"De piger er jo ligeglade med løn. De vil bare have et Miaw!"

20140512-161614-3-1920x1281we__1_
Landets veterinærsygeplejersker kan være på vej i deres allerførste strejke. (Arkivfoto. Personerne på billedet har ingen relation til artiklen). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Historien om en kontroversiel sætning, som satte baglandet i brand og afsporede forhandlingerne mellem dyrlæger og veterinærsygeplejerskerne, der kan være i deres første strejke nogensinde til februar.

Det er ikke kun blandt de sygeplejersker, det tager sig af mennesker, der er ballade på arbejdsmarkedet. 

Forhandlingerne mellem Veterinærsygeplejerskernes Fagforening (VSP) og Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening (DA) brød sammen i november efter et maratonforløb, hvor et påstået "Miaw", som sygeplejerskerne på landets dyrelægeklinikker fandt dybt nedladende, har spillet en afgørende rolle.

Nu er der et konfliktvarsel på trapperne, der kan sende veterinærsygeplejerskerne ud i deres første strejke nogensinde til februar.

LÆS OGSÅ: Forhandlinger brudt sammen: Veterinærsygeplejersker på vej med konfliktvarsel

Uenighed om dyreklinikkernes økonomi og den deraf forventelige lønstigning får skylden for det kuldsejlede forhandlingsforløb. 

Men en kontroversiel sætning - og den efterfølgende strid om, hvorvidt den overhovedet er blevet sagt - har skabt  brand i baglandet og har belastet forhandlingsklimaet mellem parterne.

Ligeglade med løn

Det gik skævt fra starten af. Sådan beskriver Malene Brendorp Meyer, formand for VSP, forløbet. 

Fagforeningen mener, at det går rigtig godt i dyrlægebranchen og derfor var forventningerne høje. Inspireret af OK20 gik man efter lønstigninger på 9,6 pct, der flugter med lønudviklingen det private arbejdsmarked. 

Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening tilbød ifølge Malene Brendorp Meyer kun en ramme på 6,6 pct.

Under diskussionen anførte lønmodtagersiden, at dyrlægerne da måtte overveje deres mulighed for at rekruttere nok veterinærsygeplejersker, hvis lønnen blev uattraktiv.

Og så faldt svaret fra arbejdsgiversiden: 

- De piger er jo ligeglade med løn. De vil bare have et Miaw. 

I hvert fald ifølge Malene Brendorp Meyer.

For spørger man Mikkel Markussen, der som formand for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening sad med til mødet, er det aldrig blevet sagt.

- Vi har været ude og dementere, og det dementi fastholder vi naturligvis. Jeg kan uden at blinke slå fast, at det citat er et falsum, siger han.

Medlemmerne eksploderede

A4 Overenskomst kan ikke selvstændigt bekræfte, at ordene faldt præcis som Malene Brendorp Meyer siger, men flere mødedeltagere bekræfter ordlyden overfor A4. Der er imidlertid ikke enighed blandt de deltagende om, hvilken repræsentant på arbejdsgiversiden, der skulle have udtalt sætningen, eller hvorvidt det blev sagt i spøg eller ej. 

Men det står fast, at hun citerede ordene i et nyhedsbrev til veterinærsygeplejerskerne, og satte trumf på: "Jeg ved ikke med jer, men jeg kan ikke betale min husleje med et MIAW...!" skrev formanden.

To timer efter brevet var sendt afsted, var det på Facebook. Et enkelt opslag blev delt mere end 340 gange med ord som 'grotesk', 'respektløst' og 'mandschauvinistisk'.

Og indenfor et døgn begyndte 'Nej tak til Miaw!' at florere på profil- og coverbilleder.

- Det satte godt nok brand i den skal jeg love for. Mere end jeg havde set komme. Medlemmerne eksploderede, siger Malene Brendorp Meyer, der selv har et neonblåt 'NO MIAW!' på sin Facebookprofil, men understreger, at kampagnematerialet er lavet af medlemmerne og ikke fagforeningen.

