Dyk ned i friteksterne: Mere end 250.000 har efterladt kommentarer i FH's underskriftsindsamling

20230205-175546-L-1920x1280we
Demonstration på Christianborgs Slotsplads. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Hvad fremhæver de 470.000 personer, som har underskrevet FH's protest mod afskaffelsen af store bededag? Find ud af det her.

Mere end 475.000 har i løbet af den seneste måneds tid skrevet under på Fagbevægelsens Hovedorganisations underskriftsindsamling mod afskaffelsen af store bededag.

Af dem har mere end 250.000 skrevet kommentarer til deres underskrift, og her kan du se, hvad der i særlig grad er blevet fremhævet.

Ordskyen herunder viser, hvor meget enkelte ord går igen i kommentarsporene, og under grafikken kan du se udvalgte eksempler af friteksterne.

A4 Aktuelt har fået tilsendt datamaterialet af FH.

FRIDAG

 • Helligdagene er med til at give os et pusterum i hverdagen, så man kan klare sit job uden sygedage. Man tager en fridag fra os, som i forvejen kæmper, og som ikke føler, at vi gør vores job godt nok på grund af personalemangel og borgere med handicap, der har brug for mere og mere.
  Birgit

 • Jeg er butikschef, og har været i detailhandlen i over 15 år. Butikken har åbent alle ugens dage – undtagen helligdage. Mine medarbejdere og jeg har så få fridage, at én fra eller til gør en kæmpe forskel. Butiksansatte har dårlige arbejdstider og ofte en dårlig løn. På helligdagene kan vi lade op.
  Tinna F.

 • Vi arbejder fra 7 til 16 i sne, regn, blæsevejr og alt imellem. Vi har ingen afspadseringsdage, vi kan ikke arbejde hjemmefra, der er ingen fleksibilitet. Når vi endelig har en helligdag, er den guld værd. 
  Toma

 • Vi har i forvejen et hårdt psykisk arbejdsmiljø som pædagoger, og har brug for vores fridag til at lade kræfterne op til de andre arbejdsdage. Og fordi vi gerne vil se og bruge tid sammen vores venner og familie.
  Pernille L.

 • Butikkerne har åbent stor set alle dage året rundt. Mange har åbent fra 7 til 22 ugen igennem. Derfor mener jeg, at de få lukkedage vi har burde blive, så vi som står i butik, også kan nå at stresse ned, nyde livet og være sammen med vores familie og venner.
  Mike B.

 • Jeg ønsker ikke at arbejde mere, end jeg allerede gør i forvejen. Vi har i forvejen lange arbejdsdage, og som pædagogisk assistent allerede en meget lav indtægt. Vi værdsætter derfor vores frihed i et stort omfang, som vi ikke ønsker at opgive. 
  Margrethe S.

 • Fordi vi ikke har for mange fridage, og det giver mulighed for at være sammen med familien, og for ikke at blive slidt helt ned. Nu har jeg arbejdet siden 1976, og meget har været hårdt arbejde – på fabrik, på gartneri og de fleste år rengøring, så hver eneste fridag og helligdag er bare guld værd.
  Bente

 • Jeg arbejder i butik, og arbejder i forvejen alle ugens 7 dage, fra tidlig morgen til sen aften. Og det endda til en løn jeg lige kan overleve på. De få dage, hvor jeg kan holde fri med min mand og 3 børn, er en Guds gave.
  Lizette P.

 • Jeg har et hårdt arbejde på en fabrik, hvor jeg fra morgen til aften går over 20.000 skridt. Derfor ser jeg frem til de dage, hvor man kan få en forlænget weekend og slappe af med familien. Jeg ønsker ikke mere i løn. Men mere fri fra arbejde kunne jeg godt bruge. I mine yngre dage havde jeg to jobs: Først akkordløn og så hjem for at passe et stort landbrug bagefter. Jeg er slidt og har ingen energi, når jeg kommer hjem fra arbejde.
  Hanne A.

 • Jeg arbejder som fængselsbetjent. Det er et job med konstant overarbejde og beordrede tjenester på efterhånden sjældne fridage. Jeg har ikke plads til flere arbejdsdage.
  Mette H.

