Ellemann vil skære i dagpenge til nyuddannede: Disse vil blive ramt

20200728-093738-A-1920x1190we
- Tallene lyver ikke. Det er tredoblet på ti år. Jeg er sikker på, at nyuddannede meget gerne vil arbejde, men jeg tror også allerhelst, at de vil arbejde med noget, der er relevant for deres uddannelser, siger Jakob Ellemann, formand for Venstre, til Berlingske (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
12. aug. 2021 08.02
Venstres formand vil skære i dimittendsatsen og øremærke besparelsen til klimaet. Det vil især ramme nyuddannede humanister.

Skær i dagpengene til nyuddannede ledige, og brug penge på klimaet. Sådan lyder budskabet fra Venstre-formanden Jakob Ellemann-Jensen i torsdagens Berlingske

LÆS OGSÅ: Forbundsformand: Hvem vil bytte et job ud med en tilværelse på dagpenge?

Ifølge avisen, der har fået tal fra Beskæftigelsesministeriet, var der i 2008 6.150 nyuddannede på dagpenge, mens der i 2018 var 20.550. 

- Tallene lyver ikke. Det er tredoblet på ti år. Jeg er sikker på, at nyuddannede meget gerne vil arbejde, men jeg tror også allerhelst, at de vil arbejde med noget, der er relevant for deres uddannelser – og det gør nogle tilbageholdende med at tage et job, siger han til avisen.

Han mener, de unge skal tage et arbejde uanset, om det er et arbejde, de er uddannet til. For en arbejdsgiver, der skal ansætte, er det vigtigere, at der ikke er huller i et CV, end om ansøgeren har arbejdet med noget relevant, pointerer han. 

Arkitekt-uddannelsen skaber størst ledighed 
I dag er den månedlige dagpengesats for nyuddannede – den såkaldte dimittendsats – på 15.844 kroner for en forsørger og 13.815 kroner for en ikke-forsørger.

Det ønsker Venstre at sætte ned, så satsen i stedet er på 11.600 kroner for en forsørger og 9.555 kroner for en ikke-forsørger.

Ifølge den liberale Tænketank Cepos vil manøvren øge arbejdsudbuddet med 5.700 personer og skabe besparelse på 1,7 milliarder kroner. 

LÆS OGSÅ: Knap hver fjerde frygter for økonomien på dagpenge: Ekspert slår alarm

Berlingske har efter Venstre-formandens udspil lavet en liste over, hvilke uddannelser, der skaber flest færdiguddannede, der går fra uddannelse ud i ledighed. 

På top tre er arkitekterne, de humanistiske magistre og mejeriingeniørerne. Hele listen har du se her.