Kandidattest skarpt fokuseret på FH's egne mærkesager

20211027-195920-L-1920x1280we
Fagbevægelsens Hovedorganisation har lavet en kandidattest med fokus på velfærd, beskæftigelse og arbejdsforhold. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Fagbevægelsens Hovedorganisation er klar til at hjælpe vælgerne med, hvor de skal sætte deres kryds.

DR har en, TV 2 har en og Altinget har en.

Og nu har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) også en kandidattest, der kan gøre dig klogere på, hvor du skal sætte dine kryds til kommunal- og regionsrådsvalget d. 16. november.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Ansatte på nul-timers-kontrakter har elendige vilkår

Arvid Aagaard Sihm, der er projektleder for kommunal- og regionsrådsvalget hos FH, forklarer, hvorfor de har valgt at bidrage til junglen af tests. 

- Analyser fra valget i 2017 har vist, at kandidattesten er et vigtigt redskab, som vælgerne kan bruge til at blive klogere på kandidaterne. Forskellen på vores test og de andre mere brede tests er, at vi har fokus på de områder, vi ved, der interesserer vores medlemmer. 

Rådgiveren sagde: ’Du kommer bare til at fremstå som et borgerligt møgsvin’. Men han tog testen og følte, at han blev fint og rigtigt profileret
Arvid Aagaard Sihm, projektleder i FH

De tre mærkesager som spørgsmålene i testen tager udgangspunkt i, er 'Velfærd til fremtiden', 'Job og uddannelse til alle' og 'Stop for fusk af fupfirmaer'. 

- Vi mener, at velfærd skal følge med udviklingen i befolkningen, så når der bliver flere ældre og børn, så skal der også flere midler til kommunerne. Vi mener også, at alle skal have mulighed for at uddanne sig, og vi mener, at når det offentlige køber ind, skal det være fra virksomheder med ordentlige løn- og arbejdsvilkår. 

Favner bredt

Arvid Aagaard Sihm forsikrer, at selvom FH's synspunkter ligger tæt op af de røde partiers, så er kandidaterne ligeligt fordelt blandt de røde og blå partier. 

- Der var en lokal venstrepolitiker, som spurgte sin rådgiver, om det var en god idé, at han tog testen. Rådgiveren sagde: ’Du kommer bare til at fremstå som et borgerligt møgsvin’. Men han tog testen og følte, at han blev fint og rigtigt profileret. Jeg synes, vi har formået at lave en test, der favner kandidater til både højre og venstre. Det skal vi også, når vi repræsenterer 1,3 mio lønmodtagere. 

FH har sendt testen til alle partiorganisationerne. 3.579 kandidater har indtil videre svaret, og de er ifølge Arvid Aagaard Sihm meget ligeligt fordelt mellem de røde og blå partier.  

Vores vinkel er mere skarp end mange af de andres, fordi den har en overvægt af spørgsmål, som omhandler beskæftigelse og velfærd
Arvid Aagaard Sihm, projektleder i FH

Selvom Arvid Aagaard Sihm ønsker, at så mange som muligt tager testen, synes han også, at vælgerne skal tage andre kandidattests. 

- Vores vinkel er mere skarp end mange af de andres, fordi den har en overvægt af spørgsmål, som omhandler beskæftigelse og velfærd. Vores test er ikke bedre end de andre. Jeg synes, testene supplerer hinanden.

LÆS OGSÅ: Arbejdslivsforsker: Coronakrise afslører revnerne i den danske model

Under hvert af de 16 spørgsmål er der bonusinformation, der knytter sig til spørgsmålet, som deltageren selv kan tilvælge, hvis han eller hun er i tvivl om et svar. Tag testen her