Det begyndte med tvillingebrorens diagnose: Frederik er fagbevægelsens nye stjerneskud

20210618-214747-L-1920x1280we
- Jeg havde noget andet på hjerte, end det de andre stillede op med, siger Frederik Enevoldsen, der er ungdomskonsulent i FH og vinder af årets DM i debat. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Årets vinder af DM i debat er ungdomskonsulent i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Frederik Enevoldsen, der har fået det meste af sin debaterfaring over fyraftensøl med kolleger og venner. Kimen til hans sejr blev lagt med tvillingebrorens diagnose.

- Jeg har en tvillingebror, der hedder Andreas. Han er et halvt hoved lavere end mig, har lyst hår og krøller. Og lige så lidt vi ligner hinanden uden på, lige så lidt ligner vi hinanden indeni.

Sådan lyder det fra Frederik Enevoldsen, der til dagligt er ungdomskonsulent i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), men i weekenden også kunne skrive titlen som vinder af DM i debat på sit visitkort efter at have konkurreret mod andre unge i sommervarmen på Folkemødet på Bornholm.

LÆS OGSÅ: Unge socialdemokrater kræver politisk opgør med tjenestemandsreform: 'Decideret kvindenedgørende'

Og historien om Frederik Enevoldsens tvillingebror, der har Aspergers, er vigtig i forhold til at forstå, hvorfor den 24-årige ungdomskonsulent har fået vækket en politisk gejst, han har taget med sig fra barndomshjemmet i Kolding til hovedscenen i Allinge. 

- Gennem vores opvækst lærte jeg, at ulighed ikke kun afgøres af bankbog og boligkvarter, men også af om man passer ned i kasserne, der er bygget af de politiske håndværkere på Christiansborg.

- Det her med at sidde stille, læse lektier, få et job og gøre alle de ting, der kommer rimeligt naturligt for de fleste. Det kom ikke naturligt for min bror, siger Frederik Enevoldsen og forklarer, at det derfor irriterer ham, hver gang folk fra både højre- og venstrefløjen siger, at vi i Danmark har et velfærdssamfund, der tager sig af de svageste.

- Der har jeg set, hvordan vores samfund er lavet til og formet efter den gængse middel- og overklassevælger, som har nemt ved at forstå og begå sig, og at sådan en som min bror og andre som ham har nemt ved at falde igennem.

Han fremhæver selv sine ressourcestærke forældre, der havde styr på alle de ting, der følger med en Aspergers-diagnose som at gå med på kommunen, forstå hvad sagsbehandleren siger og huske at få tjekket e-boksen.

- Jeg bliver ked af det, når jeg tænker på alle de mennesker i vores samfund, der ikke har haft samme familiære sikkerhedsnet. Det skal ikke være ens familie, der griber en. Det betyder bare, at der er nogle, der falder igennem samfundets sikkerhedsnet.

Har debatteret over fyraftensøl

Og det er netop den stærke holdning til samfundet, der har været drivkraften for Frederik Enevoldsen. Debaterfaring havde han nemlig ikke meget af, inden han stillede op til DM i debat, som hvert år afholdes af Politiken og Dansk Ungdoms Fællesråd.

- Jeg har siddet meget i mødelokaler og debatteret og over fyraftensøl med kolleger og venner. Men jeg har ikke været med i nogen paneldebatter, og den her måde at debattere på er generelt ret ny for mig.

Igennem sit arbejde i FH har han selv været med til at skubbe på for, at flere faglige stemmer skal komme til orde i den offentlige debat.

-  Det er alt for ofte ungsdomspolitikere og universitetsstuderende, der får lov at præge mediebilledet og påberåber sig retten til at tale på vegne af den danske ungdom, siger han.

De sidste to år har han derfor været med til at træne unge faglærte til at stille op i netop DM i debat. Og her skal man finde en af årsagerne til, at han valgte selv at stille op. Han blev nemlig udfordret af deltagerne på træningsforløbet.

- Til sidst kunne jeg ikke løbe fra mit ansvar, siger han og griner, mens tonen straks bliver mere alvorlig, da han fortsætter: 

- Det andet er, at jeg havde noget andet på hjerte, end det de andre stillede op med.

Han nævner sine fire kæpheste, som hver deltager på forhånd har skullet udvælge til konkurrencen: unges forhold på arbejdsmarkedet, velfærdens helte, bedre vilkår for medarbejderejede virksomheder og manglen på faglærte.

Det er alt for ofte ungdomspolitikere og universitetsstuderende, der får lov at præge mediebilledet og påberåber sig retten til at tale på vegne af den danske ungdom
Frederik Enevoldsen, vinder af DM i debat

Ikke mindst sidstnævnte, kan man høre, ligger ham meget på sinde, da talen falder på, at det danske samfund inden længe kommer til at mangle 100.000 faglærte.

- Det handler ikke kun om, at samfundsøkonomien kommer til at gå rabundus, hvis ikke vi løser den udfordring. Det handler for mig i lige så høj grad om, at den grønne omstilling, vores samfund er ved at gennemgå lige nu, ikke bliver bygget ved, at man skriver debatindlæg og kronikker eller taster tal i Excel. Den bliver bygget ved, at der er nogle, der kan finde ud af at installere en el-ladestander eller ved, hvordan man rejser en vindmølle, siger han med klar og tydelig stemme og eftertryk på ordene.

I fornemt selskab

Selv er han ufaglært og har været med fra starten, da Uddannelsesalliancen blev stiftet, hvor han også har været sekretariatsleder. Inden han fik jobbet i FH, var han ungdomsorganizer i HK Hovedstaden og stod for det tværsektionelle arbejde med at organisere de 17.000 unge HK'ere.

Som vinder af årets DM i debat skriver Frederik Enevoldsen sig ind på en liste med tidligere vindere, der blandt andet tæller den nuværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (2011), venstreordfører Morten Dahlin (2013) og leder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh (2016). 

Selv blev han i 2020 valgt som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Greve/Solrød-kredsen, og han lægger ikke skjul på, at han er 'beæret' over at kunne skrive sin navn på listen under deres.

I forhold til sin egen fremtid i politik ser han kun sin sejr på Bornholm som en fordel.

- Hvis man synes, at politik er interessant, og det gør jeg, så kan det vel ikke være helt dumt at kunne finde ud af at bruge mundtøjet. Det vil jeg så sige, at det kan jeg jo åbenbart godt.

Det er også værd at bemærke, at hans job som ungdomskonsulent i FH tidligere er blevet bestredet af en anden prominent politiker, nemlig statsminister Mette Frederiksen (S). Men på spørgsmålet om, hvorvidt han selv har planer om at gå efter statsministerposten en dag, falder svaret prompte.

- Det gør jeg ikke. Jeg er sikker på, at man kan gøre en forskel på mange andre måder også.

Tidligere vindere af DM i debat

2011: Peter Hummelgaard Thomsen

2012: Gry Möger Poulsen

2013: Morten Dahlin

2014: Morten Ryom

2015: Lawand Hiwa Namo

2016: Alex Vanopslagh

2017: Andreas Weidinger

2018: Nanna Bonde

2019: Frederik Vad Nielsen

2020: Sofie Lippert Troelsen

Kilde: Politiken

GDPR