Fagbevægelsen med ny 2030-plan: Boligejere og topskatteydere skal betale

20200910-182936-L-1920x1280we
- Oven på alt det, vi har været igennem i det seneste års tid, er der grund til at lægge lidt mere langsigtede planer for, hvor vi vil hen, siger FH-formand Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
1. jul. 2021 07.53
Boligejere og danskere med høj løn må til lommerne, hvis det står til fagbevægelsen, der med en ny 2030-plan vil skaffe flere penge til blandt andet højere dagpenge.

Velfærd, grøn omstilling, højere dagpenge og investeringer i at få flere mennesker i beskæftigelse.

Det er, hvad Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sigter mod at få med en ny 2030-plan. Regningen skal betales af boligejere med store lån og danskere med høje lønninger, lyder forslaget fra FH i dagens udgave af Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Stor evaluering af dagpengereform: Dyr og kaotisk

- Oven på alt det, vi har været igennem i det seneste års tid, er der grund til at lægge lidt mere langsigtede planer for, hvor vi vil hen. Regeringen taler også om at se frem mod 2030 nu, og vi ønsker at investere i ordentlig velfærd, økonomisk tryghed for lønmodtagerne og i at få flere ud på arbejdsmarkedet, men med gulerødder frem for de seneste mange års pisk, siger FH-formand Lizette Risgaard til avisen.

Konkret vil FH have rentefradraget beskåret ved renteudgifter over 100.000 kr. for et par, mens den årlige regulering af topskattegrænsen fremover ikke skal stige i takt med lønningerne, men kun i takt med priserne. På den måde vil 39.000 flere danskere skulle betale topskat, viser beregningerne fra FH. Alt i alt vil det sikre et råderum på 60,5 milliarder kroner frem mod 2030.

Fagbevægelsen vil samtidig droppe det hidtidige mål om strukturel balance på de offentlige finanser i 2025, men Lizette Risgaard understreger, at den nye plan ikke ændrer på, at underskuddet i 2030 højst må udgøre 0,5 pct. af BNP.

Finansminister Nicolai Wammen (S) ønsker ikke at kommentere fagbevægelsens plan over for Jyllands-Posten. Over for avisen kvitterer finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) for planen. Han afviser dog at skære i rentefradraget, ligesom han holder fast i 2025-målsætningen.