Fædre jubler over barselmodel: - En af de bedste samfundsinvesteringer, man kan lave

20130905-154657-4-1920x1280we
Øremærket barsel 'en af de bedste samfundsinvesteringer, man kan lave', mener Foreningen Far. (Arkivfoto) Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Længere øremærket barsel til far er godt for både børn, mødre og fædre, mener Foreningen Far.

Øremærket barsel er godt nyt for alle.

Sådan lyder det fra Foreningen Far, hvor landsformand Jesper Lohse derfor er glad for den model for øremærket barsel, som arbejdsmarkedets parter for nyligt præsenterede.

LÆS OGSÅ: Sundhedsplejersker slår alarm: Glem ikke barnet i barselsdebat

- Det er sundt for børnene, hvis vi ser over hele deres liv, at have en god, tæt og kærlig tilknytning til begge forældre. Det giver dem en bedre mental sundhed i livet. For kvinderne giver det nogle flere muligheder i arbejdslivet, og for mændene giver det en anerkendelse af mandens rolle i familielivet også, siger han.

Han tøver derfor ikke med at kalde øremærket barsel 'en af de bedste samfundsinvesteringer, man kan lave'.

Godt for børn med tidlig tilknytning

Det er et EU-direktiv, der betyder, at Danmark inden august 2022 skal øremærke mindst ni uger af barselsorloven til hver forælder. Derfor er Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) for nyligt kommet med deres bud på en ny model, der konkret betyder, at man vil ændre de regler, der i dag giver kvinden 14 uger og manden 2 ugers øremærket barsel ud af de i alt 48 uger, som de har ret til efter barnets fødsel.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere og lønmodtagere enige om ny barselsmodel: - Flytter hegnspæle i samfundet

Hele orlovsperioden vil ifølge den nye aftale samlet set have samme længde som nu. Fremover vil forældrene have 26 uger, som de frit kan dele imellem sig, mens hver forælder får 11 ugers øremærket barsel, som altså ikke kan overføres til den anden part, hvis de ikke bruger den.

Hvis man ser samlet på en hel årgang af børn, så vil det være bedre for børnene
Jesper Lohse, landsformand Foreningen Far

Flere kritikere, som blandt andre formand i Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, og senest de danske sundhedsplejersker, har kritiseret ordningen, fordi de mener, at barnet kan ende med at blive taberen, hvis eksempelvis faren ikke vælger at bruge barslen, som dermed går til spilde og kan betyde en tidlig vuggestuestart for familiens mindste.

LÆS OGSÅ: Øremærket barsel vækker bekymring: - Børn kan komme i klemme

Men det argument køber Jesper Lohse ikke. Han mener, at det er et alt for kortsigtet perspektiv.

- Hvis man ser samlet på en hel årgang af børn, så vil det være bedre for børnene, fordi tilknytningen til deres far og mor har stor betydning senere hen i livet, og jo før, vi kan skabe den tilknytning til begge forældre, jo bedre er det, siger han.

Jesper Lohse understreger, at man skal have stor respekt for den biologiske faktor, der gør, at det er mor, der føder og ammer barnet. Men det mener han også allerede, vi har i Danmark med den lange barselordning, vi allerede har.

'Symbolpolitik'

På få dage er et borgerforslag, der vil lægge den nye øremærkning til far eller medmødre oveni de eksisterende orlovsuger, som forældre har til deling, stormet frem. Næsten 45.000 har allerede skrevet under på forslaget, som Folketinget er forpligtet til at behandle, hvis det når 50.000 underskrifter.

LÆS OGSÅ: Massiv opbakning til borgerforslag om øremærket barsel

Og stod det til Foreningen Far ville det også være en helt fin vej at gå. Jesper Lohse sad som landsformand i foreningen med i det barselsudvalg, der skulle rådgive den tidligere S-regering om, hvordan man kunne lave en model for øremærket barsel.

Dengang, som nu, vil Jesper Lohse anbefale en model, der giver børn og fædre tre måneder sammen. Noget af det kunne man tage ud af familiens fællespulje, mens man også burde give familien en ekstra måneds barsel, mener Jesper Lohse.

Helle Thornings regering valgte at droppe øremærkning af barsel til fædre i 2013, selvom det var skrevet ind i regeringsgrundlaget efter valgsejren i 2011.

Og politikerne har generelt været alt for lang tid om at komme ud af starthullerne og få øremærket flere uger til fædrene, mener Jesper Lohse. Han ser det derfor også som 'symbolpolitik', når det først bliver indført nu, hvor EU dikterer, at længere øremærkning til begge forældre skal være en del af dansk lov. Men han understreger, at det ligemeget hvad er godt, at der nu sker noget - også hvis det ender med, at politikerne vedtager modellen, som FH og DA har foreslået.

- Barnet får med den her model barsel med både far og mor. Mor har rettigheder, som bestemt også respekterer den biologiske faktor, og så kommer far også mere på banen. Det er rigtig positivt, siger Jesper Lohse.

Hvis forslaget fra arbejdsmarkedets parter skal blive til virkelighed, skal det først vedtages ved lov i Folketinget.

GDPR