Formanden for veterinærsygeplejerskerne har afvist arbejdsgiversidens krav om at trække påstanden tilbage. Hun fastholder i dag ordlyden.

- Så skulle jeg stå og sige undskyld for at lyve? Jeg har sgu ikke løjet. Jeg står 100 procent inde for det. De har sagt det, og vi har sagt det højt. Så har vi måske begge to skidt i nælderne. Men det blev sagt.

Vi har ikke været respektløse

Forhandlingerne lå døde i en måned efter Miaw-krisen, indtil de blev genoptaget. Men stemningen var fortsat anstrengt. Kilder fortæller om et forhandlingsklima præget af en til tider 'krigsagtig' stemning.

På lønmodtagersiden oplevede flere repræsentanter "mænd, der var vant til at sige noget til søde, pligtopfyldende piger, der ikke stiller krav". Arbejdsgiversiden har til gengæld været nervøse for, at der blev lækket fra møderne og kommunikeret misvisende ud til medlemmerne, forlyder det.

Malene Brendorp Meyer erkender, at det ikke er god skik at referere fra forhandlingslokalet.

- Men jeg ønskede at sige fra. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Når jeg valgte at offentliggøre det ,skyldes det, at arbejdsgivernes holdning var gennemsyret af nedladenhed - ud over de tre procent, der skilte os. Jeg synes ikke, det skulle være en hemmelighed for veterinærsygeplejerskerne, at det ville blive svært, siger hun. 

Dyrlægernes holdning har ikke ændret sig og har gennem hele forløbet været præget af en nedladende holdning, mener hun. Blandt andet ved, at Mikkel Markussen gentagne gange er udeblevet fra møder:

- Man kan ikke lave en aftale med nogen, der ikke er til stede. Han ville da også blive rasende, hvis de havde afsat en hel dag til forhandlinger og jeg ikke dukkede op. 

Det er et billede, som dyreklinikkernes formand Mikkel Markussen ikke kan genkende. 

- Det må stå for Malenes regning. Det kommer oprigtig talt bag på mig, siger han.

- Det er korrekt, at jeg ikke personligt har været til stede ved samtlige møder, men det har heller ikke været planen. Vi har stillet med en funktionel delegation med klart mandat ved samtlige møder, tilføjer han. 

Katten ude af sækken igen

I efteråret er forhandlingerne fortsat ved frivillig mægling i Forligsinstitutionen.

Ifølge Malene Brendorp Meyer har parterne været så tæt på hinanden, at blot 200 kroner om måneden adskilte dem.

Mikkel Markussen vil ikke kommentere på indholdet af forhandlingerne. Han fortæller dog, at der lå en aftaleskitse på bordet i Forligsinstitutionen. 

I november 2021 brød forhandlingerne dog sammen, og så kom katten ud af sækken igen. 

- Det er mit indtryk, at vi havde en stiltiende overenskomst om, at den (katten, red.) var lagt i graven. Derfor overraskede det mig meget, at påstanden kom frem igen i et nyhedsbrev i november måned, siger Mikkel Markussen. 

- Jeg hiver den frem, fordi jeg blev big time skuffet over et af hans Facebookopslag, hvor han påstår, at vi slet ikke har rykket os og vores krav åbenlyst er vanvittige. Det er klart, at så bliver jeg nødt til at gå i blækhuset og forfatte et modsvar, siger Malene Brendorp Meyer. 

Mikkel Markussen håber, VSP vil acceptere hans stående invitation til at genoptage forhandlingerne. Veterinærsygeplejerskernes formand fastholder dog, at der er et konfliktvarsel på vej:

- Hvis ikke vi har kunnet blive enige i løbet af det sidste halve år, så kan vi heller ikke nu uden Forligsmandens hjælp.

GDPR