Faglig kommentator: - Det mest uforudsigelige valg, jeg har været vidne til i dansk fagbevægelse

Kandidater
Anja C. Jensen (længst til venstre), Jesper Thorup (tv), Heidi Juhl Pedersen (th) og Martin Rasmussen (længst til højre) får nu selskab Pernille Lange, der kæmper for en plads som næstformand i HK. Foto: Kristian Madsen/A4 Medier
Der bliver spænding til det sidste, når de delegerede på HK's kongres i slutningen af oktober skal vælge ny formand og næstformand.

Gyservalget om magten i HK Danmark bliver nu endnu mere spændende og uforudsigeligt.

Det siger A4's faglige kommentator, Gitte Redder.

- Det er det mest uforudsigelige valg, jeg har været vidne til i mange år i dansk fagbevægelse, siger Gitte Redder, der har fulgt og dækket fagbevægelsen for forskellige medier siden 1998.

Reaktionen kommer, efter Pernille Lange Dickow, der er næstformand i HK Stat Hovedstaden, tirsdag morgen meldte sit kandidatur til posten som næstformand.

LÆS OGSÅ: Ny kandidat melder sig som HK-næstformand

Indtil nu har det ellers set ud til, at det var to fasttømrede par, der skulle kæmpe om formands- og næstformandsposten i landets næststørste fagforbund. Formandskandidat Martin Rasmussen sammen med næstformandskandidat Heidi Juhl Pedersen mod formandskandidat Anja C. Jensen sammen med Jesper Thorup. 

I dag sidder to mænd i spidsen for HK Danmark, om et par uger kan det være to kvinder, der står i spidsen for Danmarks største kvindeforbund
Gitte Redder, faglig kommentaror

Sidstnævnte par stiller ikke officielt op sammen, men det gør Martin Rasmussen og Heidi Juhl Pedersen. Derfor har der været en udbredt accept af, at også Jensen og Thorup var en pakkeløsning.

Men nu kan formandsskabet pludselig komme i mange forskellige konstellationer, påpeger Gitte Redder.

- I dag sidder to mænd i spidsen for HK Danmark, om et par uger kan det være to kvinder, der står i spidsen for Danmarks største kvindeforbund. Intet er afgjort på forhånd, siger hun.

Krænkelsessag spiller ind

Gitte Redder mener dog, at det umiddelbart er Anja C. Jensen, der har mest gavn af, at Pernille Lange Dickow nu også stiller op.

Her peger hun på den krænkelsessag fra 2018, som Jesper Thorup er centrum i.

A4 har tidligere beskrevet, hvordan den 54-årige formand for HK Østjylland til en julefrokost ifølge eget udsagn gav en "dumsmart bemærkning" af seksuel karakter til to af sine egne kvindelige ansatte, hvilket fik en af dem til at klage over hans opførsel.

LÆS OGSÅ: Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

- Uanset hvor lille sagen er, og hvor rigtigt den har været håndteret, kan vi ikke komme uden om, at den er en belastning for ham som næstformandskandidat. Det kan styrke Anja, fordi her er en ny kandidat, som ikke er så belastet af en krænkelsessag, siger Gitte Redder.

Flere kilder har sagt til A4 Overenskomst, at deres støtte til Anja C. Jensen vaklede, netop fordi en sejr til hende de facto ville betyde Jesper Thorup som næstformand. Gitte Redder tror derfor også, at der er nogen, der har prikket til Pernille Lange Dickow og bedt hende om at melde sit kandidatur.

- Hun er uden tvivl blevet opfordret til at stille op af nogen i baglandet, som ikke kan se sig selv stemme på Jesper Thorup, mener Gitte Redder.

Skal formandsskabet repræsentere hele landet?

Omvendt kan geografien også komme til at spille en rolle. For mens Jesper Thorup repræsenterer det jyske, så kommer både Anja C. Jensen og Pernille Lange Dickow fra hovedstaden.

- Der vil være nogen, der lægger vægt på, at de to, der sidder i formandsskabet, repræsenterer hele landet og har en geografisk bredde og er fra forskellige sektorer, påpeger Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Analyse: Får en "dumsmart bemærkning" vægtskålen til at tippe?

Pernille Lange Dickows kandidatur kommer blot to en halv uge inden, at de delegerede til kongressen skal pege på, hvem der skal stå i spidsen for HK. Men det er set før, at der kommer kandidater til så sent i forløbet, forklarer Gitte Redder og understreger, at det kun er en fordel, når flere kæmper om posterne.

- Det styrker demokratiet, at der er flere, der stiller op. Det viser også, at det er et levende forbund, når kandidatfeltet bliver bredere, siger hun.