Enhedslisten vil vælte en regering med Moderaterne

20221107-121342-L-1920x1280we
Fra venstre: Peder Hvelplund, Mai Villadsen og Pelle Dragsted. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Meldingen er med til at øge presset på SF.

Danner Mette Frederiksen (S) regering med Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, så vil Enhedslisten forsøge at vælte den.

Det fortæller partiets politiske ordfører, Mai Villadsen (EL), til Jyllands-Posten.

På spørgsmålet, om hun decideret vil stemme for et mistillidsvotum til en regering med Lars Løkke, svarer hun Jyllands-Posten:

"Ja, for der er et rød-grønt flertal, og det bør Mette Frederiksen benytte sig af. Så ja."

Den krystalklare melding fra den socialdemokratiske étpartiregerings støtteparti siden 2019 ændrer dermed dynamikken i de regeringsforhandlinger, der i de seneste dage har foregået på Marienborg, men torsdag flyttede ind i Statsministeriet.

Socialdemokratiet vil nemlig ikke kunne indgå i en regering med Moderaterne og Radikale Venstre uden støtte fra enten SF eller Venstre.

Den negative parlamentarisme betyder, at regeringen ikke nødvendigvis skal have 90 mandater bag sig. De må bare ikke have 90 mandater imod sig. Og med Enhedslistens melding tæller deres ni mandater reelt set med som oppositionens.

Alternativet har ligeledes sagt, at de ikke kan støtte en bred regering henover midten, og derfor er det potentielt 15 mandater, der kan trækkes fra i regnskabet for Mette Frederiksens forsøg med en midterregering.

En SMR-regering - eller SM-regering - vil kun kunne mønstre 76 mandater, hvis du regner de tre nordatlantiske med i det regnskab. Når Enhedslistens mandater i den regeringskonstellation nu skal regnes blandt oppositionens, så vil en sådan regering kræve støtte fra enten SF's 15 mandater eller Venstres 23 mandater.

Dermed øges presset på de to partier, som i forvejen har været under pres fra henholdsvis den yderste venstrefløj og erhvervslivet.

GDPR