DM i Skills:
'De sejlivede myter skal aflives'

IMG-3204
- Jeg blev rimelig hurtig fanget af faget. Jeg får lov til at bruge mine hænder og kan stå lidt for mig selv og arbejde og skal ikke være så social hele tiden, siger slagterlærling Lasse Just Harboe Jonassen, der deltager i DM i Skills 2020. Foto: Lasse Skovgaard
17. jan. 2020 16.01
Færre vælger og fuldfører en erhvervsuddannelse. DM i Skills skal promovere og synliggøre unges muligheder inden for erhvervsuddannelserne, men sejlivede myter står i vejen, mener Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Første, andet, tredje og fjerde ribben bliver savet over. På spækbrættet ligger halvdelen af et parteret svin, mens 23-årige Lasse Just Harboe Jonassen fra Horsens løfter sin kødsav fri af det lyserøde kød. Foran ham ligger tre nyslebne slagterknive klar til at dele dyret yderligere op.

Til marts får han sit svendebrev som industrislagter efter tre års læretid hos Danish Crown i Horsens. Men lige nu er Lasse Just Harboe Jonassen dybt koncentreret, mens han lader kniven gøre sit arbejde.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mændene står i kø for at få sundhedstjek

Lasse Just Harboe Jonassen er fjerde generation af slagtere i sin familie. Selvom far, farfar og oldefar alle var slagtere, lå det imidlertid ikke i kortene, at Lasse også skulle være slagter. Efter folkeskolen begyndte han ligesom de fleste af sine jævnaldrende i gymnasiet, men umiddelbart inden de afsluttende eksamener droppede han ud.

- Jeg havde simpelthen ikke lysten længere. Så foreslog min farfar, at jeg kunne søge ud på slagteriet, og det gjorde jeg så, selvom mine forældre i starten var lidt skuffede, siger han.

Farfarens råd viste sig at være det helt rigtige.

- Jeg blev rimelig hurtig fanget af faget. Jeg får lov til at bruge mine hænder og kan stå lidt for mig selv og arbejde og skal ikke være så social hele tiden, siger han.

I de kommende dage får Lasse Just Harboe Jonassen rig mulighed for at vise, hvad han har lært de seneste tre år, når han i konkurrence med andre talentfulde slagterlærlinge skal dyste om at blive Danmarks dygtigste slagterelev.

På lørdag er der finaler, og her kommer hans forældre forbi. 

Det er længe siden, at de var skuffede over hans uddannelsesvalg.

- Det bliver fedt, at de kommer, siger Lasse Just Harboe Jonassen.  

Erhvervsuddannelser skal være attraktive ...

Bella Center på Amager i København danner i disse dage rammen om DM i Skills 2020, der er danmarksmesterskabet for landets unge på erhvervsuddannelserne. Fra torsdag til lørdag skal omkring 300 unge dyste i, hvem der er bedst inden for traditionelle fagdiscipliner som slagter og murer, men også inden for mere moderne fag såsom salgsassistent inden for detailhandel og receptionist.

I alt er der konkurrencer i 80 fag, og derudover 18 såkaldte demonstrationsfag, der viser fagene frem for de ca. 70.000 gæster, der forventes at besøge arrangementet. Formålet er at promovere og synliggøre erhvervsuddannelserne i Danmark som attraktive uddannelser for de unge.

Det er noget fis, at der ikke er flere, der vælger en erhvervsuddannelse. Jeg har kammerater fra folkeskolen, som valgte gymnasiet, men efterfølgende har fået det svært, og nogle er endda droppet ud
Mikkel Zacho Pryn, murerlærling

Torsdag formiddag blev det hele – i bogstaveligste forstand – skudt i gang af en kanon, der sendte konfetti udover blandt andre Københavns overborgmester, Frank Jensen, formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

De tre topsocialdemokrater holdt alle taler og lod vide, at der er brug for kloge hoveder og hænder i landets kommuner, regioner og Danmark som helhed. København har brug for murere, tømrere og elektrikere til at bygge flere boliger og erhvervsejendomme, lød det fra overborgmesteren. Regionen har brug for social- og sundhedsassistenter og -hjælpere til tage sig af et stadigt større antal ældre, lød det fra regionsrådsformanden, mens børne- og undervisningsministeren mindede de fremmødte om, at Danmark skal leve af sin 'hittepåsomhed'.

- Vi har ikke de store naturressourcer i Danmark, og derfor skal vi leve af jeres talenter, og det I hver især kan bidrage med. Det er ikke mindst på grund af håndværksskills, at Danmark har opbygget eksportvirksomheder, der er kendt for en gennemført og udsøgt kvalitet, fortsatte Pernille Rosenkrantz-Theil.

... men det er de ikke

Det er ikke kun i år, der er fokus på de unges skills. Siden årtusindskiftet er andelen af en ungdomsårgang, der søger en erhvervsuddannelse, faldet fra omkring 30 til 20 procent.

Det fik i 2014 et bredt flertal i Folketinget til at indgå en aftale om erhvervsuddannelserne, der blandt andet havde målsætninger om, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, og at mindst 60 procent skal fuldføre erhvervsuddannelsen.

De målsætninger lader dog til ikke at blive indfriet. Således søgte 'kun' 20 procent af de unge i 2019 en erhvervsuddannelserne, mens 'blot' 53 procent af dem, der begyndte på en erhvervsuddannelse i 2017, endte med at fuldføre.

Fire stande fra slagterlærlingen Lasse står 18-årige Mikkel Zacho Pryn, der er murerlærling. Han har lige et par minutter at snakke i, inden han skal genoptage arbejdet med sin konkurrenceopgave, hvor han skal bygge en mur fra bunden. Han er murerelev med noget på hjerte.

- Det er noget fis, at der ikke er flere, der vælger en erhvervsuddannelse. Jeg har kammerater fra folkeskolen, som valgte gymnasiet, men efterfølgende har fået det svært, og nogle er endda droppet ud, siger Mikkel Zacho Pryn, der er fra Haslev og er i lære i murerfirmaet Sandholt & Pedersen.

Det er svært at høre på, når også fagfolk siger – det være sig både diverse eksperter, men også studievejledere – at erhvervsuddannelserne lukker døre, for det er simpelthen ikke rigtigt
Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Han fortæller, at der hersker mange fordomme blandt både de unge selv og deres forældre om, hvad der er det rigtige og forkerte at gøre, men også blandt skolens studievejledere.

- Jeg har oplevet, at studievejlederen kun snakker om, at vi skal være uddannelsesparate, have et gennemsnit på mindst fire og så videre på gymnasiet. Jeg tror, at der sidder mange rundt omkring på gymnasierne, der kunne være blevet dygtige håndværkere, siger han.

Myterne skal aflives

Netop måden at tale om tingene på er ét af problemerne, der skal løses. Det mener direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Lars Kunov.

Han vurderer, at der ligger en stor kommunikationsopgave i at aflive den sejlivede myte om, at man kun ved at gå i gymnasiet holder sine uddannelsesdøre åbne.

- Det er svært at høre på, når også fagfolk siger – det være sig både diverse eksperter, men også studievejledere – at erhvervsuddannelserne lukker døre, for det er simpelthen ikke rigtigt. I 2014 lavede vi en uddannelsesreform, der gjorde erhvervsuddannelserne til ungdomsuddannelser, netop så de unge kan læse videre, siger Lars Kunov.

Men kommunikation er ikke nok. Hvis myterne skal aflives, er det ikke nok, at den socialdemokratiske top – med rette indskyder Lars Kunov – lovpriser de unge eller forsøger at tale uddannelserne op. Det kræver langt mere.

Direktøren mener, at regeringen skal indgå i en tæt dialog med de relevante aktører som eksempelvis arbejdsmarkedets parter, kommuner og uddannelsesinstitutioner, og så skal der følge finansiering med de ambitiøse mål.

- For at løse problemerne skal vi blandt andet have mere tid med de unge, uddannelsen af lærerne skal styrkes, og så skal vi have bedre udstyr og værktøjer af højere kvalitet på uddannelserne. Vi skal stå med et tilbud til de unge, der er så godt, at det er den vej, de vælger at gå, siger Lars Kunov.

Vinderne af DM i Skills 2020 kåres lørdag eftermiddag, hvor statminister Mette Frederiksen (S) vil uddele præmier og håndtryk til de nykårede danmarksmestre.