Danmark giver 150 millioner til Ukraines offentligt ansatte

20220315-122819-L-5628x3752ma
Danmark giver 150 millioner kroner i støtte til Ukraines økonomi til blandt andet løn til sundhedspersonale og lærere. Her ser sygeplejersker til en kvinde og hendes nyfødte barn i den ukrainske havneby Mykolaiv. Foto: kommission
Dansk bidrag er del af pulje på seks milliarder, der gives til Ukraines offentlige sektor via Verdensbanken.

Det er vigtigt for Ukraines fortsatte kamp mod den russiske invasion, at landets offentlige sektor endnu kan holde sammen.

Det mener udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S), som i en pressemeddelelse oplyser, at Danmark giver 150 millioner kroner i støtte til Ukraines økonomi til blandt andet løn til sundhedspersonale og lærere.

- Det er afgørende for den ukrainske kamp, at den offentlige sektor i Ukraine kan fungere bedst muligt i den her ekstremt svære situation, siger han i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Pengene kommer, som følge af at Ukraine har bedt det internationale samfund om hjælp til akut støtte efter Ruslands invasion af landet 24. februar.

Det danske bidrag er en del af en samlet pulje på over seks milliarder kroner, der via Verdensbanken bliver stillet til rådighed for Ukraine.

Pengene bliver målrettet den ukrainske økonomi gennem en facilitet i Verdensbanken, som giver budgetstøtte og bidrager til opretholdelsen af den offentlige sektor under krisen.

Ifølge Udenrigsministeriet kan det eksempelvis være i form af lønudbetaling til sundhedsansatte, skolelærere og offentligt ansatte samt ydelser til særligt sårbare grupper, pensionsmidler og bidrag til studerende.

- Ukraine har hårdt brug for det internationale samfunds opbakning lige nu. Vi har en forpligtelse til at hjælpe, og den skal vi leve op til, siger udviklingsministeren.

Donorer bidrager til faciliteten enten med lån, garantier eller donorbidrag såsom det danske.

Blandt andre donorer kan eksempelvis nævnes Storbritannien, Sverige og Holland.

Med donationen på de 150 millioner kroner har Danmark samlet bidraget med over 500 millioner kroner fordelt på humanitær bistand, donationer og makrofinansiel støtte under krigen.

Danmark har blandt andet givet 100 millioner kroner til FN og Internationalt Røde Kors samt 100 millioner kroner til danske og internationale organisationer under en strakspulje til arbejde i Ukraine og nabolandene.

/ritzau/

GDPR