ARBEJDSLIV

 • Jeg er nedslidt. Jeg knokler 40 timer om ugen som pladsmand i et entreprenørfirma. Min ryg og mine knæ er ødelagte, så jeg må ofte kravle ind og ud af min firmabil bare for at komme på arbejde. Jeg elsker mit arbejde og har været i arbejde uafbrudt siden jeg var 15 år, hvor jeg startede som stilladsmedhjælper.
  Rene J.

 • Da jeg er i rengøringen, er det skønt at få en pause og få kroppen hvilet. Det er et hårdt job for kroppen at slæbe støvsuger, spande, klude og rengøringsmidler frem og tilbage, flytte mange ting både oppe og nede og mange dumme arbejdsstillinger. Vi flytter møget og bakterier, så andre kan holde ud at være på deres arbejdsplads, i øvrigt til en dårlig løn.
  Anette H. 

 • Jeg er datter af en mekaniker og søster til en murer. Når jeg ser på min far med hans to nye knæ, og jeg samtidig ser på min bror med hans svækkede skuldrer, så får jeg ikke lyst til at sende mine fire børn imod erhvervsskolen for at ødelægge deres kroppe. Jeg ved, at den fridag betyder rigtig meget for mennesker med fysisk hårde jobs.
  Nathalie

 • Jeg arbejder ofte store bededag, så bliver frataget mine tillæg. Med den sølle løn, som jeg har i forvejen, og uden udsigt til lønstigninger, så vil jeg ikke også afgive mit tillæg. Hver en krone tæller med en SOSU-løn.
  Jannie

 • Med det hårde arbejde, som man står og laver som industritekniker, har vi brug for de her fridage. Så vi kan passe på os selv, når vi nu skal slides ned i så mange år på arbejdsmarkedet. De skulle selv prøve at stå op ved en maskine – en hel dag – og løfte og bære på tunge emner.
  Michael Z.

 • Jeg er gift med en lastbilchauffør. Så den eneste mulighed, som vi har for at komme afsted med campingvognen, er de gange hvor vi har en forlænget weekend. Jeg vil være utrolig ked af at miste denne dag.
  Dorte P.

 • Fordi stress allerede er en kæmpe faktor og realitet i vores virke og hverdag som socialrådgiver (og generelt som offentligt ansat). Vi har brug for vores fridage til at kunne jonglere vores professionelle liv med vores privatliv, ligesom vi har brug for fridagene til at kunne lade op, så vi kan fortsætte den høje faglighed, samt gøre alt hvad vi kan, for at kunne varetage vores arbejde med de mest socialt udsatte i Danmark.
  Isabella B.

 • Jeg er elektriker. Vi er allerede i elektrikerbranchen så underbemandede, at mange har overarbejde hver dag. Og så vil man give os flere timer at arbejde. Vi mangler flere feriedage, ikke færre.
  Mads F.

 • Fordi jeg arbejder nok i forvejen, og havde over 100 overarbejdstimer sidste år. Jeg er servicetekniker. Ting går ikke mere i stykker ved at fratage mig en fridag. Til gengæld mister jeg nu endnu en fridag med familien.
  Søren J.

TRADITIONER

 • Jeg arbejder som kok, og derved er jeg også en af dem, der ikke har fri store bededag. Det er nemlig vores helt store konfirmationsdag og en af de helligdage på året, der virkelig skaber gode minder for gæsterne og omsætning for virksomheden.
  Mathilde A.

 • Vi arbejder rigeligt i forvejen, så for nogen er det et velfortjent afbræk i et stresset liv. Derudover er det en hyggelig tradition, hvor der i vores kirke er gudstjeneste aftenen før og efterfølgende hveder i sognegården. Store bededag er også en stor konfirmationsdag.
  Betina H.

 • Jeg sidder i menighedsrådet. Vi plejer at have gudstjeneste kl. 17 på store bededag, hvorefter menighedsrådsformanden serverer hønsekødsuppe for ca. 40 mennesker med hjemmebagt brød. Det er altid en stor succes og bidrager til fællesskabet i vores lille landsby. Vores beboerhus var stopfyldt. Desuden har vi jo konfirmationer i vores lille kirke. Det er dejligt at se familierne samles om en fin højtidelighed. De unge mennesker synes, det er en stor ting, at blive fejret af familien. I en tid, hvor ikke alle gifter sig med stort bryllup osv., er det en god anledning til at samles til fest. Der er jo ikke så meget at grine af ellers.
  Karen H.

