EL-profil: Asbest spøger stadig i vores bygninger

Nikolaj_Villumsen_MEP_EL_1650px
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I DET BERØMTE JULEEVENTYR af Charles Dickens får den uempatiske og kyniske forretningsmand Ebenezer Scrooge besøg af tre ånder juleaften. Hver af de tre ånder giver Scrooge et indblik i henholdsvis fortiden, nutiden og fremtiden for at give ham en mulighed for at forbedre sig.

LÆS OGSÅ: Region hemmeligholdt asbestfund på prestigeprojekt: Håndværkere udsat for farligt arbejdsmiljø

Hvis Charles Dickens havde skrevet sit juleeventyr i dag, kunne ånderne sagtens være opstået af asbeststøv. Asbest er de dødbringende fibre, vi aldrig rigtig er kommet til livs, selvom det blev forbudt for 40 år siden. Så fortidens ånd er selvfølgelig den, der fortæller om, hvordan asbest ikke blev fjernet, men i stedet indkapslet i huse af ældre dato og institutioner, hvorfra asbest og frygten for den stille dræber løbende er dukket op siden da.

Børn legede i asbeststøv

Nutidens ånd viser billeder af håndværkere, der har svært ved at identificere asbest, når de støder på det. Den fortæller om, hvordan der stadig kan gemme sig usynlige fibre i vægbeklædning, ventilationskanaler og isoleringsmaterialer. Der er stadig millioner af kvadratmeter asbestplader på tagene rundt om i Europa.

LÆS OGSÅ: Henrik og Rasmus traskede rundt i asbestbombe ved nyt supersygehus: 'Som at have en revolver for tindingen'

For kort tid siden legede vuggestue- og børnehavebørn i Albertslund i asbeststøv fra et byggeprojekt lige ved siden af legepladsen. Det må ikke ske. Og det viser, at der er et stort behov for regler, men i høj grad også håndhævelse af reglerne og sanktioner mod de ansvarlige arbejdsgivere, hvis de bliver overtrådt.

Dem, der renoverer vores bygninger for at sikre os et godt indeklima og et fornuftigt energiforbrug, skal også have mulighed for at nyde frugten af deres grønne arbejde
Nikolaj Villumsen, Medlem af Europa-Parlamentet (Enhedslisten)

Vi står ved foden af en velkommen grøn renoveringsbølge, der skal gøre bygninger i EU-landene mere klimavenlige. Det er en god anledning til også for alvor at komme asbesten til livs. I dag dræber den mere end 15.000 bygningsarbejdere på europæisk plan og cirka 300 i Danmark om året. Derfor arbejder jeg i EU-parlamentet for at gøre Europa fri af asbest gennem en revidering af EU’s forældede asbest-direktiv.

LÆS OGSÅ: Udenlandske chauffører ville undgå kontrol: Politiet slog hårdt ned på piratkørsel og farlig julepynt

Kyniske arbejdsgivere som Scrooge i juleeventyret skal ikke slippe afsted med at sende ansatte ind i bygninger med asbest, uden at de kan identificere og håndtere det dødbringende materiale og uden det rette sikkerhedsudstyr. Det er arbejdsgiverens ansvar, at bygningsarbejderne kan gå trygt på arbejde hver dag. Og det er et ansvar, som vi vil holde dem op på. Derfor har vi brug for en cerficeringsordning af virksomheder, som må arbejde med asbest, så der kan føres effektiv kontrol med arbejdsmiljøet.

Bygningsarbejdere skal også have et langt liv

Det skal vi sørge for at få gjort nu for at undgå de konsekvenser, som fremtidens ånd fortæller om. Den viser billeder af håndværkere, der burde have haft livet foran sig, men som betalte prisen for en omstilling, der måske var grøn, men på ingen måde social retfærdig. Det skal den være. Dem, der renoverer vores bygninger for at sikre os et godt indeklima og et fornuftigt energiforbrug, skal også have mulighed for at nyde frugten af deres grønne arbejde.

I juleeventyret fører besøget af de tre ånder til et vendepunkt i den kyniske forretningsmands liv, og det er min ambition, at en revidering af asbestdirektivet også fører til et vendepunkt for alle de bygningsarbejdere, der går på arbejde hver dag uden at vide, om det er i dag, de uforvarende støder på asbest og kommer hjem med en dødsdom fæstnet i lungerne.

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens første medlem af Europa-Parlamentet.

Han er næstformænd i Venstrefløjsgruppens (GUE/NGL) ledelse, og er gruppens koordinator i parlamentets Beskæftigelsesudvalg.

Nikolaj Villumsen er også ordfører på en initiativrapport om asbest og arbejdsmiljø. Derudover er han suppleant i Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed og Udvalget om Konstitutionelle Anliggender.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR