Engell:
Sådan vil politikerne løse sygeplejerske-konflikten

20181120-125850-2-1920x1277we__17_
- Man vil nedspille den del, der handler om sygeplejerskernes lønkrav og ligeløn, og man vil opstille det sådan, at det handler om det sundhedsmæssige, siger politisk kommentator Hans Engell (Arkivfoto). Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
19. jul. 2021 08.19
Politisk kommentator Hans Engell spår om det kommende forløb i sygeplejerske-konflikten.

Landets sygeplejersker strejker lige nu på fjerde uge, men indtil nu har det ikke fået politikerne på Christiansborg til at skride til handling og gribe ind.

Berlingske har talt med politisk kommentator Hans Engell og fået ham til at spå om det kommende forløb i konflikten.

LÆS OGSÅ: Analyse: Grete Christensen vil føre guerillakamp mod regionerne, men det rigtige mål ligger ved poolen

Godt 5.000 sygeplejersker har strejket siden 19. juni, og fra den 10. august vil yderligere 700 smide kitlen og gå på gaden med bannere og slagsange.

Lige nu er der ingen udsigt til at sygeplejersker og arbejdsgiverne finder hinanden ved forhandlingsbordet, og selvom der er partier som blandt andet Enhedslisten, der har talt for at give sygeplejerskerne en højere løn, så er der larmende tavshed fra det socialdemokratiske regeringsparti.

Hans Engell, der selv har en fortid som konservativ politiker og minister, vurderer, at der vil komme et indgreb i løbet af august, men det vil ikke blive, som sygeplejerskerne håber, og det vil ikke give mere i lønningsposen.

- Det, man vil gøre, er at kalde det et sundhedspolitisk indgreb, der handler om befolkningens sundhed – og ikke en løn- og arbejdsmarkedskonflikt. Man vil nedspille den del, der handler om sygeplejerskernes lønkrav og ligeløn, og man vil opstille det sådan, at det handler om det sundhedsmæssige, siger Hans Engell til Berlingske.

Et flertal i Folketinget vil nemlig ikke acceptere, at patienterne lider under konflikten, når ventelisterne bliver længere og vigtige operationer udskydes, mener den garvede politiske kommentator. 

Han vurderer, at man vil tage udgangspunkt i det seneste mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, som et flertal af sygeplejersker forkastede, og ophøje det til lov. 

LÆS OGSÅ: Kendisser støtter strejke: 'Seriøst, giv sygeplejersker en bedre løn. De fortjener det!'