Overblik: Her er partiernes ligestillingspolitik

20210907-095416-L-1920x1279we
Et løft af lønnen for ansatte i de kvindedominerede fag som eksempelvis sygeplejersker, er et af de politiske forslag til at styrke ligestillingen i Danmark. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Venstrefløjspartierne har generelt set flere forslag til at styrke ligestillingen end partierne i blå blok.

De politiske partier, der lige nu er i gang med valgkampens slutspurt, har i de seneste uger præsenteret deres politik og vigtigste dagsordner.

Et af emnerne, som er gået under radaren i valgkampen, er ligestillingsområdet. Derfor har A4 Ligestilling gjort det nemt for dig med et overblik over partiernes holdninger på området, som du kan læse her.

LÆS OGSÅ: Overblik: Det vil partierne gøre for ligestillingen

Her får du de vigtigste pointer fra det store overblik.

Generelt er det partierne i rød blok, der har flest initiativer på ligestillingsområdet.

Hos regeringspartiet Socialdemokratiet handler ligestilling særligt om lige muligheder uanset køn. Samtidig fremhæver partiet eksempelvis samtykkeloven, der blev vedtaget i indeværende regeringsperiode, som en sejr for ligestillingen.

Venstre ønsker blandt andet flere kvinder i danske bestyrelser, men det skal ikke ske gennem lovgivning og kønskvoter, men i stedet af frivillighedens vej.

Konservative mener heller ikke, kønskvoter er den rigtige vej at gå, ligesom partiet ønsker at afskaffe den øremærkede barsel til mænd, fordi de mener, at forældrene bedst selv kan beslutte, hvad der er bedst for deres familie.

Liberal Alliance mener, at vi i dag har fuld ligestilling i Danmark, og derfor er partiet også modstandere af eksempelvis kønskvoter i danske bestyrelser.

Lønløft til kvindedominerede fag
Enhedslisten mener modsat, at der fortsat er lang vej til fuld ligestilling i Danmark. Partiet ønsker bl.a. et generelt lønløft af de traditionelt kvindedominerede fag i den offentlige sektor.

SF vil også sikre et lønløft til de kvindedominerede fag, og samtidig ønsker partiet et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som placerede de traditionelle kvindedominerede fag på et lavere løntrin end mandedominerede fag.

Hos Enhedslisten mener man også, at den nuværende lovgivning skal opdateres til moderne familiemønstre, så det eksempelvist bliver muligt for et barn at have op til fire juridiske forældre.

Også Radikale Venstre vil hjælpe regnbuefamilier ved bl.a. at anerkende medfædre og gøre det lettere for de forældre, der kommer tilbage til Danmark med deres børn at blive anerkendt som barnets forældre.

Frie Grønne, Enhedslisten og Radikale vil styrke indsatsen mod vold mod kvinder ved eksempelvist at styrke landets krisecentre.

Samtidig kræver Frie Grønne dokumentation for ligeløn i virksomheder med mere end 25 medarbejdere.

Alternativet ønsker, at alle lov- og beslutningsforslag skal have en ligestillings- og mangfoldighedsvurdering, ligesom der bl.a. skal være ligestilling blandt topembedsmændene.

Hverken Kristendemokraterne, Moderaterne eller Nye Borgerlige har en selvstændig ligestillingspolitik.

GDPR