Minister kaldt i samråd om asbest: - Det skal laves om

20141110-211525-L-1920x1279we
Christian Juhl (EL) vil have beskæftigelsesministeren i samråd med henblik på en ny og forbedret handleplan for asbest. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard må forholde sig til problemerne med asbest, eftersom det nu står klart, at tiltag fra 2018 ikke var nok, mener EL.

Lokalet var fuld af frustration hos de fremmødte medlemmer, da fagforbundet Blik og Rør torsdag inviterede til asbestkonference på Christianborg.

Trods mange årtiers viden om de naturligt forekommende fibres farlighed, er problemet nemlig langt fra at være løst. Flere faggrupper støder i deres arbejde igen og igen på asbestfibre, der estimeres at være skyld i op mod 300 årlige dødsfald herhjemme.

Derfor er Blik og Rør kommet med otte konkrete anbefalinger til, hvordan asbestproblematikken bedst muligt kan kommes til livs. 

LÆS OGSÅ: Asbest dræber stadig 300 om året i Danmark

Det har fået Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, til at indkalde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd: 

- Ministeren skal tage til stilling til de otte punkter. Jeg går ud fra, han er positivt stillet, for det har han tidligere givet udtryk for, fortæller Christian Juhl.

Måtte ikke koste penge

I 2018 blev der under den daværende beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), indgået en bred politisk aftale om, at færre skulle udsættes for asbest. Den aftale skal der nu følges op på. Langt fra alt fungerer nemlig godt nok i de tre år gamle anbefalinger, hvis man spørger Christian Juhl.

En af de store knaster fra 2018, som en ny aftale skal være med til at løse, er, at det dengang blev besluttet, at det skulle være omkostningsfrit at løse asbestproblematikken. Men den går ikke denne gang. Nu skal der sættes penge af specifikt til asbestbekæmpelse:

LÆS OGSÅ: Dan er 43 og døende: Blev udsat for asbest i sin læretid

- Vi ved, det koster og kommer til at koste penge. Det skal laves om fra 2018-versionen. Vi bliver nødt til at investere for at få gevisten på den lange bane. Både for at spare de samfundsmæssige udgifter til de sygdomme, der kommer som følge af asbest, men vigtigst af alt for at undgå de menneskelige lidelser. Dem må vi aldrig glemme.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

De otte anbefalinger fra Blik og Rør

  1. Nedsæt asbest-arbejdsgruppe 2.0
  2. Opret nationalt register for udsættelse for asbest
  3. Definér asbest som særligt farligt arbejde
  4. Vejleding om asbest ved køb af bolig
  5. Styrk Arbejdstilsynets hjemmel
  6. Styrk efteruddannelsen
  7. Stil krav til saneringsvirksomheder
  8. Forbyd indkapsling 

Kilde: Blik & Rør

Minister er på ferie

Et andet sted, hvor der ifølge Christian Juhl er behov for forbedringer, er på det ministerielle samarbejde. I handleplanen fra 2018 aftalte man, at anbefalingerne for bekæmpelsen af asbest ikke må gå på tværs af resortområdet, og det duer ikke længere. 

- Hvis man vil tage de otte punkter seriøst, er man nødt til at have fat og samarbejde i mindst tre ministerier, måske flere. Men jeg er optismist og håber, at vi løbet af efteråret kan bringe flere penge ind i finansloven og sætte arbejdet i gang. Vi skal kunne finde midler til det her.

Vi har været i kontakt med Beskæftigelsesministeriet, hvor minister Peter Hummelgaard dog er på ferie og derfor ikke har haft mulighed for at vende tilbage inden udgivelse.