 • Jeg synes, det er en god helligdag, som skal bevares. Min konfirmation skal holdes den dag, så jeg håber, at jeg stadig kan holde den der.
  Frida P.

 • Ellers kommer der ingen til min datters konfirmation. Det synes jeg fandeme er synd, og forsamlingshuset er allerede booket.
  Kennet P.

FAMILIELIV

 • Som pædagog passer andres børn. Jeg er primær tryghedsperson. Men og det er et stort men. Jeg har mangler overskud til at lave lektier med mine egne børn. Mine børn bliver afleveret tidligt og hentet sent, så jeg kan drage omsorg for andres børn. Mine fridage betyder, at jeg kan være primær tryghedsperson for mine egne børn, bruge tid på mine egne børn, have overskud til mine egne børn.
  Peter

 • Vi er som børnefamilie hårdt nok spændt for i hverdagen. Vi er ikke arbejdsrobotter. Vi er mennesker med børn, der ser deres barndom forsvinde i tåger af stressede og pressede forældre, der ikke kan tage sig af dem, når de er syge, når de har fri fra skole og institution, og når de har brug for et kram. Sammenhængskraften i dette samfund er ikke arbejdspladsen. Det er alle de gode mennesker, der skaber liv og sociale arrangementer og er sammen med deres familier.
  Dennis

 • Jeg er buschauffør og arbejder mestendels delte vagter, og ser derfor ikke min familie, som bor spredt rundt i landet, så meget. Så den forlængede weekend, som store bededag giver, er en kærkommen lejlighed til at besøge familien.
  Kim A.

 • Jeg arbejder som pædagog, hvor jeg drager omsorg for nogle skønne børn. Jeg bidrager til, at den kommende generation kan være en generation, vi kan være stolte af. De helligdage, vi har i Danmark, er der, jeg har tid og overskud til samvær med min egen familie. Det er der, hvor jeg genvinder min energi og overskud til at kunne gøre mit bedste for de familier, jeg skal være professionel omkring til daglig.
  Amanda J.

DANSK MODEL

 • Regeringen skal ikke blande sig i vores overenskomstaftaler. Jeg er hårdtarbejdende jord- og betonarbejder, som er nedslidt og har brug for alle fridage, så kroppen kan hvile. Jeg har arbejdet hårdt i 44 år, og efterløn og pensioner er bare blevet forringet. 
  Michael G.

 • Jeg er SOSU-hjælper, og arbejder ofte i weekender og på helligdage. Af den grund er min løn kun tålelig. Jeg vil miste mine tillæg, hvis bededag bliver en almindelig dag. Derfor har jeg skrevet under.
  Anni

 • Som pensioneret sygeplejerske har jeg været med til at kæmpe for den danske model og vores fridage. Vi skal værne om den danske model, og være stolte af den. Ingen regering må ændre på det. Vi skal passe på os selv og vores rettigheder, ellers forsvinder alt det, som vi har kæmpet for.
  Hanne K.

 • Når der er råd til skattelettelser for de rigeste, er der også råd til at bevare en helligdag. Jeg kommer til at miste både en fridag og helligdagsbetaling, når jeg arbejder på store bededag. 
  Mette

 • Som sygeplejerske er arbejdspladsen åben alle 365 dage om året. Det betyder at man ofte er væk fra børn og familie på betydningsfulde dage. Dette bliver kompenseret ved ekstra tillæg og/eller fri på andre tidspunkter. Det har vi aftalt mellem fagforening og arbejdsgiver, og det mener jeg ikke, at regeringen kan tillade sig at blande sig i. Dette er blot et skridt tættere på, at jeg søger væk fra faget.
  Camilla H

FRITIDSLIV

 • Jeg arbejder i Legoland, og det er også en af vores store dage. Her kan jeg se, at børnefamilierne har en fridag sammen, og se hvordan børnene nyder dagen med familien. Jeg har selv fem børn, der er kede af dette lovforslag.
  Tove

