David Trads: DF-landsmøde viser, at Støjberg er det sidste håb

David_Trads_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

DER VAR SÅ MANGE BIZARRE optrin på weekendens landsmøde i Dansk Folkeparti, at det er svært at udvælge et enkelt:

Var det, da Pia Kjærgaard, partiets moder, fra sin plads i salen rasende vendte tommelfingeren nedad, mens Martin Henriksen, partiets sandsiger, kritiserede partiet – alt imens hun råbte forbandelser efter ham?

Var det, da Morten Messerschmidt, partiets stemmesluger, fra talerstolen som en anden Trump afviste, at han overhovedet er dømt, fordi han ikke kan anerkende den byretsdom, som en dommer, der ifølge ham er inhabil og derfor ikke noget værd, har udstedt?

Dansk Folkeparti er så vingeskudt og så langt nede i meningsmålingerne, at den interne ro, der altid har kendetegnet partiet, er væk. Der er magtkampe, der er knive i ryggen, der er kongemord i luften
David Trads

Var det, da Kristian Thulesen-Dahl, partiets vingeskudte formand, fastslog, at alle – også Pia Kjærsgaard (!) – risikerer at blive smidt ud, hvis de ikke holder igen med at kritisere den kurs, han som formand dikterer?

LÆS OGSÅ: Messerschmidt: Støjberg er meget velkommen hos DF

Var det, da Inger Støjberg – åh, Inger (!) – blev hyldet som en anden kvindelig Messias, da hun dukkede op på scenen til en slags talkshow med Søren Dahl, engang berømt med sit P4-program ’Cafe Hack’?

JEG HÆLDER TIL DET SIDSTE – for det er åbenlyst, at i en tid, hvor Dansk Folkeparti befinder sig i dets livs krise, ja, der folder rigtigt mange folkepartister deres hænder og beder til højere magter om, at Inger snart kan træde til som frelser i det slagne parti.

De er helt ligeglade med, at Inger for tiden står anklaget i Rigsretten for at have brudt ministeransvarlighedsloven. Bliver hun frikendt, vil hun kunne gå på vandet – nærmest bogstaveligt. Bliver hun dømt, vil hendes fanklub råbe ’justitsmord’ med enorm røst.

LÆS OGSÅ: Dansk Folkeparti og Inger Støjberg rykker sammen

Dansk Folkeparti er så vingeskudt og så langt nede i meningsmålingerne, at den interne ro, der altid har kendetegnet partiet, er væk. Der er magtkampe, der er knive i ryggen, der er kongemord i luften. Den styrke, som ledelsen plejede at udvise, tilhører en svunden tid.

Lige nu styrer partiet mod noget, der ligner endnu et søm i ligkisten – for kommunal- og regionsrådsvalgene i november kan næsten ikke undgå at blive enorme valglussinger. Det nederlag vil dem, der ikke længere tror på Thulesen-Dahl, gerne have klæber til ham.

Kan Inger redde det hele for Dansk Folkeparti? Well, weekendens landsmøde åbenbarerede i hvert fald, at mange håber på hende
David Trads

Derefter er der åbnet op for sluserne. Formanden trækker sig måske selv, måske bliver han skubbet, men – og det er et vigtigt men – der skal en seriøs udfordrer til for, at det sker. Det bedste bud er åbenlyst Støjberg, hvis profil er som fod i hose til Dansk Folkeparti.

MEN MÅSKE OPLEVEDE VI for alvor Dansk Folkepartis største problemer et helt andet sted end under deres årsmøde - nemlig hos De Konservative og Socialdemokratiet under deres parallelle landsmøder:

S kunne i Aalborg fejre, at de med deres udlændingepolitik og Arne-pension har lammet DF. K prøvede i København med et offensivt ældreudspil at kapre endnu en DF-bastion.

HØR OGSÅ: Pollster Podcast: DF i frit fald - Højrepopulisme i Europa

Når det går ned ad bakke i politik, går det pludseligt stærkt. Det er en gammel sandhed. Alle husker, hvordan DF steg til himmels ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 og efterfølgende ved valget til Folketinget i 2015. Lige siden har partiet været trukket ned i dyndet af egne problemer. Både politisk og personligt:

Politisk, fordi de ikke tog ansvar og gik efter at komme i regering efter den store sejr i 2015 – og fordi de lod sig overrumple af Mette Frederiksens skifte i udlændingepolitik og hendes Arne-pension.

Personligt, fordi de er blevet trukket gennem farcen med Meld og Feld med Messerschmidt – og fordi de i de forløbne måneder med stadig større intensitet har oplevet indre skærmydsler.

Kan Inger redde det hele for Dansk Folkeparti?

Well, weekendens landsmøde åbenbarerede i hvert fald, at mange håber på hende.

GDPR