Flertal af EP-kandidater vil stramme regler for firmaers ansvar for underleverandører

20231005-194411-L-1920x1279we
Hovedentreprenører burde ansvarliggøres, hvis deres underleverandører bryder EU-regler, mener et flertal af de danske EP-kandidater. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I dag hæfter en virksomhed ikke for sine underleverandører, hvis den bryder EU's regler om blandt andet arbejdstagerrettigheder eller miljøkrav. Men hvis det står til et flertal af de danske kandidater til EP-valget, skal det laves om.

Hvis ansvar er det, at alle indvolverede overholder EU's regler, når der bygges et nyt supersygehus eller anlægges en ny motorvej?

I dag er svaret, at ansvaret ligger hos de enkelte leverandører hver især. 

Men det ønsker et flertal af de danske kandidater til europaparlamentsvalget at lave om på, skriver A4 Overenskomst.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som A4 Medier har foretaget blandt de danske EP-kandidater, vil 77 procent af de 93 kandidater, der har svaret på undersøgelsen, nemlig indskrive et kædeansvar i EU's udbudsdirektiv. 

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 OVERENSKOMST: Tre ud af fire EU-kandidater vil skrive kædeansvar ind i direktiv

Det vil betyde, at vindere af offentlige udbud i fremtiden ikke kun vil have ansvaret for, at deres egen virksomhed overholder EU’s regler på området. De skal også være sikre på, at alle de virksomheder, som de hyrer til delelementer af projektet, ikke bedriver eksempelvis social dumping eller hvidvaskning. 

Et af de partier, hvor alle kandidater i spørgeundersøgelsen svarer ja til, at kædeansvaret skal være en del af udbudsdirektivet, er SF.

"Det er meget svært for kommuner og stater og regioner at bruge kriterierne til at vælge på andet end bare pris,” siger Kira Marie Peter-Hansen, spidskandidat for SF, til A4 Overenskomst

GDPR