David Trads: Socialdemokratiet falder helt ned til regentens fod

David_Trads_bred__4_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

SOM SALIG JENS OTTO KRAG så ærligt formulerede det, så har man i politik et synspunkt til, man tager et nyt. Netop nu går Mette Frederiksen i hans fodspor:

Indtil for et øjeblik siden var Socialdemokratiet imod, at dets folkevalgte kunne tage imod ordner fra kongehuset. Ordner var, som man siger, noget man hænger på idioter. I over hundrede år – siden Påskekrisen i 1920 – har partiledelsen været lodret imod.

Men … bingo og ud af det blå … nu er det pludselig helt ok at påføre sig kors og bånd og stjerner – for som statsministeren sagde efter et gruppemøde i Folketinget forleden, så er danskerne og Socialdemokratiet ’meget glade for vores kongehus’:

”Hvad angår ordener, bliver det sådan herfra, at det bliver op til den enkelte socialdemokrat, om man vil modtage dem,” lod Frederiksen forstå. ”Tiden er en anden. Vi har et meget moderne kongehus. Så nu er det tiden inde til at sige, at hvis man ønsker at modtage ordener, så må man det.”

Tak skæbne! Den socialdemokratiske partiformand lagde dermed en socialdemokratisk tradition, som er grundlagt af selve Thorvald Stauning (!), i graven. Nu er det pludselig helt ok, at socialdemokrater – præcist som godsejere, grever og baroner – tager medaljer på.

DET ER INDLYSENDE ET SKRED, som dog har været nogle måneder undervejs. Allerede i sommer forsøgte partiledelsen at varme op under ideen, men forstandige socialdemokrater, anført af Frederik Vad, slog det ned. Men så meddelte dronning Margrethe sin abdiktion.

Fra det øjeblik var det, som om at Frederiksen slet ikke kunne få nok af royal røgelse. Hendes nytårstale var en hyldesttale af rang, ja, den var så elskværdig, at man skulle tro, hun repræsenterede Det Konservative Folkeparti og dets Gud, Konge og Fædreland:

”Hvad De har formået gennem snart 52 år er en enestående præstation. Deres betydning kan ikke overvurderes. De har været vores anker, når det har blæst. Vores samvittighed i livets vigtige spørgsmål. Vores ledsager i årtierne, hvor fremtidens Danmark rejste sig. De har været vores samlingspunkt i det nære og i det svære.”

Så har man i hvert fald ikke sagt for lidt! Væk fra enhver kritik af den institution, der ikke bare er ikoniseringen af nedarvede privilegier, men også en del af en berigelse af de i forvejen mest velpolstrede danskere. Det var rent ‘I love you’ og hjerteemojis. Det hele kulminerede, da Frederiksen sagde:

”Jeg selv blev ikke født som royalist. Jeg blev royalist takket være Dronningen.”

UNDERDAGNIGHEDEN ER TIL AT FØLE PÅ. Fra det øjeblik, de ord blev sagt, var det selvfølgelig bare et spørgsmål om tid, før Frederiksen ville give alle partisoldaterne mulighed for at pryde sig med alle de ordner, som kongehuset deler ud. Det er i sandhed en anden tid.

Der var folk, der på gruppemødet talte imod ophævelsen af den gamle tradition – især Frederik Vad og Peter Hummelgaard. Men blandt dem, der bakkede varmt op om at få lov til at modtage en kongelig orden, er Pernille Rosenkrantz-Theil. Efter mødet sagde hun:

”15-årige Pernille havde vendt øjne, hvis hun havde hørt mig nu.”

Det tør nok siges, men sagen er, at det ikke kun var, da hun var 15 år, at hun ville have vendt øjne af sig selv. Vi ved, at Rosenkrantz-Theil, der var frontfigur for Enhedslisten i Folketinget fra 2001 til 2007, så sent som i 2012, da hun var blevet socialdemokrat, svarede det her, da hun blev spurgt, om hun var modstander af monarkiet:

”Ja, jeg er jo rettroende republikaner. Det er der vist ikke noget nyt i. Men vi får jo nok ikke forandret grundloven for det punkt i morgen og på et eller andet tidspunkt skal jeg nok også dukke op i stor, fin balkjole, fordi jeg synes det er sjovt med de fine kjoler.”

I DAG FINDES DER næppe noget socialdemokratisk folketingsmedlem, som er mere royal end social- og boligminister Rosenkrantz-Theil. Et kig på hendes Instagram-profil er som et kig ind i en prinsesses scrapbog. Straks efter dronningens nytårstale skrev hun:

“Tak!” efterfulgt af et rødt hjerte.

Lidt senere et foto af den broche, der prægede hendes eventyrkjole til bal på slottet – naturlig en ’daisy’, eller rettere ikke kun en, men to:

”Det må være det rigtige smykke til nytårstaflet hos HM dronningen i aften. Som en tak for, at hun har tjent sit land.”

Efterfulgt af emojien for hengivenhed og et hjerte.

Socialdemokraterne – dog ikke dem alle, men de fleste – har lige nu valgt at falde helt ned til regentens fod. Stauning må – selvfølgelig – vende sig i sin grav, mens han følger skuespillet.

 

GDPR