Fagforbund vil forhandle om store bededag i 2025

20230301-145650-L-1920x1280we
Folketinget vedtog tirsdag 28. februar at sløjfe store bededag fra 2024. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Fagbevægelsen har holdt store bededag ude af overenskomstforhandlingerne i år, men om to år kan den meget vel komme på bordet igen.

Regeringen har fået massiv kritik for at ville afskaffe store bededag som helligdag lige op til de igangværende private overenskomstforhandlinger, men alligevel har fagbevægelsen gjort en dyd ud af at skille de to ting ad.

Men store bededag kan til gengæld blive en del af forhandlingerne om ny overenskomst i 2025.

Det fortæller HK Handels formand til A4 Overenskomst.

"Vi tager det med til forhandlingerne ved OK25. Vi har ikke opgivet at få noget for den kompensation, som vi jo selv har betalt for tidligere," siger HK-formanden Mette Høgh.

Ordene faldt lige efter den netop indgåede butiksoverenskomst med Dansk Erhverv onsdag, som dækker over 150.000 butiksansatte for de kommende to år. Her har store bededag - ligesom med industriforliget - ikke har været en del af forhandlingerne.

Men det bliver der altså lavet om på i 2025, forsikrer HK Handels formand.

"Store bededag står jo stadig i vores overenskomster i dag, men i 2025 er den væk. Jeg garanterer, at når arbejdsgivere har fået en overenskomst billigere i en periode, fordi kompensation forsvinder, så trækker vi det selvfølgelig ind på forhandlingsbordet i 2025," siger Mette Høgh.

Er det, du siger nu, ikke i direkte modstrid med det, fagbevægelsen har sagt i to måneder: At store bededag ikke hører til på forhandlingsbordet?

"Jeg siger, at hvis der sker ændringer i overenskomsten i perioden, hvor arbejdsgiver får noget billigere - og så er jeg sådan set ligeglad om det er store bededag eller hvad, det måtte være - så skal vi diskutere det," siger Mette Høgh.

GDPR