 • Fordi foreningslivet bruger disse tre sammenhængende dage til ture, besøg i andre foreninger, komme ud i naturen m.m. Og det giver så meget livskvalitet, netværk og gode oplevelser. Selv arrangerer jeg nu på 12. år bededagstur for Dansk Bjerg- og Klatreklub, hvor 60 - 90 klatrere fra hele landet mødes til tre forrygende dage med læring, glæde og samvær.
  Annette

 • På Samsø, hvor jeg gennem mange år har haft sommerhus, har jeg set hvor meget store bededagsferien betyder for et øsamfund. Der kommer flere mennesker til øen, som handler ind i den lokale brugs, som går på restaurant, is- og vinbar. Som inviterer familie og venner på miniferie. Store bededagsferien er helt sikkert med til at holde øen i live.
  Ann-Dorit

 • Da jeg som fodboldtræner igennem 10 år har oplevet, hvor stor glæde det har givet rigtig mange børn at komme til store bededagsstævne med overnatninger rundt omkring i Danmark. Stævner, det ikke er muligt at afvikle på en almindelig weekend.
  Frank B.

 LOKALE FÆLLESSKABER

 • Fordi det er vigtigt for de små købmænd ude på landet, som er nogle af dem, som må holde åbent. Hvis man afskaffer den, risikerer man at lukke de butikker, og så er der snart kun de store butikker, som nok skal klare sig, mens ansatte i de små butikker må finde nyt job. De små landsbyer risikerer at tabe.
  Tina H.

 • På store bededag samles vores landsbys beboere hvert år til en fælles fem km lang gåtur i den dejlige forårsnatur ned mod Limfjorden. Bagefter samles vi i vores fælles forsamlingshus og spiser varme hveder. Vi glæder os hvert år til denne fælles tradition, hvor de nye tilflyttere mødes med dem, der har boet her i mange år. Hvad er det for mennesker, der kan finde på, at foreslå den slags rov af folkelige fællespunkter?   
  Erik G.

 • Det vil gøre meget for vores lokalsamfund, da vi afholder Døllefjelde-Musse Marked i den weekend.
  Martine R.

 • Det vil ramme mange foreninger. Der er fx kræmmermarkeder og fester i små byer, der støtter lokalsamfund med overskuddet. Det ligger ofte i forbindelse med, at der er den ekstra fridag, så man kan få fat i frivillige, der ellers er på arbejde. Det er en hel kæde af begivenheder, der bliver ramt af det her.
  Anna Teresa S.

TRIVSEL OG BÆREDYGTIGHED

 • Vi står midt i en sundheds-, klima- og biodiversitetskrise, hvor en del af løsningen på dem alle er at arbejde mindre, og ikke mere – for de flestes vedkommende. Afskaffelsen af store bededag vil trække samfundet i den forkerte retning.
  Jeppe N.

 • Vi lever i et samfund, hvor vi bliver mere og mere stressede. Utallige undersøgelser viser, at vi mistrives, og aldrig har der været så mange, der får psykiske diagnoser. Vi har alle brug for disse pauser for at restituere og fungere normalt.
  Rikke B.

 • Jeg arbejder mange timer i foråret, rigtig rigtig mange timer. Sådan er det i min branche. Store bededag er et af de små åndehuller, hvor jeg når at stresse af og nå at plante blomster, tomater, chili mm. Være tilstede for min familie og ikke mindst nyde en smule af de dejlige lyser timer.
  Malene O.

 • Jeg ser dagligt mange patienter, der går ned med stress. At bede folk om at arbejde mere i et samfund, hvor stress er en folkesygdom, er ikke løsningen i mine øjne. Tempoet er allerede for højt for alt for mange.
  Frederik A.

 • Vi er deprimerede, stressede og angste, og vi ødelægger ikke bare os selv, nej, kloden har samme symptomer. Afskaffelsen af store bededag er fuldstændig ude af trit med tiden, som vi lever i, hvor der vil arbejdes mindre, og vi har ”klima” på programmet.
  Henriette N.
GDPR