Er det kun Støjberg, som kan redde Dansk Folkeparti?

David_Trads_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Nedturen for partiet nåede et nyt niveau med byrettens dom mod Morten Messerschmidt, og selv det bedste håb for en frelser er tynget af sin egen retssag.

Det er næsten ikke til at begribe, hvor stort et fald, Dansk Folkeparti har oplevet siden dets klimaks for seks-syv år siden:

Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 blev DF det største parti med 26,6 procent af stemmerne. Morten Messerschmidt fik alene historiske 465.758 personlige stemmer!

Om David Trads

David Trads er journalist, forfatter og politisk kommentator. Han har haft adskillige topjob i medieverdenen og har senest skrevet bestselleren ‘Amerika, hvor er du?’ I 2019 var han socialdemokratisk folketingskandidat.

Året efter, ved folketingsvalget i 2015, blev DF det største parti i blå blok med 21,1 procent af stemmerne. Kristian Thulesen-Dahl blev valgets klare topscorer med 57.371 personlige stemmer!

Det var, som man siger, dengang. Lige siden er det gået ned ad bakke i et tempo, der sjældent er set i dansk politik:

Ved valgene i 2019 til først Europa-Parlamentet og dernæst Folketinget fik DF henholdsvis sølle 10,8 og 8,7 procent. Målingerne siden er kun blevet værre. Den seneste hos Voxmeter giver 5,7 procent – og det var før dommen mod Messerschmidt.

Den teflon, der plejede at beskytte DF mod angreb, er i dag gennemhullet. Af partiet selv!
David Trads

Det spørgsmål, som i den grad trænger sig på i dag, er, om det parti, der fra dets stiftelse i 1995 og frem til næsten nu kun kendte en vej – fremad! – er ved at begå selvmord? Den teflon, der plejede at beskytte DF mod angreb, er i dag gennemhullet. Af partiet selv.

Den retssag, der foregik i byretten i Lyngby, afslørede jo et parti i splid med sig selv:

Den måde, partiformand Thulesen-Dahl og gruppeformand Peter Skaarup rent ud sagt hældte Messerschmidt ned ad brættet på, var afslørende. De kunne have valgt en mildere tone, måske endda sagt pæne ting om partiets næstformand, men gjorde det ikke.

LÆS OGSÅ: Messerschmidt: Støjberg er meget velkommen hos DF

Lige nu er partiet i en ubehagelig venteposition, idet Messerschmidt har anket sin dom til landsretten. Thulesen-Dahl køber sig tid ved at sige, at sagen endnu ikke er afgjort, mens Pia Kjærsgaard og Søren Espersen insisterer på, at Messerschmidt er uskyldig.

Medierne er fulde af historier om uro. Den slags, som en ellers traditionel meget stærk partiledelse i netop DF plejer at undgå. Der er fire hovedpersoner, som alle holder tæt øje med – og en af dem er slet ikke medlem af partiet … endnu. Lad os tage dem en for en:

For det første – Kristian Thulesen-Dahl:

Utilfredsheden med formanden begyndte, da han ikke brugte valgsejren i 2015 til at gå i regering. Efter valgkatastroferne i 2019 har han virket ved siden af sig selv. Selv Pia Kjærsgaard, der håndplukkede ham som sin afløser, slår til ham offentligt.

Lige nu kulminerer presset på formanden. Der er to store risici for ham: Hvis Messerschmidt bliver frikendt i landsretten, vil formanden givet blive udfordret. Hvis dommen stadfæstes, må Thulesen-Dahl alligevel ikke sætte et ben forkert.

For det andet – Morten Messerschmidt:

Den iver, som Messerschmidt har udvist, siden han kom i Folketinget i 2019, for at blive partiets næste formand har været meget tydelig. For tydelig til Thulesen-Dahls og Skaarups temperament. Meld- og Feld-sagerne har han hidtil kunnet bruge som sin kamp mod EU.

Det går ikke længere. Hvis dommen mod ham stadfæstes i landsretten, er han med al sandsynlighed færdig. Folketinget vil måske erklære ham uegnet til at fortsætte på Christiansborg. Bliver han derimod frikendt, vil alle porte stå åbne.

For det tredje – Pia Kjærsgaard:

Ingen over og ingen ved siden af partistifteren. I DF’s bagland er hun fortsat ’Gud’. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at hun i sommer i et interview med TV 2 kritiserede Thulesen-Dahl for at have virket ’lige lovlig ivrig’ efter at overtage for hende i sin tid.

LÆS OGSÅ: Pia Kjærsgaard: Akademikere gør Socialdemokratiet til et dårligt arbejderparti

Kjærsgaard har konsekvent forsvaret Messerschmidt gennem de forløbne år. Selv efter dommen har hun ledt efter undskyldninger. Uanset hvad der sker i landsretten, vil alles øjne i partiet hvile på hende: Vil hun sende signal ud om, at partiet har brug for ny leder?

For det fjerde – Inger Støjberg:

Lige siden Støjberg meldte sig ud af Venstre, har spekulationerne om hendes fremtid kørt på højeste blus. DF har så tydeligt, de overhovedet kan, appelleret til hende om at skifte til dem. Med den virkelighed, DF befinder sig i, vil hun endda kunne ende som dets nye leder.

HØR OGSÅ: Pollster Podcast: DF i frit fald - Højrepopulisme i Europa

Men … den gyldne mulighed, som mange i DF drømmer om, er naturligvis plaget af den rigsretssag, som hænger over Støjberg. Hun vil selvsagt ikke kunne gå efter nogen toppost, hvis hun dømmes. Hvis hun frikendes, ja, så vil hun kunne gå på vandet.

Konklusionen for Dansk Folkeparti er rå:

Partiet rasler ned i målingerne. Dets næstformand hænger i laser efter dom i byretten. Formanden er vingeskudt. Dets fromme håb om en bedre fremtid er selv under anklage.

Det ser – mildest talt – ikke godt ud.

GDPR