Advarer mod "løftebrud": Mette F. skal indføre tidlig pension hurtigt

20190611-105803-L-1920x1277we
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kan få svært ved at komme igennem med partiets ønske om tidligere pension. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
TEMA: Ny regering
Socialdemokratiets løfte om tidligere pension kan ikke vente til efter et nyt valg, mener en række fagforbund. Partiet vil blive ramt af løftebruds-debat, hvis der ikke leveres, siger forbundsformand.

Hvis ikke Socialdemokratiets forslag om tidligere folkepension gennemføres hurtigt, kan partiet se frem til beskyldninger om vælgerbedrag. Sådan lyder advarslen fra formanden for Malerforbundet, Martin B. Hansen:

- Det vil blive opfattet som et løftebrud. De færreste vil gå ned i detaljerne om, hvorfor det så ikke kunne gennemføres nu. Holdningen er mere sort-hvid derude. "Mette Frederiksen har lovet det, men nu bliver det ikke til noget", vil folk sige.

LÆS OGSÅ: Tidligere pensionsalder: Dansk Folkeparti klar til forhandling

Og Malerforbundet står ikke alene med en klar forventning om, at en eventuel kommende socialdemokratisk regering leverer på pensionsløftet i denne valgperiode, selv om hverken Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre umiddelbart bakker op.

Det viser en rundringning, A4 Nu har foretaget til en række forbundsformænd.

I Dansk Jernbaneforbund siger formand Henrik Horup, at han vil betragte det som et nederlag for Mette Frederiksen, hvis der ikke falder en pensionsaftale på plads.

- Hun har været meget skråsikker på, at det her skal løses, siger Henrik Horup.

Han forudser, at S-formanden kan havne i en løftebrudsdiskussion, hvis det ikke lykkedes at sikre et flertal for en aftale om tidligere pension til nedslidte. 

- Absolut. Det er efterhånden det, man måler politikere på. Men jeg tror ikke, at hun har lukket debatten endnu, siger Henrik Horup og henviser til, at det fortsat er uafklaret, hvilke grupper der i givet fald skal omfattes af en ret til tidligere pension. 

Fagforbundet 3Fs formand, Per Christensen, appellerer til at få en pensionsaftale i hus: 

- Jeg er overbevist om, at en eventuel ny S-regering vil levere på pensionsløftet, men min bekymring kan være andre partiers ultimative krav. De må forstå, at virkeligheden er, at vi har et stort problem med mennesker, der bliver slidt op efter mange år på arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Det vil blive opfattet som et løftebrud. De færreste vil gå ned i detaljerne om, hvorfor det så ikke kunne gennemføres nu. Holdningen er mere sort-hvid derude.
Martin B. Hansen, formand for Malerforbundet

Hos Blik- og Rørarbejderforbundet regner formanden Henrik W. Petersen med, at det socialdemokratiske løfte indfries hurtigt:

- Mette Frederiksen har klart sagt - blandt andet i en podcast hos os - at hun har lagt hovedet på blokken, og at det er en bunden opgave. Vi har en forventning om, at det bliver til noget, og at det bliver en rettighedsbaseret model efter antal år på arbejdsmarkedet, sådan som Socialdemokratiet selv har lagt op til.

Mette Frederiksens kattepine

Før valget fremlagde Socialdemokratiet et udspil om en ny ret til tidligere folkepension for nedslidte og folk med mange år på arbejdsmarkedet. Populært sagt: Ham der begyndte på byggepladsen som 16-årig lærling skal have mulighed for at trække sig tidligere tilbage end ham med den lange videregående uddannelse.

Efter valget ser den politiske situation vanskelig ud for Mette Frederiksen, da både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en aftale med den tidligere regering om en ny seniorpension. En aftale, der fastslår, at det er "et grundlæggende princip i det danske pensionssystem, at alle i samme årgang har samme efterløns- og folkepensionsalder."

Socialdemokratiet kan ikke skaffe et flertal uden opbakning fra enten Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre.

Malerforbundets formand, Martin B. Hansen, har det, som han selv kalder "et godt råd" til de socialdemokratiske forhandlere:

- De skal slås for det her til sidste blodsdråbe. Det ligger Malerforbundets medlemmer på sinde som noget af det absolut vigtigste. Mange har jo fysisk arbejde, fra de er 16-18 år, og det virker fuldstændig uoverskueligt at skulle arbejde, til man er oppe i 70'erne, siger han.

Vi taler jo om mennesker, som står i en meget alvorlig situation, så det vil være yderst kritisabelt, hvis det ikke bliver gennemført.
Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Samme opfattelse har formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen:

- Jeg har hørt mange læger sige, at bare fordi vi lever længere, kan vi ikke nødvendigvis arbejde længere. Det bekymrer mange, at pensionsalderen bare stiger, fordi vi ikke har arbejdsevnen til det.

"Nu er det Arnes tur"

Under valgkampen førte Socialdemokratiet en stor kampagne under overskriften "Nu er det Arnes tur", hvor bryggeriarbejderen Arne blev stillet tidligere pension i udsigt:

- Nu er det ikke bare Arnes tur, det er også elektrikernes tur, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Også han er bekymret for, hvordan det vil opleves ude på arbejdspladserne, hvis Socialdemokratiets planer løber ud i sandet:

- Det vil skabe frustration. Det er en vanskelig politisk situation, men det bør være en del af regeringens arbejde at få lavet en fornuftig løsning. Socialdemokratiet har talt forventningerne op, og det vil være en skuffelse, hvis man ikke kommer igennem med noget, lyder det fra Dansk El-Forbunds formand.

Nu er det ikke bare Arnes tur, det er også elektrikernes tur.
Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund.

Dansk Folkeparti har åbnet op for at forhandle om en differentieret pensionsalder, men siger det tidligst kan føres ud i livet efter et nyt valg af hensyn til den normale forligsskik på Christiansborg.

Blik- og Rørarbejderforbundets formand, Henrik W. Petersen, har forståelse for, at opgaven bliver svær for Mette Frederiksen, fordi det ikke er så ligetil at få øje på de berømte 90 mandater i denne omgang:

- Jeg ved ikke, om man kan kalde det løftebrud, men hun har sagt, at det er en bunden opgave, så skuffelsen vil blive meget stor blandt vælgerne. Vi taler jo om mennesker, som står i en meget alvorlig situation, så det vil være yderst kritisabelt, hvis det ikke bliver gennemført.

Holdbar løsning

Ole Wehlst, formand for Fødevareforbundet NNF, der blandt andet har medlemmer på landets slagterier, vil blive ked af det, hvis den tidligere pension ikke bliver til virkelighed i denne valgperiode:

- Ja, det vil jeg. Vi har en berettiget forventning om, at det her bliver til virkelighed. Og det forstår jeg også på Socialdemokratiet, at det gør, lød det fra NNF-formanden fredag.

Mona Striib, formand for de offentligt ansatte i FOA, havde helst set, at politikerne droppede velfærdsforliget og begyndte på en frisk. Velfærdsforliget er den aftale, der betyder, at pensionsalderen vil stige i takt med levealderen og på sigt give danskerne Europas højeste pensionsalder.

- Men når det ikke er på bordet, har jeg en forventning om, at partierne på tværs lytter til befolkningen, og i denne valgperiode sammen med arbejdsmarkedets parter får fundet en holdbar løsning, siger Mona Striib.

GDPR