Dansk forsøg på at bremse EU-mindsteløn mislykkedes: - Bliver kørt hårdt og brutalt over

NV_EU
Medlem af Europaparlamentet Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten er dybt skuffet over torsdagens afstemning. Foto: GUE/NGL
Ingen dansk undtagelse for lovbestemt mindsteløn. Det er nu også EU-parlamentets holdning, efter dansk redningsaktion slog fejl torsdag eftermiddag.

Direktivet om en EU-bestemt mindsteløn skal ikke genbehandles i EU-parlamentet. 

Det står klart efter en afstemning i parlamentet torsdag eftermiddag, hvor et forsøg på at bremse forslaget ikke fik flertal. 

LÆS OGSÅ: Regeringen får Folketingets opbakning til dansk nej til EU-bestemt mindsteløn

Dermed rykker forslaget direkte videre til såkaldte trilogforhandlinger mellem EU-parlamentet, kommissionen og medlemslandene.

Nikolaj Villumsen (EL), der var en af de EU-parlamentarikere, der krævede direktivet til genforhandling, er dybt skuffet over afstemningens resultat.

- Det er en virkelig tragisk situation, at vi har Danmark og Sverige, der råber og skriger om, at vores arbejdsmarkedsmodel står til at blive kørt hårdt og brutalt over, og så vil flertallet af EU-parlamentet ikke engang give os lov til at stille et ændringsforslag om en undtagelse, siger Nikolaj Villumsen til A4 Overenskomst. 

Nu er det op til regeringen

En række danske parlamentsmedlemmer - heriblandt Marianne Vind (S) og Peter Kofod (DF) - har sammen med kolleger fra nordiske lande samlet underskrifter nok til at sikre afstemningen.

Det skyldes, at EU's beskæftigelsesvalg tidligere i november afviste at indføre undtagelser for Danmark ind i forslaget, da det blev behandlet i udvalget.

192 medlemmer af Europaparlamentet stemte for at genbehandle forslaget.

LÆS OGSÅ: Udvalg forkaster dansk undtagelse om EU-bestemt mindsteløn

Men med 443 stemmer i den anden lejr (og 58 blanke) ryger direktivet altså videre i systemet, hvor det nu er EU's beskæftigelsesudvalgs holdning - ingen danske undtagelser - der også er EU-parlamentets holdning i de videre forhandlinger.

Derfor er det op til den danske regering at udkæmpe næste slag i kampen mod den lovbestemte mindsteløn, lyder det fra Nikolaj Villumsen (EL):

- Først og fremmest er det nu, beskæftigelsesministeren og den danske regering skal stå fast på Folketingets meget klare beslutning om at afvise forslaget, når forhandlingerne med parlamentet og kommissionen går i gang, siger han.

Samme budskab lyder fra det socialdemokratiske parlamentsmedlem Marianne Vind på Twitter.