Dansk skuespillerforbund: Efter barsk forhandling med Netflix er vi tilfredse

Benjamin_mer_lille_HH_land
Benjamin Boe Rasmussen er formand for Dansk Skuespillerforbund og talsperson for Create Denmark, som netop har skrevet under på en aftale med Netflix. Foto: Dansk Skuespillerforbund
Den danske rettighedsmodel er bevaret i aftalen med Netflix, fremhæver Dansk Skuespillerforbund.

Storkonflikten mellem Create Denmark og Netflix er slut.

Create Denmark - som består af blandt andet danske skuespillere, manuskriptforfattere og instruktører - har netop indgået en rettighedsaftale med Netflix om vilkårene for produktion af danske tv-serier til den amerikanske streamingservice. Og talspersonen for Create Denmark, Benjamin Boe Rasmussen, er tilfreds.

"I forhold til hvor kompliceret det er, så synes jeg faktisk, at det er en god aftale. Vi har kunnet se, hvordan branchen har lidt under det her udviklingsstop under konflikten. Og det ville vi selvfølgelig gerne sætte en stopper for, men vi har ikke kunnet sige ja for enhver pris, for så ville DR og TV 2 have de samme vilkår. Så vi har været nødt til at lave noget, der var bæredygtigt, som alle kunne spejle sig i. På den måde har processen været barsk, men sådan er det jo, når man forhandler," siger Benjamin Boe Rasmussen, som også er formand i Dansk Skuespillerforbund.

Den danske rettighedsmodel bevaret

Det vigtigste for Benjamin Boe Rasmussen er, at den danske rettighedsmodel er bevaret i aftalen med Netflix. Det betyder, at de danske filmfolk vil få betaling tre gange i løbet af produktionen af en tv-serie. Først får de løn for deres arbejde under indspilningen, dernæst får de rettighedsbetaling, når tv-serien bliver vist, og til sidst modtager de en betaling, som er baseret på, hvor stor en succes tv-serien bliver.

LÆS OGSÅ: Omstridt rettighedsaftale er nu droppet

"De vigtigste elementer i aftalen er, at de respekterer den danske rettighedsmodel, hvor producenter og kunstnere deler profit og risiko. Rettighedsbetalingen er afhængig af produktionsbudgettet, så det svarer lidt til, at en forfatter får rettighedspenge for at låne sine bøger ud på biblioteket. Det er det samme princip. Succesbetalingen vil blive udbetalt, så længe serien bliver ved med at leve et liv. Så hvis man laver en kæmpe succes, får filmfolkene del i den succes," siger han.

Aftaler med Viaplay, Netflix og TV 2

Aftalen med Netflix kommer, efter at Create Denmark har indgået aftaler med både Viaplay og TV 2 oven på en lang og opslidende konflikt mellem de forskellige parter. 

Konflikten opstod i starten af året, efter Create Denmark havde lavet en rettighedsaftale med Producentforeningen om, hvor meget blandt andet skuespillere, manuskriptforfattere og instruktører skulle have i rettighedsbetaling. 

Men det ville hverken TV 2, Viaplay eller Netflix være med til. De stoppede derfor al produktion af dansk tv-indhold og lagde den danske filmbranche ned i flere måneder.

I dag har Create Denmark lavet rettighedsaftaler med alle tre streamingtjenester, men det betyder ikke nødvendigvis, at den danske filmbranche kommer på fode lige med det samme igen, pointerer Benjamin Boe Rasmussen.

"Der er inflation, vi er ramt af en økonomisk recession, som også rammer streamingtjenesterne og producenterne, så vi er inde i en perfekt storm lige nu, men vi kan jo tage ansvar for vores del, og det har vi gjort nu. Så håber jeg, at verdensøkonomien stabiliserer sig, og jeg håber, at det her kan være med til at løbe film- og tv-branchen i gang igen," siger han..

Aftalen mellem Netflix og Create Denmark løber frem til udgangen af 2024 og omhandler kun produktionen af tv-serier - ikke film.