Danmarks Lærerforening indgår helt ny overenskomst: Mentorer får samme løn som kommunale konsulenter

20160316-125446-4-1920x1281we
En akademiker er ved at blive merituddannet skolelærer gennem Teach First. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
De lærerfaglige mentorer, der er med til at uddanne nye lærere i socialt udsatte boligområder gennem Teach First Danmark, er kommet på overenskomst.

De lærerfaglige mentorer, der er med til at uddanne akademikere til meritlærere i et to-årigt graduateprogram, er blevet overenskomstdækket. 

Danmarks Lærerforening (DLF) har nemlig indgået en aftale med den private organisation Teach First Danmark, der står for programmet, oplyser lærerforeningen i en pressemeddelelse tirsdag.

Den nye aftale indebærer 'klare forbedringer' for mentorerne, der nu er blevet en del af et fællesskab, siger Morten Refskov, formand for Overenskomstudvalget i DLF:

- Det er netop derfor, vi har indgået en aftale med Teach First Danmark, så de lærerfaglige mentorer får samme grundlæggende ansættelsesvilkår, som de lærere, de arbejder sammen med til daglig. Vi underskriver kun aftaler, vi kan stå inde for, og det kan vi med denne.

LÆS OGSÅ: Lærerformand roser grundtanken, men frygter at ny aftale vil betyde færre og dyrere lærere

Mentorerne i Teach First Danmark er uddannede folkeskolelærere, der har ansvaret for at støtte og vejlede graduates med akademisk baggrund, der uddanner sig til meritlærer på skoler i socialt udsatte boligområder. 

Med aftalen får mentorerne nu samme lønniveau som kommunalt ansatte konsulenter. Det indebærer blandt andet fast løn med automatiske stigninger og bedre pension.

Kontroversiel organisation

Teach First Danmark, der beskriver sig selv som non-profit, har tidligere været udsat for heftig kritik.

I et debatindlæg på Skolemonitor skrev uddannelseschefer fra fem forskellige professionshøjskoler, at Teach First Danmark er 'en rekrutteringskampagne, der tager udfordringen med at rekruttere højt kvalificerede lærere til de udsatte boligområder som gidsel i en indsats, der egentlig bare handler om at lave forretning.'

Også de lærerstuderende har været ude med riven og har advaret mod 'statsstøttet privatisering af det videregående uddannelsessystem'.

Helt omvendt positiv har modtagelsen dog været i landets kommuner, hvor eksempelvis Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i november 2020 skrev under på en støtteerklæring med formålet at få Teach First Danmark på finansloven.

LÆS OGSÅ: Stor evaluering af dagpengereform: Dyr og kaotisk

Også Dansk Metal skrev under på erklæringen med henvisning til, at foreningen producerer lærere indenfor stem-fagene (science, technology, engineering & mathematics), som der er stor mangel på.

- Foreningen har blandt andet vist, at det er muligt at styrke rekrutteringen af højtkvalificerede og specialiserede lærere inden for stem-fagene, da 75 procent af kandidaterne underviser i mindst ét af disse fag, skrev forbundssekretær Kasper Palm ifølge Skolemonitor.

Den nye overenskomst træder i kraft 1. august i år.

Hvad går Teach First Danmarks program ud på?

Som graduate i Teach First Danmarks program bliver man lærer på en folkeskole i et socialt udsat boligområde - altså med en stor andel børn, der kæmper med det faglige og trivslen.

Ansættelsen er på fuld tid og med fuld løn. På samme tid uddanner man sig til lærer over to år. 

Personerne i programmet har en bred profil og inkluderer graduates med en baggrund i uddannelsesvidenskab, psykologi, statskundskab, økonomi, sprog, matematik og naturvidenskab. Nogle kommer direkte fra endt studie og andre med erhvervserfaring.

Siden 2015 har Teach First Danmark optaget 251 graduates blandt mere end 2800 ansøgere.

Foreningen arbejder sammen med Københavns Professionshøjskole og Professionshøjskolen Absalon og er partner med blandt andet McKinsey, Alinea, Lær for Livet, Gyldendal og Kromann Reumert.

Kilde: Teach First Danmark

GDPR