Fagforeninger: Øremærket barsel skal være med fuld løn

20200217-142150-5-1920x1280we__1_
Både mor og far får med den nye model fra arbejdsmarkedets parter ret til 11 ugers øremærket barsel. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Både Dansk Metal og HK Handel vil have fuld løn til forældrene under de 11 ugers øremærket barsel.

Der skal tikke løn og ikke dagpenge ind på kontoen, når mor og far tager 11 ugers øremærket barsel.

Sådan lyder det nu fra Dansk Metal og HK Handel i Børsen, efter Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har indgået en aftale, der lægger op til at fordele al barsels- og forældreorlov lige mellem mor og far. Begge parter får med den nye model ret til 11 ugers øremærket barsel.

LÆS OGSÅ: Øremærket barsel vækker bekymring: - Børn kan komme i klemme

- Det er klart, at det som udgangspunkt skal være med fuld løn. Men det er i sidste ende noget, som vores medlemmer er med til at bestemme. Og hvis de mener, at der skal være fuld løn under de 11 ugers øremærkede barsel til mor og far, så vil det da være et krav fra vores side ved de næste overenskomstforhandlinger, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal til Børsen.

Hos HK Handel er mange medlemmer med deres overenskomst allerede dækket ind med fuld løn under de 11 ugers øremærket barsel.

Fagforeningen, der organiserer ansatte på butikker og lagre, er dog klar til at gøre det til et krav ved de kommende overenskomstforhandlinger for de medlemmer, der ikke allerede har den dækning, fortæller forbundsnæstformand Martin Rasmussen til Børsen.

Overenskomstforhandlingerne på det private område begynder først om et års tid, og derfor er det usædvanligt, at parterne melder noget ud allerede nu.

Nana Wesley Hansen, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) ved Københavns Universitet, vurderer over for Børsen, at spørgsmålet om løn og øremærket barsel godt kan blive et forhandlingsområde ved de kommende forhandlinger.

Viceadministrerende direktør i DA, Pernille Knudsen vil ikke kommentere på de forestående forhandlinger.

- Det tager vi inde ved forhandlingsbordet, når den tid kommer, siger hun til Børsen.