Dennis Kristensen er blevet 'skrækeksempel' i HK-valgkampen. Nu svarer han igen

20180417-115031-L-1920x1281we
Tidl. FOA-formand Dennis Kristensen var en kendt figur i pressen, hvilket ikke altid var lige populært i resten af LO. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den tidligere FOA-formand bliver fremhævet som larmende og uden indflydelse. Tiden er løbet fra den loge-agtige fagbevægelse, der arbejder bag lukkede døre, lyder hans modsvar.

Da formandskandidat Martin Rasmussen i sidste uge blev spurgt, hvordan han vil være en synlig HK-formand, faldt svaret prompte:

Han havde i hvert fald ikke tænkt sig at være ligesom den tidligere FOA-formand Dennis Kristensen.

- Hvis du kan nævne ét resultat, så giver jeg en frokost, lød det fra HK's nuværende næstformand, der fortsatte:

- Fakta er jo bare, at Dennis havde rigtig svært ved at sidde med, når det virkelig gjaldt. Alle var jo trætte af, at Dennis havde mere travlt med at komme ned til TV2 News et kvarter før forhandlingen var overstået og forklare, hvad der skete derinde.

LÆS OGSÅ: Gyservalg: Anja og Martin kæmper om magten i HK

Det er ikke første gang Dennis Kristensen, forbundsformand fra 2002 til 2017, må lægge ører til, at hans store medietilstedeværelse gik ud over hans mulighed for at skaffe resultater.

- HK har en kultur om, at man får mest ud af det, hvis medlemmerne ikke ved, hvad der foregår, og at det stille liv er det mest indflydelsesrige liv. Jeg er blevet skrækeksemplet på, hvor lidt indflydelse man kan få. Jeg har hørt det argument så mange gange i mit liv, siger han til A4 Overenskomst.

Skældud af Kim Simonsen

Alligevel bliver han overrasket over at høre, at han tre år efter sit exit fra fagpolitik er blevet et symbol på overdreven synlighed:

- Det var egentlig på en lidt billig baggrund, at FOA blev så synlige; alle andre var i flyverskjul. Jeg var den første, der lavede dagbog fra overenskomstforhandlingerne, og det blev jeg godt nok skældt ud for. Ikke mindst af Kim Simonsen, dengang formand for HK Kommunal.

Men med tiden er resten af fagbevægelsen gået i Dennis Kristensens fodspor, mener han:

- Da jeg gik af, stod de andre forbund i kø til mikrofonerne og de fleste formænd har dagbøger eller blogge i dag. Jeg vil tillade mig at tage i hvert fald en del af æren for det.

Derfor generer det ikke den tidligere FOA-formand at blive fremhævet som eksempel på en meget åbenmundet formand - han er nærmere tilfreds med, at han har efterladt et aftryk.

- Men der, hvor jeg godt kunne blive pikeret, er, hvis Martin Rasmussen mener det samme, som Kim Simonsen fra tid til anden har sagt; at man ikke kan have Dennis Kristensen med i fortrolig snak, fordi, han er utæt. Det går mig på æremæssigt. Jeg synes, jeg har haft godt styr på, hvad der har været fortroligt.

Logebrødre på bonede gulve

Men udover det anspændte personlige forhold til HK-formand Kim Simonsen, der ikke er nogen hemmelighed, handler konflikten også om to vidt forskellige kulturer i de to forbund, mener Dennis Kristensen:

- Kim Simonsen har ment, at ting skulle foregå bag lukkede døre, mens jeg har tænkt, at medlemmerne betalte min løn og skulle vide, hvad der foregik.

Da den tidligere portør selv var tillidsmand op gennem 70'erne og 80'erne, var det utrolig svært at skaffe information om, hvad der udspillede sig i magtens øvre lag:

- Dengang byggede fagbevægelsens arbejde netop på de bonede gange og den næsten loge-agtige, interne viden om, at man havde fået en aftale med en minister, det var rigtig godt, men vi siger det ikke til nogen.

