Døende blikkenslager kalder fusk med asbestprøve for 'mordforsøg'

IMG_2594
45-årig Dan Henriksen ønsker, at eleverne på erhvervsskolerne skal undervises i asbest. Foto: Maja Vang
Den 45-årige blikkenslager er døende, fordi han for 20 år siden blev udsat for asbest. I dag kæmper han for, at andre ikke skal lide samme skæbne.

Til sommer bliver Dan Henriksens ene datter færdig med folkeskolen, mens den anden bliver færdig med gymnasiet. Han har et  beskedent ønske: Han vil opleve dem bestå deres eksamener. Og så har han et andet: 

LÆS OGSÅ:  Dan er 45 og døende: Blev udsat for asbest i sin læretid

- Jeg vil rigtig gerne have nogle asbest-regler, så andre ikke bliver syge. Det er frygteligt, at andre skal dø af en sygdom som min, hvis man kan ændre det ved simpel lovgivning. Jeg synes bare, politikerne skal til at få fingeren ud, for at sige det pænt. 

Jeg er glad for, at Christian Juhl får gjort ministeren opmærksom på et problem, der har været der længe, men som han ikke har fået gjort noget ved endnu
Dan Henriksen, blikkenslager

Den 45-årige blikkenslager ved, at han skal dø snart. Det skal han, fordi han for 20 år siden, som lærling, blev udsat for asbest, da han var med til at renovere et stort kursuscenter i Helsingør. Lillejuleaften i 2016 fik han diagnosen lungehindekræft. 

Nu lever han det, han kalder for et ‘sofaliv’. Helbredet er for dårligt til meget andet end at ligge på sofaen i villaen i Hvidovre. 

Det er herfra, han har holdt sig orienteret om det samråd, der var i sidste uge, hvor Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, havde kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. Christian Juhl ville have svar på, hvad ministeren vil gøre ved problemet med asbest.

-  Jeg er glad for, at Christian Juhl får gjort ministeren opmærksom på et problem, der har været der længe, men som han ikke har fået gjort noget ved endnu, siger Dan Henriksen.

Forbud mod indkapsling

For ifølge den tidligere blikkenslager er der meget, der kan gøres. 

- Hvis et byggeri er fra før 1980’erne, skal der automatisk tages boreprøver. Og så skal det være forbudt at indkapsle asbest - det skal fjernes totalt, hvis man støder på det. Vi har skubbet problemerne foran os siden 1980’erne. 

Hvis man havde lavet den rigtige undersøgelse, så skulle mine børn ikke vokse op uden en far
Dan Henriksen, blikkenslager

Asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende i Danmark siden 1980’erne. Men alligevel dør cirka 300 om året som følge af påvirkningerne af asbest i Danmark. 

Det sker blandt andet, fordi der kan gå op til 35 år fra indånding, før man bliver syg. Men også fordi, asbest stadig er en del af den ældre boligmasse. Og derfor risikerer især håndværkere at indånde det farlige støv ved renoveringer.

Eleverne er bange

Dan Henriksen mener også, det skal være myndighederne og ikke virksomhederne, der vurderer, hvilken type asbestprøve, der skal tages, og hvor den skal tages. 

- Hvis man havde lavet den rigtige undersøgelse, så skulle mine børn ikke vokse op uden en far. 

Da der blev konstateret asbest på den kursusejendom, hvor Dan Henriksen blev smittet, var det for sent. Dan Henriksen havde allerede fået de farlige fibre ned i sine lunger. 

De skal fra første skoleperiode undervises i, hvor farligt asbest er. Når de ser det, så skal de stoppe op og ikke arbejde videre. De opdager faren alt for sent
Dan Henriksen, blikkenslager

Han kan ikke udtale sig om sin tidligere arbejdsgiver, da han har indgået et forlig med virksomheden. 

Men han vil gerne fortælle om sine forslag til, hvordan håndværkerne kan beskyttes. 

- De skal fra første skoleperiode undervises i, hvor farligt asbest er. Når de ser det, så skal de stoppe op og ikke arbejde videre. De opdager faren alt for sent. Det kan jeg mærke, når jeg tager rundt på erhvervsskolerne og fortæller min historie, så bliver eleverne jo pissebange for, at de allerede er blevet smittet.

Det er et mordforsøg

A4 Arbejdsmiljø har de seneste par måneder fortalt om et byggesjak, der har været udsat for asbest, da de renoverede en etageejendom i Øster Søgade i København. Deres byggeleder havde fusket med en asbestprøve, så den positive test fremstod som negativ. 

Om mange år kan de ansatte vise sig at blive syge, og så kan han have det på samvittigheden. Det er for mig at se et mordforsøg
Dan Henriksen, blikkenslager

Det blev meldt til politiet, der ikke er gået videre med anmeldelsen, og efterfølgende har byggelederen, der blev fyret, fået et nyt job. Også den sag har Dan Henriksen fulgt tæt. 

-  Jeg er rystet over, at det ikke har haft nogen konsekvenser, og at politianmeldelsen ikke blev taget seriøst. Selvfølgelig skulle han tiltales. Om mange år kan de ansatte vise sig at blive syge, og så kan han have det på samvittigheden. Det er for mig at se et mordforsøg. 

Byggelederen har tidligere angret, at han snød med prøven: 

- Det var pisse dumt at fuske med prøven, men jeg kan ikke fortælle dig, hvorfor det skete. Det irriterer mig helt vildt. Jeg har aldrig fusket på den måde før, og jeg kommer aldrig til at gøre det igen, sagde han i sidste uge til A4 Arbejdsmiljø.

25 piller om dagen

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er cirka 90 procent af dem, der får diagnosen lungehindekræft, døde inden for fem år. Stort set alle får diagnosen, fordi de har været udsat for asbest. 

Lægerne mente ikke, Dan Henriksen ville leve mere end to år. Det er snart fem år siden,  men tiden er begyndt at gå hurtigere, kan han mærke. 

- Nogle gange får jeg besøg af en kammerat, eller hvis det er en god dag, og jeg har luft til det, så besøger jeg mine gamle kollegaer nede i firmaet. Men jeg kan ikke gå ret langt. Det er noget rigtig lort. 

Lægerne siger, jeg bare skal nyde det og tage rigeligt med sovs og bare hygge mig. Det er jo heller ikke så tosset
Dan Henriksen, blikkenslager

Da A4 Arbejdsmiljø mødte Dan Henriksen første gang var det i august til en konference, som hans fagforbund, Blik og Rør, havde inviteret til. Dengang sad han i kørestol. Den bruger han stadig, men i hjemmet kan han klare sig ved at tage små, forsigtige skridt.  

Han får omkring 25 piller hver dag udover et par sprøjter med medicin. Det er blandt andet morfin, blodfortyndende medicin og hormoner. Sidstnævnte har medført, at han i dag vejer 110 kilo. 40 kilo mere end hans normalvægt.  

- Jeg svulmer op og får øget appetit. Lægerne siger, jeg bare skal nyde det og tage rigeligt med sovs og bare hygge mig. Det er jo heller ikke så tosset, siger han uden at trække en mine.

Savner en kop kaffe med kollegerne

Over den sofa, som udgør det meste af Dan Henriksens liv, hænger der billeder af hans to døtre. De er i dag 16 og 18 år, og det er tanken om, at de skal vokse op uden deres far, der er Dan Henriksens største sorg. 

Jeg savner at sidde om morgenen sammen med kollegerne og få en kop kaffe og bagefter tage ud til fru Hansen og snakke med hende og høre, hvordan hendes dag er gået
Dan Henriksen, blikkenslager

En anden stor sorg hører til det hverdagsliv, mange af os tager for givet.

- Jeg savner at sidde om morgenen sammen med kollegerne og få en kop kaffe og bagefter tage ud til fru Hansen og snakke med hende og høre, hvordan hendes dag er gået. Jeg savner alt det sociale, der følger med at have et arbejde. Jeg var altid den første, der kom om morgenen og den sidste, der gik. Man kan godt blive ensom, når alle går på arbejde, mens jeg bare ligger her, siger han og nikker over mod sofaen.

LÆS OGSÅ: Håndværkere indtog Christiansborg for at afkræve ministeren svar om asbest

Måske får Dan Henriksen sit ene ønske opfyldt. Beskæftigelsesministeren har lovet at tage en drøftelse med Blik og Rør om anbefalinger til et asbestfrit Danmark.  

GDPR