Rengøringsfolk er pressede og føler sig overset:
'Alt lukkes ned, hvis ikke vi var der'

20200402-191429-L-1920x1080we
'Vi forsøger hele tiden at tage temperaturen på, hvordan det ser ud derude, og hvor meget fokus, man har på det her i samfundet. Det ønsker vi at arbejde videre med, så det ikke bare bliver glemt'. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
13. jan. 2021 06.31
Rengøringspersonale og serviceassistenter knokler hver dag for at holde coronasmitten nede i et samfund domineret af coronafrygt. Alligevel er det sjældent dem, der ender i spotlyset. 'Vi tages for givet,' lyder det fra en af dem.

Når Klaus Loose møder ind på arbejdspladsen på Skejby Sygehus, så er der fart på. Han arbejder på intensivafdelingen, hvor det blandt andre er coronapatienter, der fylder sengepladserne.

Her sørger han for, at hygiejnen er i orden. Som serviceassistent er det nemlig ham, der er med til at holde stuerne rene og fri for covid-19-smitte. En arbejdsplads i orkanens øje, så at sige.

Han mærker, ligesom mange af hans kolleger, at coronapandemien har skruet op for arbejdspresset.

LÆS OGSÅ: Bekymrede 3F'ere savner anerkendelse under corona: 'Vi sidder også på forreste række'

- Det er presset. Der er en del ekstra arbejde, for når vi har haft coronapatienter, så skal alt endevendes fra top til tå. Så er det klart, at der tit og ofte er meget pres på, fordi opgaverne tager længere tid og vi derfor må skynde os for at følge med. Så pauserne er også blevet kortere, siger han.

Selvom Klaus Loose tager opgaven med professionel stoisk ro, så mærker han også presset, og at der følger et strengere ansvar med arbejdet.

- Det er et ansvar, som uundgåeligt følger med. Alt skal være i orden, og vi kan ikke bare gå let henover tingene, for så får det jo alvorlige konsekvenser, siger han.

Bekymringer

Klaus Loose er tillidsrepræsentant på arbejde, og ifølge ham beretter kollegerne blandt andet om bekymringer relateret til det øgede pres. Men også den ekstra beskyttelse volder besvær i hverdagen, forklarer han.

De bekymringer genkender man hos fagforbundet 3F, hvor medlemmerne fortæller om udfordringer i en coronapræget hverdag.

Her er man opmærksom på, at medlemmer ofte har en følelse af at blive overset i debatten om de hårdtarbejdende ansatte i frontlinjen, hvilket A4 Arbejdsliv kunne fortælle mandag.

Specifikt for rengøringspersonale og serviceassistenter bunder den forglemmelse nok i, at personaletypen i forvejen ikke er de mest synlige, mener Lydia Callesen, der er gruppeformand i 3F.

Der er meget snak om de andre, og vi er så lidt den oversete gruppe, fordi vi på mange måder tages for givet
Klaus Loose, serviceassistent op Skejby Sygehus

- Generelt er det sådan, at mange af de grupper, vi repræsenterer, bliver glemt. Men her har det nok noget at gøre med, at rengøringspersonalet typisk dukker op, når vi andre ikke er der. Derfor ser vi dem ikke lige så meget, som vi for eksempel ser skolelæreren eller sygeplejersken, siger hun.

3F-gruppeformanden peger på, at vi glemmer en uundværlig funktion i vores samfund. Dem der holder hjulene i gang, i det vi kalder 'hverdagen'.

- Vi har mange, der knokler en vis legemsdel ud af bukserne. Det er megavigtigt, at vi taler om. Vi har vand i hanerne, vi får tømt skraldespandende, saltet veje, og stuerne bliver gjort rent, når vi har været på hospitalet. Altsammen megavigtige funktioner, siger Lydia Callesen.

Det er Klaus Loose enig i. Selvom han ikke 'har ondt i røven', og i øvrigt gerne fremhæver sygeplejersker, læger og andre personalegrupper, slår han også fast, at serviceassistenter og rengøringspersonale har en vigtig opgave at udføre.

For var de der ikke, ja, så var vi i den grad på røven, mener han.

- Vi er da en stor del af det store hele. Hvis ikke rengøringen var der, så stod det slemt til, og så kunne vi lægge det hele ned. Vi er en vigtig brik, og man måtte lukke alt ned, hvis ikke vi var der, og vi ikke gjorde vores arbejde, siger Klaus Loose.

En katalysator

Ifølge Lydia Callesen arbejder man i 3F meget for at få ændret kulturen, sådan at blandt andre rengøringspersonale i fremtiden bliver mindre overset.

Derfor kan vi også bruge coronakrisen som katalysator, mener gruppeformanden.

- Vi forsøger hele tiden at tage temperaturen på, hvordan det ser ud derude, og hvor meget fokus, man har på det her i samfundet. Det ønsker vi at arbejde videre med, så det ikke bare bliver glemt, siger hun.

Som en del af arbejdet har 3F netop foretaget en undersøgelse om befolkningens holdning til rengøring set i et corona-lys.

Her kan man blandt andet konkludere, at hver anden dansker er blevet mere opmærksom på rengøring efter coronakrisens indtog, og at 90 procent af danskere mener, at kvaliteten af rengøringen i offentlige bygninger og institutioner har betydning for deres trivsel og tryghed.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent: 'Kæmpe problem, at afløsere tager smitte med ind i fængslerne'