Ny finanslov sikrer millioner til orlov til forældre med tvillinger og voldsudsatte mænd

20220831-161036-L-1920x1280we
På finansloven for i år er der afsat midler til både ekstra orlov til tvillingeforældre og til ligestilling af tilbud til voldsudsatte mænd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Regeringen er sammen med fire oppositionspartier blevet enig om at afsætte penge til såvel ekstra orlov til tvillingeforældre som til ligestilling af tilbud til voldsudsatte mænd.

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, at der på den forsinkede finanslov for i år skal afsættes midler til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge.

Det fremgår af finansloven for 2023.

I alt er der afsat fem millioner kroner i 2023, 48 millioner kroner 2024 og 95 millioner kroner årligt i perioden 2025-2026 til orlovsordningen.

"Det er i det hele taget en stor livsomvæltning at blive forældre, men derudover er der en række ekstra belastninger ved at blive forældre til tvillinger, som det er rimeligt, man er to forældre om at løfte," fremhæver beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Hun vil senere på året drøfte den konkrete model med aftalepartierne, bebuder hun.

"Det er vigtigt, at vi finder en balanceret løsning, så forældrene på en fornuftig måde kan afholde den ekstra orlov samtidig. Jeg mener, det er vigtigt, at vi både lytter til behovet for ekstra hænder, men også sikrer at vi ikke underminerer den ligestilling af forældrenes ret til orlov, som vi netop har gennemført," siger beskæftigelsesministeren.

Midler til voldsudsatte mænd

På finansloven er der også afsat 7,6 millioner kroner i 2024, 13,2 millioner kroner årligt i perioden 2025-2026 og 13 millioner kroner om året fra 2027 og frem til ligestilling af tilbud til voldsudsatte mænd.

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) kalder det en "kæmpe sejr for mænds ligestilling".

Pengene skal ifølge hende gå til mænd, som er ramt af partnervold, så de bliver ligestillet med kvinder i forhold til krisecentre, hvor de vil kunne medbringe børn og få psykologhjælp.

"Vi har ikke taget dette problem seriøst nok. Det gør vi nu," skriver hun på Twitter.

SVM-regeringen er blevet enige om finansloven for 2023 sammen med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.