Faglig kommentator: Tre akutte sager på den nye 3F-formands skrivebord

20220408-122608-L-1600x1066we
Henning Overgaard blev valgt som formand på den ekstraordinære kongres 8. april. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Henning Overgaard har indtaget hjørnekontoret på Kampmannsgade. A4's faglige kommentator Gitte Redder udpeger tre sager, som den nye 3F-formand bør kaste sig over med det samme.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Med tordnende bifald blev Henning Overgaard kronet som 3F's nye forbundsformand på den ekstraordinære kongres 8. april. 

Overgaard havde fortalt til Fagbladet 3F, at hans første gerning efter kongressen ville være at drikke en kold bajer. Det blev i stedet en god flaske rom med familien, skrev han efterfølgende på Facebook. 

LÆS OGSÅ: Kronet på ekstraordinær kongres: Henning Overgaard er 3F's nye formand

Men nu er Henning Overgaard trukket i arbejdstøjet - og med god grund, for der er flere presserende sager på 3F-formandens skrivebord, lyder det fra A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Hun gennemgår i nyeste afsnit af A4-podcasten Fagbevægelsen Uden Filter, hvad Henning Overgaard bør kaste sig over som det første, efter han har indtaget hjørnekontoret i forbundshusets femte sal. 

Skandaleforsider skader 3F's arbejde

Den seneste tid har flere møgsager om elendigt arbejdsmiljø i 3F's forbundshus på Kampmannsgade præget spalterne i aviserne. 

Mobning, stress-sygemeldinger og en krænkelsessag. Det har kostet højtplacerede folk deres stilling og 3F har måttet ansætte en arbejdsmiljøkonsulent.

LÆS OGSÅ: Henning Overgaard til kamp for eget arbejdsmiljø: Det forpligter at stå på 10.000 tillidsvalgtes skuldre

- Noget handler om, at forgængeren Per Christensen angiveligt have en meget barsk ledelsesstil, men der har også være problemer med selve organisationskulturen. Det skal der rettes op på øjeblikkeligt, siger Gitte Redder og fortsætter:

- Henning Overgaard kan ikke tåle flere forsider om dårligt arbejdsmiljø i 3F, for denne gang vil sorteper havne hos ham, og det skader forbundets arbejde for at sikre et godt arbejdsmiljø for medlemmerne.

Ukrainere må ikke gå til skyggearbejdsmarked

Myndighederne skønnede i starten af april, at omkring 30.000 ukrainere nu er flygtet til Danmark. Og de fordrevne ukrainere får mulighed for at gå direkte ind på arbejdsmarkedet i det øjeblik, de har søgt om opholdstilladelse efter særloven.

Mange af ukrainerne kommer til at arbejde i 3F-brancher som landbruget, service- og restaurationsbranchen og gartnerier, påpeger den faglige kommentator:

- Der er stor risiko for, at ukrainerne bliver en del af det skyggearbejdsmarked, som blandt andet Fagbladet 3F har beskrevet i deres Cavling-nominerede dækning. 3F skal sikre, at ukrainerne ansættes på danske vilkår og ikke bliver underbetalt og på usle vilkår, som vi har set tidligere med ukrainske landbrugsansatte.

LÆS OGSÅ: Ukrainere får adgang til arbejde inden de har opholdstilladelse

3F er det forbund i Danmark, der råber højest om social dumping. Det forpligter, selvom det er en hamrende svær opgave, mener Gitte Redder. 

- Til gengæld er der også potentiale for, at 3F kan styrke organiseringen ved at få tusindvis af nye, ukrainske medlemmer, siger hun. 

Vanskelig navigation i EU-drama

Da Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i marts erklærede deres fuldtonede opbakning til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, udløste det en bølge af utilfredshed rettet mod FH-formand Lizette Risgaard. 

Det er især i 3F-baglandet, at den voksende EU-modstand tager sit udspring, og Henning Overgaard overtager et forbund, der er erklæret neutralt i afstemningen.

LÆS OGSÅ: 134 tillidsvalgte og fagligt aktive til Lizette Risgaard: Fagbevægelsen skal ikke kæmpe for flere penge til krudt og kugler

Det bliver dog en vanskelig navigation for den nye forbundsformand, hvis han vil nå over på den anden side af afstemningen uden skrammer, fortæller Gitte Redder:

- På Henning Overgaards første forretningsudvalgsmøde i FH, bakkede han op om den hidtidige linje: 3F forholder sig neutralt, men giver samtykke til, at FH anbefaler et ja. Men det bliver svært for Overgaard at sige ingenting, når han til hver eneste forsamling og arrangement i nærmeste stykke tid vil blive spurgt ind til det.

3F-formandens udfordring er, at selv erklæringer om, at han ikke har en holdning, af nej-siden vil blive brugt som ammunition til angreb på Lizette Risgaard.

Det kan belaste forholdet til FH-toppen, den EU-begejstrede Metal-formand Claus Jensen og arbejdsgiverorganisationerne, som Henning Overgaard ellers skal ud og knytte stærke bånd til nu.

LÆS OGSÅ: Fagforbund holder sig ude af afstemning: Nu bliver Lizette Risgaard skydeskive i EU-opgør

- Hvis han ikke håndterer EU-spørgsmålet på den rigtige måde, kan han miste rigtig meget. Og jeg kan love dig for, at Mette Frederiksen, Peter Hummelgaard og resten af den socialdemokratiske regering også holder nøje med, hvad Henning Overgaard siger. Hvert eneste af hans ord om EU vil blive vejet på en guldvægt, siger Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR