Postbude udsættes for eksplosionsfare:
Sender krysantemum­bomber med posten

20201214-090715-L-1920x1280we
Blandt pakkerne med sko, tøj og andre julegaver gemmer der sig pakker med både kraftige kanonslag og krysantemumbomber, der i disse dage i stor stil bliver sendt med PostNord, GLS og Dao. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
22. dec. 2020 10.03
Postbude og pakkemedarbejder bliver i disse dage uforvarende udsat for eksplosionsfare, fordi der bliver sendt ulovligt fyrværkeri som kanonslag og krysantemumbomber med posten.

Postbude og pakkemedarbejder bliver i disse dage uforvarende udsat for eksplosionsfare. Mange sælgere af ulovligt fyrværkeri sender nemlig både kanonslag og krysantemumbomber med posten.

Det kan koste både liv, lemmer og førlighed, hvis noget går galt, og en af pakkerne i postcentralen, i postbilen eller hos afhentningskiosken pludselig bliver mast eller går i brand.

For blandt pakkerne med sko, tøj og andre julegaver gemmer der sig pakker med både kraftige kanonslag og krysantemumbomber, der i disse dage i stor stil bliver sendt med PostNord, GLS og Dao.

Det skriver TV 2 Lorry.

LÆS OGSÅ: Tesfaye varsler opgør med misbrug af illegale ansatte: - Vi har været naive

Der er på de sociale medier mange profiler, der udelukkende er oprettet for at sælge ulovligt fyrværkeri. Søger man eksempelvis efter profiler på Instagram, der hedder noget med ”kanonslag”, så dukker der i skrivende stund 22 profiler frem, mens der på Snapchat findes 27 profiler ved samme søgning.

En gennemgang af profilerne viser, at størstedelen af sælgerne foretrækker at sende deres ulovlige varer, fremfor fysisk at mødes med køberne.

”Desværre mødes vi ikke med kunder. Alt sendes med Dao, 2-4 dages levering,” skriver en populær sælger af kraftige og ulovlige kanonslag på Instagram. Profilen, der kun bruges til salg af kanonslag, har over 2100 følgere.

”Ingen meetup. Sendes kun med GLS,” skriver en anden sælger på Instagram, der i en video reklamerer med de kraftige kanonslag, der er kendt som køkkenruller, fordi de i størrelse og udseende minder om et fyldt køkkenrullerør.

Fremgangen vækker vrede hos fragtfirmaerne, som TV 2 Lorry har talt med.

- Det er dybt uforsvarligt, og jeg tænker, at det er mangel af respekt for andre menneskers ve og vel, og derfor vil min opfordring selvfølgelig være, at folk skal lade være med det, siger HR-chef i PostNord Hans Erik Lindkvist.

- Det er skruppelløse mennesker, der gør sådan noget. En ting er, at de selv håndterer ulovligt fyrværkeri, men at de sender det over til mine kolleger, det er altså ikke i orden, siger Danni Elkjær Rahbek, der er sikkerhedschef i fragtfirmaet Dao.

- Konsekvensen, hvis noget skulle gå galt, er rigtig stor, ligesom det er med fyrværkeri, når nogen selv vælger at lege med krysantemumbomber. Forskellen er bare her, at mine kolleger ikke aner, at de har ulovligt krudt mellem hænderne, siger Danni Elkjær Rahbek.

Der bliver hver dag sendt store mængder ulovligt fyrværkeri igennem Danmark. Allerede i midten af november oplyste Toldstyrelsen, at de der havde konfiskeret næsten dobbelt så meget ulovligt fyrværkeri som hele det forgangne år.

600 kilo ulovligt fyrværkeri var kommet i toldstyrelsens varetægt, endnu inden nytårsforsendelserne for alvor var begyndt at passere grænsen. I hele 2019 beslaglagde de 360 kilo.

GLS oplyser, at de på to uger har beslaglagt 92 kilo fyrværkeri. PostNord vil ikke oplyse hvor meget de finder, men indikerer, at mængderne kan være større end det.

- Det er ikke i småtingsafdelingen, og vi fanger noget hver uge, dog især ved de terminaler der modtager post fra udlandet, siger Hans Erik Lindkvist fra PostNord.

Alle pakkepostfirmaerne erkender, at de formentlig kun finder en mindre del af det fyrværkeri, de fragter.

- Vi opdager det jo, hvis der er pakker, der ser lidt mistænkelige ud. Så tager vi dem selvfølgelig til side, og vores medarbejder har jo en vis erfaring i at spotte, hvad der kan være i en pakke, uden at vi jo selvfølgelig må åbne den, det er jo kun myndighederne, der må det, siger Hans Erik Lindkvist fra PostNord.

- Men det kan dog være en vanskelige sag at se, om en pakke ser mistænkeligt ud eller ej, erkender Hans Erik Lindkvist.

Selvom både kanonslag og krysantemumbomber i værste fald kan være dødsensfarlige, så går det alligevel forholdsvis stille til, når postmedarbejderne opdager, at de står med forsendelser af ulovligt krudt.

- Vores medarbejdere er vant til at håndtere denne type pakker og ved, hvad de skal kigge efter, og hvordan de skal håndtere dem, fortæller Henrik Nyegaard fra GLS.

Hos GLS stiller de mistænkelige pakker forsvarligt til side og kontakter derpå politiet.

Af og til så vækker en mistænkelig forsendelse dog særlig uro, og så tager fragtfirmaerne ingen risici.

- Det er heldigvis noget, vi oplever meget sjældent. Men når vi finder nogen af de her ting, så tilkalder vi de specialister, der skal til, for eksempel forsvarets bomberyddere, så de kan håndtere det på rigtig vis, siger sikkerhedschef ved Dao Danni Elkjær Rahbek, der husker tilbage på en sådan episode sidste år.

- Der var en pakke, som en terminalmedarbejder kunne se, at der var blevet åbnet lidt på. Pakken blev isoleret, og så tilkaldte vi forsvarets specialister, der tog den med i en lukket beholder, og så bortsprængte de den et andet sted, siger Danni Elkjær Rahbek.

PostNord oplyser, at der for nogle år siden var en postbil, der brændte ned, og hvor de formoder, at branden skyldtes ulovligt fyrværkeri. Heldigvis kom ingen personer til skade, men det kunne let være gået galt. Derfor opfordrer hele branchen både købere og sælgere af fyrværkeri til at stoppe med at sende varerne med posten.