Danske virksomheder kom bedre gennem coronakrisen end frygtet

20210509-123535-L-1920x1197we
Selv om der er forskelle mellem de enkelte brancher, så er konklusionen, at virksomhederne er kommet bedre gennem coronakrisens første år end frygtet. (Arkivfoto) Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
6. dec. 2021 06.45
Selv om der er forskelle, så er erhvervslivet kommet bedre gennem coronakrisen end frygtet, viser analyse.

Da coronavirusset kom til Danmark, og samfundet lukkede ned, var der straks frygt for, hvordan det ville gå de danske virksomheder.

Nu viser en gennemgang af et stort udsnit af virksomhedernes regnskaber for 2020, at det er gået bedre end frygtet.

Det viser en analyse fra Finans Danmark, brancheorganisation for den finansielle sektor, herunder bankerne.

I analysen er der set på regnskaber fra de fire hovedbrancher byggeri, handel, fremstilling og serviceerhverv.

Selv om der er forskelle mellem de enkelte brancher, så er konklusionen, at virksomhederne er kommet bedre gennem coronakrisens første år end frygtet.

- Det er positivt, at virksomhederne overordnet set har klaret sig væsentligt bedre gennem krisen i forhold til de meget dystre prognoser, vi så i begyndelsen af krisen, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Målt på indtjening har byggeriet klaret sig bedst, da indtjeningen i byggeriet har været højere end før krisen.

Det kan blandt andet forklares med fremgang på boligmarkedet under krisen og øget efterspørgsel efter forbedringer i private hjem.

For handel og fremstillingsindustrien har indtjeningen været på niveau med før krisen. Dog har der været udfald i fremstillingsindustrien.

Eksempelvis har olieindustrien og maskinindustrien været ramt af henholdsvis faldende oliepriser og udskudte nyinvesteringer.

Værst er det gået for servicebranchen, hvor indtjeningen har været under niveauet fra før krisen.

Forklaringen på det er blandt andet, at restauranter og hoteller ikke har kunnet tage imod gæster, og rejserestriktioner har ramt rejsebureauer.

På trods af den faldende indtjening er konkurserne ikke væltet ind over servicebranchen. Det samme gælder for de andre hovedbrancher.

I alle fire hovedbrancher har antallet af konkurser i 2020 været under eller sammenfaldende med niveauet i årene op til krisen.

Årsagen, til at krisen ikke har kastet flere konkurser af sig, er de økonomiske hjælpepakker, som staten står bag. En del af disse hjælpepakker har bestået af statslån.

I Finans Danmark håber man, at virksomhederne i stigende grad vil vende tilbage til bankerne for blandt andet at få hjælp til at afvikle statslånene.

/ritzau/