Energikrisen presser museerne i knæ: "Det er noget af det første, en ny kulturminister skal se på"

20181029-160206-L-1920x1281we
"Vi er heldigvis ikke der, hvor Museum Sønderjylland er lige nu. Men det er klart, at hvis elpriserne forbliver høje, og publikum samtidig bliver nødt til at spare deres museumsbesøg væk, så kan det blive virkelig svært at få økonomien til at hænge sammen," siger direktør på Arbejdermuseet Søren Bak-Jensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Museerne i Danmark står i en økonomisk krise som aldrig før. Organisationen Danske Museer efterspørger politisk handling, så vigtig kulturarv ikke går tabt.

Danske museer er i krise efter tre år med corona og en energisituation, der skyder priserne på el i vejret.

Det er den klare melding fra Organisationen Danske Museer (ODM), der kalder på politisk handling, så uerstattelig kulturarv ikke går tabt.

"Mange museer kan ikke bare skrue ned for varmen, fordi museumsgenstandene er følsomme overfor fugt. Der kan gå skimmelsvamp i det, og i værste tilfælde kan vigtig kulturarv gå tabt," fortæller direktør for ODM Nils M. Jensen til A4 Aktuelt.

En undersøgelse udført af ODM viser nemlig, at halvdelen af alle danske museer kan se frem til mindst en fordobling af el-regningen i 2022, og det er langt fra alle, der har økonomi til at stå imod.

Krisesituationen har allerede haft store konsekvenser for Museum Sønderjylland, som har set sig nødsaget til at lukke tre museer og fyre 11 medarbejdere for at komme gennem energikrisen og de høje elpriser.

Arbejdermuseet får dobbeltregning

Også Arbejdermuseet i København mærker de højer energipriser. Dets el-regning for 2022 er dobbelt så høj som sidste år. Regningen lyder på 800.000 kroner i stedet for 400.000 kroner, og det kan mærkes i budgettet på museet, der sætter fokus på Danmarks arbejderhistorie.

LÆS OGSÅ: Coronakrisen skyld i nedskæringer og fyringer på store museer

Direktør for Arbejdermuseet Søren Bak-Jensen fortæller til A4 Aktuelt, at Arbejdermuseet har haft en virkelig god sommer med mange besøgende og derfor har en økonomisk polstring at trække på.

"Vi er heldigvis ikke der, hvor Museum Sønderjylland er lige nu. Men det er klart, at hvis elpriserne forbliver høje, og publikum samtidig bliver nødt til at spare deres museumsbesøg væk, så kan det blive virkelig svært at få økonomien til at hænge sammen," fortæller han og fortsætter:

"Der er grænser for, hvad vi kan spare på, for vi må ikke skære ned på bevaringen af de samlinger, som vi tager vare på. Det er følsomt over for fugt og forkerte udsving i temperatur. Det må godt være køligt, men det må ikke blive fugtigt, og det er en stor del af vores elforbrug," forklarer Søren Bak-Jensen.

ODM efterspørger politisk handling

Netop bevaringen af kulturarv er en af de afgørende årsager til, at ODM efterspørger politisk handling for de danske museer, som i forvejen er i knæ efter corona - de fleste museers bankbog er tømt.

"Mange har ikke likviditet i kassen til at klare mere. Det er et hårdt økonomisk slag for mange, og det bliver nok værre. Det kan ende med at blive værre end corona," siger Nils M. Jensen og fortsætter:

"Indefrysningsordningen kan ikke bruges til noget, fordi det er et lån, der skal betales tilbage med fire procent rente. Men hvordan skal museerne kunne betale det tilbage, når de ikke ved, hvor de, midt i en krisetid, skal tjene så mange ekstra penge," spørger han retorisk.

Derfor har ODM store forventninger til en ny kulturminister efter valget:

"Det er noget af det første en ny kulturminister skal se på efter valget," understreger Nils M. Jensen.

GDPR