Faglig kommentator: Sygeplejersker vil spørge sig selv, om de hører hjemme i FH

Sygeplejersker_Aalborg_strejke_demo_Arkivfoto_Henning_Bagger_Ritzau_Scanpix
Sygeplejersker på gaden i Aalborg sommeren 2021. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vil Grete Christensen og hendes sygeplejersker være i FH efter at have fået det, som de oplever som en kold spand vand i hovedet af Lizette Risgaard? Det ligner en vinter med en pukkel af overarbejde for sygeplejerskernes formand.

EN AKUT CORONA-VINTERPAKKE i milliardstørrelse er på vej ud i det trængte danske sundhedsvæsen. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) lovet de pressede sygeplejersker.

Dermed skaber regeringen på den korte bane ro og håber at afværge yderligere personaleflugt, så hospitalerne ikke kollapser hen over vinteren. Ligesom regeringen køber sig tid til at finde mere varige og holdbare løsninger.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation og ikke mindst i Dansk Sygeplejeråd (DSR) har udsigten til en vinterpakke derimod ikke fået julefreden til at sænke sig. Tværtimod har vinterpakken udløst noget nær en vinterkrig mellem Grete Christensen og Lizette Risgaard. Men FH-formanden har vurderet, at den krig var lettere at kæmpe end den tredje verdenskrig, der ville bryde ud i FH, hvis kun sygeplejerskerne fik en økonomisk gevinst.

LÆS OGSÅ: Lizette Risgaards indgriben skaber fred i FH, men puster til ilden blandt sygeplejersker

Så det var med bred opbakning fra de øvrige fagforbund i FH, da Lizette Risgaard tidligere på ugen meldte ud, at et lønløft alene til sygeplejerskerne ville være "fuldstændigt vanvid".

I Jyllands-Posten kaldte FH-formanden det ”enormt kortsigtet og populistisk”, hvis man kun tilgodeså én faggruppe med ekstra penge. Dernæst advarede Lizette Risgaard om, at et økonomisk skulderklap alene til sygeplejerskerne risikerer at skabe en voldsom splittelse blandt lønmodtagerne. På linje med FOA-formand Mona Striib og flere andre faglige ledere ønskede hun også penge til overarbejdstillæg til portører, social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer og andre faggrupper.

I realiteten har Lizette Risgaard ikke andre muligheder end at insistere på, at en ekstraordinær corona-vinterpakke skal komme alle faggrupper i sundhedsvæsenet til gavn

Gitte Redder

Grete Christensen blev selvsagt overrasket over de klare og umisforståelige vendinger fra sin formand. Og det gjorde en stor del af Dansk Sygeplejeråds bagland ditto. Tillidsrepræsentant på Rigshospitalet Louise Mønster fór til computeren og skrev et harmdirrende debatindlæg til A4, hvor hun spørger, hvorfor FH ikke vil kæmpe for sygeplejerskerne? Og på Twitter noterede en vred sygeplejerske, at ”Nu falder I os igen i ryggen – ked af, jeg stemte os ind i FH!”.

I REALITETEN HAR LIZETTE RISGAARD ikke andre muligheder end at insistere på, at en ekstraordinær corona-vinterpakke skal komme alle faggrupper i sundhedsvæsenet til gavn. Og at akutpakken ikke må påvirke den særlige reguleringsordning, så andre faggrupper i den offentlige sektor kommer til at betale regningen. Dermed værner hun om den danske arbejdsmarkedsmodel.

Forestil jer et ramaskrig, der ville lyde fra pædagoger, sosu-hjælpere, fængselsbetjente, lægesekretærer, kost- og ernæringsassistenter og andre faggrupper i den offentlige sektor, hvis Lizette Risgaard havde nikket til en økonomisk gevinst til sygeplejerskerne, men ikke til dem?

Sygeplejerskerne har ytret ønske om et lønhop på 5.000 kroner om måneden. Hvis Lizette Risgaard bifaldt det, ville det udløse totalt kaos, fagkrig og begyndelsen til enden på overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Grete Christensen overrasket over Lizette Risgaards kontante udmelding

Men hvor Lizette Risgaard i første omgang har forhindret en sprængfarlig situation i FH, har hun også fået sig en ny udfordring: Hvad gør hun for at holde på Dansk Sygeplejeråd i FH? I forvejen var sygeplejerskerne nogle af de mest skeptiske, da de to hovedorganisationer LO og FTF skulle fusionere. Nogle sygeplejersker frygtede, at de ville blive klemt af private fagforbund som 3F og Dansk Metal.

På en ekstraordinær kongres i DSR i marts 2018 stemte 96 delegerede ja til fusionen, men et stort mindretal på 37 stemte nej og ni stemte blankt.

Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og Jordemoderforeningen, som DSR traditionelt har haft et tæt fagligt fællesskab med, er ikke med i FH, og der er ingen tvivl om, at Lizette Risgaards kontante melding vil få flere sygeplejersker til at spørge sig selv, om de vitterligt hører hjemme i FH. Lizette Risgaard vil meget, meget nødigt undvære DSR i FH og vil gøre alt for at holde på dem, men alternativet – nemlig den totale sprængning – havde været langt værre.

I DANSK SYGEPLEJERÅD kan Grete Christensen lige nu lune sig over, at aktivisten Luca Pristeds opfordring til kollektive opsigelser blev en fuser. De sygeplejersker, der sammen med Luca Pristed valgte at opsige deres job, kan tælles på et par hænder. Luca Pristed blev heller ikke valgt til nogen tillidsposter i Dansk Sygeplejeråd, og dermed har Grete Christensen fået lidt tiltrængt ro på bagsmækken, i hvert fald på den front.

LÆS OGSÅ: Optræk til fagkrig mellem sygeplejersker og andre offentligt ansatte skaber dyb bekymring i FH

Til gengæld får hun travlt med at forhandle en corona-vinterpakke, som hendes frustrerede medlemmer kan blive tilfredse med, og hun får travlt med at klinke skårene til Lizette Risgaard, Mona Striib og andre faglige ledere, og ikke mindst at tage debatten i sin egen organisation om, hvilken hovedorganisation DSR hører til i.

Endelig får Grete Christensen også travlt med møder i Lønstrukturkomiteen, der senest om et år skal præsentere sine analyser. Og det er de analyser, som sygeplejerskerne og andre offentligt ansatte sætter deres lid til én gang for alle skal give dem et lønløft og dermed afmontere rekrutteringsproblemer i den offentlige sektor.

Det ligner en vinter med en pukkel af overarbejde for Grete Christensen.

GDPR