Faglig leder med opsigtsvækkende melding: Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne bør danne regering

20221006-114218-L-1920x1280we
NFF-formand Ole Wehlast ville ikke have noget imod, at se Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M) i regering sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fødevareformand Ole Wehlast foretrækker en bred regering over midten mellem S og V, og så kan der også blive plads til Lars Løkke Rasmussens Moderaterne. Kollegerne i de andre forbund undrer sig over NFF-formandens melding.

Der var engang, hvor man ikke behøvede at spørge.

Men i dag er det ikke ligefrem hverdagskost, at faglige ledere offentligt blander sig i partipolitik og regeringsdannelse midt i en valgkamp.

Og da slet ikke, hvis borgerlige partier fremgår af ønskesedlen.

Nu er dagen så alligevel kommet.

For i det politiske landskab, vi står i, er det bedst, at vi får en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre - og måske endda også med Moderaterne.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra Ole Wehlast, der formand for fødevareforbundet NFF, i et debatindlæg i A4 Overenskomst.

"Jeg har lyttet til, hvad Mette Frederiksen siger. Og Mette Frederiksen siger, at med de samfundsproblemer, vi står over for, så er en bred regering det bedste. Det har jeg stor sympati for, fordi jeg ved, at brede regeringsaftaler holder længst," uddyber fødevareformanden i et interview med A4 Aktuelt.

Ole Wehlast forklarer sin indblanding med, at han repræsenterer de ansatte i fødevarebranchen, som får råvarerne fra landbruget. Og hans medlemmer står bedst i fremtiden med brede aftaler om landbruget.

"Derfor foreslår jeg bare, at Socialdemokratiet - hvis den skal være bred - laver en regering med Venstre," siger Ole Wehlast.

Lars Løkke Rasmussens Moderaterne kunne dog også godt indgå i den konstellation, da han ifølge NFF-formanden har sendt signaler om, at han også vil beskytte danske arbejdspladser i slagterisektoren mod at blive eksporteret ud af landet.

Han er dog klar over, at der også kan være udfordringer.

"Jeg er ikke blind for udfordringerne. Der findes jo hele dagpengespørgsmålet, hele beskæftigelsespolitikken afviger fra hinanden og med hele Arne-pensionen og efterlønnen afviger de også fra hinanden. Men her kan de holde hinanden lidt i skak, så det fortsætter," siger Ole Wehlast.

Andre fagforbund undrer sig

Meldingen bliver dog mødt med en vis undren hos kollegerne i de andre fagforbund.

“Det er en usædvanlig udmelding, men jeg skal ikke blande mig i, hvad Ole Wehlast gør,” siger HK-formand Anja C. Jensen.

Hun understreger, at hun som HK-formand ikke har en holdning til regeringsdannelsen og heller ikke vil "pådutte" hendes medlemmer noget. Medlemmer som i øvrigt stemmer på mange forskellige partier, fortæller Anja C. Jensen.

Personligt er det dog noget andet.

“Det er klart, at jeg har en personlig holdning, som er, at jeg gerne ser en socialdemokratisk regering," siger Anja C. Jensen.

FOA-formand Mona Striib undrer sig også en kende over meldingen.

"Det må jo være en beslutning i deres organisation, at sådan kan de godt udtale sig. Vi arbejder ikke partipolitisk og går ikke ind for bogstavkombinationer," siger hun.

Dansk El-Forbund mener, at det er for tidligt at lege med bogstavkombinationer, men anbefalingen til medlemmerne er alligevel klar:

“Vores anbefaling er, at man stemmer på et af røde partier, der fører lønmodtagervenlig politik. Jo flere stemmer, de røde partier får, jo stærkere står vores dagsordener efter valget - også, hvis der kommer bred regering over midten,” siger forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen.

3F-formand Henning Overgaard er heller ikke så optaget af bogstavkombinationer, men afviser samtidig ikke en bred regering over midten.

"Vi vil have en regering, som vil arbejde for at udvide retten til tidlig pension, stå vagt om den danske model, kæmpe for mere lighed i samfundet og sikre, at erhvervsuddannelserne bliver prioriteret. Partier, som vil levere på den dagsorden, kan for vores skyld indgå i en regering efter valget,”  

Og endeligt vil formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard heller ikke gå ind i en diskussion om regeringsdannelse, så længe en kommende regering leverer på lønmodtagernes mærkesager.

”Vi taler og har altid talt med regeringer, uanset om de er røde, brede eller blå. Vi skal have sikret bedre dagpenge. Vi skal bevare retten til tidlig pension. Vi skal have flere penge til velfærden i takt med, at der kommer flere børn og ældre,” lyder det fra Lizette Risgaard.

Moderaterne jubler

Det er statsministeren selv, der har gjort spørgsmålet aktuelt, da hun ved valgudskrivelsen fortalte, at Socialdemokratiet nu går til valg på at danne en bred regering henover midten. En invitation Venstre imidlertid har afvist ad flere omgange.

Dermed gjorde Mette Frederiksen sin forgænger Lars Løkke Rasmussen, som ved valget i 2019 også gik til valg på at danne en bred regering, kunsten efter.

Siden har Lars Løkke Rasmussen stiftet Moderaterne, som lige nu stormer frem i meningsmålingerne og ser ud til at få den magtfulde position som kongemager.

Og i Moderaterne glæder de sig også over blåstemplingen fra Ole Wehlast.

"Jeg er glad for, at Ole Wehlast deler vores tanker om, at en bred og ansvarlig regering er det bedste værktøj til at sikre konstruktiv retning for dansk politik, når vi sammen skal finde de store løsninger for arbejdsmarkedet og velfærdssamfundet," siger Jakob Engel-Schmidt, der er politisk chef og folketingskandidat for Moderaterne.

Han påpeger, at Lars Løkke Rasmussen har foreslået en grøn trepartsforhandling.

"Både for landmændenes og de mennesker, der arbejder i landbrugets, skyld på den korte bane, men også for hele samfundets skyld på længere sigt. Det giver mening med brede flertal for aftaler, så de rækker langt ude i fremtiden," siger Jakob Engel-Schmidt.

Du kan læse hele interviewet med NFF-formand Ole Wehlast her. Og her kan du finde hans debatindlæg om begrundelsen for en SMV-regering.

GDPR