Endnu et år med stort fald i optaget på erhvervsuddannelserne

20230414-160718-L-1920x1280we
Optaget til erhvervsuddannelserne falder for andet år i træk på trods af SVM-regeringens mål om det modsætte. På fotoet ses statsminister Mette Frederiksen (S) møde tømrerafdelingen på Herningsholm Erhvervsskole i Herning tilbage i april. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ti procent færre er optaget på erhvervsuddannelsernes andet grundforløb efter sommerferien efter et fald på 17 procent sidste år.

Selv om SVM-regeringen har store ambitioner om at få flere til at tage en erhvervsuddannelse, går det den helt forkerte vej. Faktisk er der et stort fald i optaget til erhvervsuddannelserne - som er ramt af dalende optag for tredje år i træk.

Sammenlignet med året før er det i år ti procent færre, som er blevet optaget på erhvervsskolernes grundforløb 2 (GF2) efter sommerferien, samtidig med at en procent færre er optaget på grundforløbets første del (GF1), hvor eleverne kommer fra grundskolens 9. eller 10. klasse, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Læs den fulde historie i A4 Uddannelse

"Jeg skal da indrømme, at vi havde håbet på bedre nyheder," siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne, til A4 Uddannelse.

Han hæfter sig ved, at det primært er de lidt ældre unge og voksne, der er blevet færre af, men finder det positivt, at optaget direkte fra folkeskolen stort set er uændret.

"Katastrofalt" fald sidste år

Ifølge Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri, understreger de nye tal behovet for at udvide målgruppen for erhvervsuddannelserne.

"Vi skal sikre, at flere studenter, flere FGU-elever og flere voksne får øjnene op for erhvervsuddannelserne, så den samlede tilgang til erhvervsuddannelserne øges," siger Signe Tychsen Philip i en pressemeddelelse.

Det nye fald kommer, efter at optaget til erhvervsuddannelserne sidste år styrtdykkede med 17 procent på GF2. 

"Det er en katastrofe," konstaterede Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne samt forbundssekretær i Dansk Metal, dengang over for A4 Uddannelse.

På både GF1 og GF2 er optaget faldet hvert eneste år siden 2020, viser de nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Læs den fulde historie i A4 Uddannelse