Danmarkshistoriens største byggeri mangler lærlinge

20210115-184758-L-1920x1280we__1_
Sund og Bælt sat gang i en særlig hvervekampagne med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen for at lokke flere lærlinge til Lolland. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der kommer frem mod 2029 til at mangle et sted mellem 1.200 og 1.300 lærlinge til byggeriet af Femern-forbindelsen, hvis virksomhederne skal leve op til lærlingeklausulerne.

Der er langt fra unge nok lokalt på Lolland, hvis virksomhederne, der bygger Femern-forbindelsen, skal leve op til de krav om antallet af lærlinge, som politikerne i Folketinget har formuleret.

Virksomhederne kommer frem mod 2029 til at mangle et sted mellem 1.200 og 1.300 unge til byggeriet af den 18 km lange tunnel mellem Danmark og Tyskland for at leve op til lærlingeklausulerne, skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Unge talenter skal vække folkeskoleelevers interesse for erhvervsuddannelser

- Vi er underlagt nogle ønsker fra vores ejer om social ansvarlighed på byggeriet, som vi bakker fuldt op om. Men vi er ramt både af noget geografi, som betyder, at vi skal bruge flere unge, end der er lokalt, og af en tendens i samfundet til, at alle unge i dag tror, at de skal i gymnasiet, siger adm. direktør i Sund og Bælt, der er bygherre på projektet, Mikkel Hemmingsen, til Finans.

Derfor har Sund og Bælt sat gang i en særlig hvervekampagne med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen. Samtidig skal en særlig by med gode indkvarteringsforhold, forplejning og fitnesscenter lokke de unge til.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man ikke overrasket over den store mangel på lærlinge på Femern-byggeriet. Det er noget, som virksomheder over hele landet kæmper med, siger uddannelses- og integrationschef i DA Jannik Bay til Finans. Han mener derfor, at politikerne skal tænke sig godt om, før de formulerer lærlingeklausuler til offentligt byggeri.

I 3F siger forbundssekretær Søren Heisel til Finans, at der trods alt stadig er godt 21.000 unge, som aktivt søger en praktikplads. Og selvom mange af dem lige nu er i gang med et undervisningsforløb på deres erhvervsskole, er 4.468 unge i skolepraktik, fordi de mangler en læreplads.