fredag kom Intervare med et løsningsforslag til konflikten med Københavns Kommune, der har varet i flere måneder.

Forslaget går ud på, at Intervare dropper de små enkeltmandsvirksomheder med chauffører og i stedet hyrer større transportvirksomheder, der får arbejdsgiveransvaret. De nye chauffører vil med al sandsynlighed være omfattet af arbejdsklausulen med kommunen.

Københavns Kommune er villige til at afprøve Intervares løsningsmodel, lød det mandag aften.

Og den fremstrakte hånd glæder udbringningsvirksomheden.

- Vi er glade for den positive modtagelse af vores løsningsforslag og ser frem til et fortsat samarbejde med Københavns Kommune, siger Mikkel Pilemand, der er kommerciel direktør i Intervare, til A4 Arbejdsmiljø.

Holder fast i afgørelse ved domstol

Virksomheden holder dog fast i, at de ikke har brudt arbejdsklausulen, og at de heller ikke har pligt til efterbetale løn til chaufførerne, som kommunen kræver.

- En opfattelse, som bakkes op af Dansk Erhverv og vores advokatfirma Bech-Bruun. Derfor bør denne bagudrettede tvist afgøres af en domstol, siger Mikkel Pilemand.

Københavns Kommune undersøgte tidligere på året chaufførernes arbejdsforhold. Det skete i kølvandet på en række mediehistorier om kritisable løn- og arbejdsforhold blandt Nemlig.coms chauffører og lagerarbejdere.

Ifølge undersøgelsen fra kommunen er Intervares chauffører i gennemsnit blevet underbetalt med 11.000 kroner per person om måneden i den undersøgte periode.

Det fik tilbage i juni kommunen til at kræve, at Intervare skulle tilbagebetale lønnen til chaufførerne. Deadlinen for den betaling er blevet rykket flere gange, men blev endeligt forbigået i fredags.

Også Socialudvalget i Københavns Kommune skal behandle forholdet til Intervare A/S. Det sker på et møde i morgen onsdag.

GDPR