Faglig kommentator inden HK-gyservalg: Alt kan ske, men dette resultat tror jeg IKKE på

012341__8___1_
Faglig kommentator Gitte Redder (tv.) og journalist Kristoffer Nordskov (th.) analyserer hver uge arbejdsmarkedets sværdslag og håndslag i podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter.'
Det er så tæt, at få stemmer kan afgøre formandsvalget. Sådan lyder meldingen i begge lejre, fortæller A4's faglige kommentator Gitte Redder. Der er dog ét valgresultat, hun helt udelukker.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Når 366 delegerede lørdag sætter sig i Falconersalen på Frederiksberg - muligvis med tømmermænd efter fredagens kongresfest - vil HK være få timer fra kulminationen på lang valgkamp mellem de to formandskandidater.

- Det, som Martin Rasmussen og Anja C. Jensen får dagene til at gå med, er at ringe rundt og tælle stemmer til hvert deres store excel-ark. De har en klar fornemmelse af, hvem, der er sikre stemmer, og hvem, der stadig kan vindes - eller tabes, lyder det fra A4's faglige kommentator Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Nu starter HK's kongres: Tre emner kan blive kontroversielle

Men torsdag, på kongressens åbningsdag, er det stadig uforudsigeligt, hvem af de to, der bliver HK's næste formand, og hvem af de tre næstformandskandidater, der i givet fald vil blive nummer to i landets næststørste forbund, konkluderer Gitte Redder i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter':

- Jeg tør ikke gætte. Her er jeg en kylling, for jeg har talt med mange kilder i HK, og det ser helt uforudsigeligt ud. Jeg hører fra begge lejre, at det er nervepirrende tæt, og få stemmer kan være afgørende.

Der er dog ét resultat af valget, den faglige kommentator ikke tror på. 

Rasmussen-fløjen har nærlæst indlæg

Det tætte løb betyder, at der bliver ført valgkamp indtil det sidste. Også på selve kongressen vil der være diskrete møder mellem det kludetæppe af afdelinger, sektorbestyrelser og klubber, der udgør HK.

Gitte Redder nævner et debatindlæg fra Simon Tøgern, hvor han fuldtonet støtter Anja C. Jensen. At HK Privats formand støtter HK Privats næstformand i valget er ingen overraskelse, men derfor har Martin Rasmussen-fløjen alligevel læst meget nøje med:

- Det interessante ved indlægget er formuleringen om, at flertallet af HK Privats hovedbestyrelse bakker op. Tilsyneladende er det ikke hele HK Privat, der vil stemme på Anja C. Jensen. Det tror jeg handler om geografi. Sådan tælles der på kryds og tværs af sektorer og afdelinger, siger Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Kandidater i duel: Skal HK reddes fra den brændende platform eller sejles ad den sikre kurs?

Valget til næstformand står mellem Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Stat Sjælland (der stiller op som en 'samlet pakke' med Martin Rasmussen), afdelingsformand i HK Østjylland, Jesper Thorup (der støtter Anja C. Jensen), og så den nytilkomne Pernille Lange, næstformand for HK Stat Hovedstaden, der kalder sig for midterkandidat.

Også næstformandsvalget, der afholdes efter formandsvalget, har høj gyserfaktor.

"Det tror jeg simpelthen ikke på"

Heidi Juhl Pedersen har erklæret, at hun vil trække sit kandidatur, hvis ikke formanden hedder Martin Rasmussen.

- Hvis Anja C. Jensen vinder, vil vi se et dramatisk valg mellem den erfarne afdelingsformand Jesper Thorup, der har en verbal krænkelsessag i bagagen, og en spritny og relativt ubeskrevet Pernille Lange fra HK Stat. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Får en "dumsmart bemærkning" vægtskålen til at tippe?

- Hvis Martin Rasmussen vinder, har vi tre næstformandskandidater. Man skal have 50 procent af stemmerne i første omgang for at vinde. Ellers går man videre til en ny runde mellem de to, der fik flest - og så bliver det afgørende, hvordan den tabende kandidats stemmer fordeler sig. Det kan blive en lang lørdag eftermiddag, konstaterer Gitte Redder i 'Fagbevægelsen uden Filter'. 

Lørdag eftermiddag er derfor tidspunktet, man skal tænde for livestreamen på HK's hjemmeside, hvis man er interesseret i fagpolitik og vil have smæk for skillingen i et gyservalg, hvor alt kan ske, og en enkelt tale kan ændre udfaldet. 

Som om det ikke var forudsigeligt nok i forvejen, kan der komme flere overraskelser undervejs.

Heidi Juhl Pedersen kan beslutte sig for at fastholde sit næstformandskandidatur. Martin Rasmussen kan bryde sit valgløfte og alligevel genopstille som næstformand. Og en helt ny kandidat kan melde sig på banen i sidste øjeblik. 

LÆS OGSÅ: Mr. HK har vundet mange sejre - men den største udfordring løste han aldrig

Derfor er alle konstellationer i princippet mulige, vurderer den faglige kommentator. Bortset fra én:

- HK er over 100 år gammelt, men selvom 75 pct. af medlemmerne er kvinder, har HK aldrig haft en kvindelig formand. Det eneste, jeg godt tør lægge hovedet på blokken om, er, at jeg ikke kan forestille mig et HK med både en mandlig formand og næstformand. Det tror jeg simpelthen ikke på, siger Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.