Enhedslisten pudser gammelt forslag af og skruer bissen på: Kræver milliarder til ligeløn

20210826-140101-L-1920x1280we
Sygeplejersker i Folketinget ved strejken i 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
3. okt. 2022 06.00
Regeringen skal finde fem milliarder kroner til en ligelønspulje, lyder et krav fra Enhedslisten. Kravet er hverken nyt eller ultimativt.

Prisen for Enhedslistens støtte til en ny regering med Mette Frederiksen (S) i spidsen er, at regeringen afsætter fem milliarder kroner til en lavt- og ligelønspulje.

Det siger politisk ordfører Mai Villadsen til Avisen Danmark.

Kravet fra Enhedslisten er dog hverken nyt eller ultimativt.

Partiet har krævet lignende før og senest under sygeplejerskestrejken sidste år, hvor ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL) også dengang ville smide fem milliarder kroner på bordet i de verserende overenskomstforhandlinger.

I 2018 fremlagde partiet også en 2030-plan for ligestilling, der blandt andet indeholdt en ligelønspulje på fem milliarder kroner.

Kravet er heller ikke ultimativt af princip. Men det er meget afgørende, fortæller Mai Villadsen til Avisen Danmark.

Forslaget kommer samme dag, som A4 Ligestilling kunne afsløre en fortrolig beregning fra den igangværende Lønstrukturkomité. Beregningen viser, at blandt andet sygeplejerskerne ikke har noget lønefterslæb.

Den beregning giver Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, dog ikke meget for, da beregningen inddrager tillæg, og derfor tegner et "ufuldendt" billede.

"Det har været en søforklaring i lang tid i debatten om ligeløn, at man har brugt nattillæg og genetillæg til at puste lønnen op kunstigt. Sygeplejerskers og jordemødres løn ville være meget lavere, hvis de arbejdede sammenlignelige timer med en pædagog, der typisk arbejder mellem klokken 8 og 16. Det samme gælder for politibetjente i øvrigt," sagde Pernille Skipper til A4 Aktuelt i sidste uge.