Arbejdsmarkedets parter i fælles opråb: Erhvervsskolerne skal være topprioritet uanset regeringsfarve

19990812-141102-1-1920x1339we
Erhvervsskolerne skal øverst på den politiske dagsorden, mener både arbejdsgivere og fagforbund. Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Erhvervsuddannelserne skal helt op i toppen af prioriteringslisten, når der efter valget skal laves et nyt regeringsgrundlag. Sådan lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Erhverv, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.

Erhvervsuddannelserne har længe været underprioriteret politisk.

Men det skal være slut, så snart det igangværende valg er ovre.

Sådan lyder det samstemmende fra en række både arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer, der alle mener, at en styrkelse af erhvervsuddannelserne skal være et helt centralt element i en kommende regerings planer.

Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at ambitionen om at styrke erhvervsuddannelserne også bør indgå i et regeringsgrundlag.

“Der er ingen tvivl om, at erhvervsuddannelserne har meget høj prioritet for os. Og vi mener bestemt, at et grundlæggende løft af dem bør indgå i et regeringsgrundlag efter valget. For der er behov for massive investeringer for at løfte dem,” siger Claus Rosenkrands Olsen, der fremhæver, at Dansk Erhverv i sin 2030-plan ønsker at afsætte 700 millioner kroner årligt til området.

Dermed følger de i samme spor som Dansk Metal og Uddannelsesforbundet, der tirsdag til A4 Aktuelt krævede, at en kommende regering forpligter sig til at tilføre flere penge til erhvervsskolerne som en del af et regeringsgrundlag.

Fagbevægelsens Hovedorganisations næstformand Nanna Højlund siger, at erhvervsuddannelserne står meget højt på ønskelisten til et kommende regeringsgrundlag.

“Vi har svært ved at forestille os et regeringsgrundlag, uden at det står skrevet, at man vil styrke erhvervsuddannelserne. Fordi uden flere faglærte bliver der ingen grøn omstilling,” siger Nanna Højlund.

Næstformanden varsler, at der efter et valg skal være “et helt anderledes fokus på erhvervsuddannelserne” fra politisk side. Nu handler det om investeringer:

“Investeringer, der gør det attraktivt for elever i forhold til lærerkompetencer og i forhold til de maskiner og den teknik, eleverne skal kunne bruge, når de er på skolen,” siger Nanna Højlund.

Oplagt til regeringsgrundlag

Udmeldingerne kommer efter, at der mandag blev offentliggjort årets ansøgningstal til erhvervsuddannelserne. De viste, at 9.526 færre søgte mod erhvervsuddannelserne end for 12 måneder siden.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening var mandagens opgørelse blot endnu et bevis for, at “vi har et akut behov for at få søgetallet op”, siger uddannelses- og integrationschef Jannik Bay: 

“Det bør være helt centralt for en ny regering at have erhvervsuddannelserne højt på sin dagsorden - uanset hvilken farve regering vi ender med at få. Og det vil være naturligt, at det også fremgår af et regeringsgrundlag,” siger Jannik Bay. 

Har ikke råd til frafald

Dansk Industris chef for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser, Signe Tychsen Philip, mener, at det er særligt vigtigt med politisk handling, fordi at mange faglærte er på vej på pension, samtidig med at færre søger mod de fag på uddannelserne.

Derfor er det især vigtigt, at politikerne skal investere i erhvervsuddannelser for at sikre, at det høje frafald ikke forværres yderligere.

“Med udsigten til så stor mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden, er det simpelthen uholdbart med så stort et frafald. Vi har ikke råd til at miste nogen undervejs, fordi de ikke synes, at undervisningen er tidssvarende, eller at maskinerne er forældede,” siger Signe Tychsen Philip.

GDPR