Men tiden er løbet fra den tilgang. Moderne lønmodtagere er nemlig ikke autoritetstro livstidsmedlemmer, men kritiske individer, som sygeplejerskernes strejke er et godt eksempel på, mener Dennis Kristensen:

- Jeg tror, man gør klogt i at tænke, at medlemmerne vil have tingene at vide, de vil have direkte indflydelse. Hvis ikke fagbevægelsen formår at øve indflydelse, ikke kun bag lukkede døre i ministerierne, men også i offentligheden, vil vi blive opfattet som mindre og mindre relevante. Der skal vi dokumentere, at vi ikke er en lukket loge.

LÆS OGSÅ: Madsen: Hvis HK vil være synlige, må de give den nye formand mere magt

Den tidligere FOA-formand er afviser, at der er en modsætning mellem synlighed og indflydelse. Snarere tværtimod.

- Man taler ofte om, at man i fagbevægelsen skal arbejde på de indre linjer. Men hvis man tager Thorning-Corydon-tiden, hvor meget fik fagbevægelsen så igennem i den periode?

Dennis Kristensen henviser til de omstridte trepartsforhandlinger i 2012, hvor FOA blev lukket ude, mens en række forbund gik til "hemmelige møder" med den daværende socialdemokratisk ledede regering. 

- De andre holdt møder længe inden jeg vidste, der foregik noget, men de fik jo intet ud af det. De indre linjer havde ingen effekt. Den periode er - helt uden at være vred eller polemisk - det største tilbageslag for fagbevægelsen i årtier, siger han med henvisning til 'nødvendighedens politik' og SSFR-regeringens udskældte reformer.

For meget åbenhed kan ødelægge forlig

For nylig sagde eliteforsker ved CBS Christoph Ellersgaard dette om forskellen på HK's og FOA's magtstrategier: 

- Hvis du har brug for at gå ud i pressen, er det ofte fordi, du ikke kan få dine ting igennem ved forhandlingsbordet.

Det kan der være noget om, mener Dennis Kristensen:

- Men spørgsmålet er jo, om man larmer, netop fordi, man allerede har løbet panden mod en mur i forhandlingslokalet. Kombinationen af at sidde med og være synlig tilfredsstiller både et behov hos medlemmerne, men det skaber så sandelig også bedre resultater.

Som eksempel nævner han trepartsforhandlingerne om den offentlige sektor i 2007, der ifølge eks-formanden kun blev til virkelighed - trods betydelig modstand på de indre linjer - på grund af kronikken 'Vil du danse, Anders Fogh?'.

Han understreger også, at offentlige forbund bliver nødt til at operere i pressen, fordi man ikke kan bruge strejkevåbnet til at ramme arbejdsgiverne på pengepungen.

LÆS OGSÅ: Ny HK-formand bliver et af landets mest magtfulde mennesker

Dennis Kristensen udelukker dog ikke, at der er situationer, hvor man kun kan komme igennem noget, hvis man forhandler i stilhed.

Han anerkender også, at det hurtigt kan blive meget svært at indgå et kompromis, hvis man offentligt har låst sig fast på en position.

- Det er en balancegang mellem at informere sit bagland gennem pressen og samtidig ikke spænde ben for en løsning. Det er klart, at man skal passe rigtig meget på, man ikke ødelægger muligheden for et forlig. Det synes jeg selv, jeg har været god til at håndtere, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Jeg kan i hvert fald ikke lige komme i tanker om eksempler, hvor jeg klokkede i det...det er sikkert forekommet, du. Men jeg er ikke flov over min formandsperiode.

Den anden formandskandidat Anja C. Jensen er også blevet spurgt ind til FOA-formanden i et interview med A4:

- Jeg har ikke noget behov for at tale Dennis Kristensen ned. Jeg tror, han har gjort meget for FOA i sin tid. Jeg synes ikke, jeg ligner ham ret meget. Det ved jeg ikke, om der er andre, der synes.

Martin Rasmussen har afvist, at hans bemærkninger om Dennis Kristensen var møntet på modkandidaten.