FH betragter sagen om Lizette Risgaard som lukket efter længe ventet advokatundersøgelse

20230803-200406-L-1920x1280we
I FH's advokatundersøgelse vurderes det, at 25 beretninger om, at Lizette Risgaard har udvist grænseoverskridende adfærd, er sande. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
FH's ledelse frikender sig selv efter at have modtaget og behandlet advokatundersøgelse om tidligere formand Lizette Risgaards adfærd på et maratonmøde torsdag.

Lizette Risgaard har beviseligt udvist upassende adfærd, og i flere tilfælde har der været tale om uønsket seksuel berøring. Og både den administrerende og den politiske ledelse har handlet på de sager, de har haft kendskab til.

Sådan lyder konklusionen i den længe ventede advokatundersøgelse foretaget af advokatfirmaet Kromann Reumert, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) selv har bestilt, og som blev behandlet af ledelsen i FH på et maratonmøde torsdag.

"Vi har handlet på den viden, vi har haft, og det kendskab til de konkrete episoder, vi har haft," konkluderede fungerende FH-formand Morten Skov Christiansen på et pressemøde torsdag aften, hvor han fremlagde undersøgelsen sammen med formand for whistleblower-udvalget i FH's forretningsudvalg Elisa Rimpler.

Og dermed betragter FH også hele sagen for lukket både politisk og juridisk, sagde Morten Skov Christiansen til A4 Medier til pressemødet. 

I de dele af advokatundersøgelsen, som pressen har fået fremlagt, er FH–ledelsens håndtering af sagerne imidlertid formuleret mindre skarpt. Her skriver Kromann Reumert, at man "ikke kan lægge til grund", at FH–ledelsen kendte til de fleste af sagerne. 

Rapport: En sag er blevet formelt håndteret 

Advokatfirmaet har ifølge FH's videreformidling af undersøgelsen - som FH ikke vil fremlægge i sin helhed af hensyn til de implicerede - set på i alt 25 episoder. I fem af sagerne er det ifølge advokaternes vurdering bevist, at der er forekommet fysiske berøringer. Og i tre tilfælde vurderes det, at berøringerne var uønskede, og grundet det intime sted må anses for at være en berøring med seksuelle undertoner.

Det er blot en af de fem sager, hvor det ifølge advokaterne er faktuelt bevist, at Lizette Risgaard har berørt klagerne fysisk, og som formelt er blevet håndteret af FH's ledelse.

"Kromann Reumerts vurdering af, at alene en enkelt sag har været underkastet formel håndtering, indebærer også, at Kromann Reumert ikke kan lægge til grund, at FH's ledelse eller politisk valgte har været bekendt med hverken de øvrige fire faktuelt dokumenterede sager, eller i øvrigt at FH's ledelse eller politisk valgte skulle have modtaget underretning om andre konkret påståede sager," lyder ordlyden i FH's resume af advokatundersøgelsen.

På pressemødet blev Morten Skov Christiansen spurgt til, hvad der skal ske med direktør i FH Michael Jacobsen, der har været hjemsendt, mens undersøgelsen har været under udarbejdelse.

Den fungerende FH-formand ville dog ikke kommentere personaleforhold, lød svaret. Morten Skov Christiansen oplyste imidlertid, at det er ham, der beslutter, hvad der skal ske med den suspenderede direktør.

FH: Risgaards adfærd er i strid med kodeks

I ingen af de 25 sager listet i undersøgelsen har der ifølge advokaterne været tale om brud på lovgivningen, lyder en anden af konklusionerne. Forklaringen er blandt andet, at der ikke har været tale om et direkte ansættelsesforhold mellem Lizette Risgaard og de personer, der blev krænket. 

Lizette Risgaard har udvist upassende adfærd og uønskede berøringer, fremhæver FH. 

I FH har man både politiske og moralske overvejelser i forbindelse med undersøgelsen fra advokatfirmaet, lød det videre på pressemødet. 

Selvom der ikke er tale om en overtrædelse af arbejdsmiljøloven og samtidig ikke er et direkte ansættelsesforhold mellem Lizette Risgaard og mændene, er sagerne i klar strid med FH’s kodeks, fastslog Elisa Rimpler. 

Risgaard: Jeg har ikke oplevet situationen sådan

I et opslag på Facebook har Lizette Risgaard reageret på advokatundersøgelsen.

"Jeg har ikke oplevet situationerne sådan, og jeg har aldrig haft til hensigt at krænke nogen," skriver hun.

Hun kritiserer samtidig forløbet.

"Det er vigtigt, at bruge de ordninger, som er etableret. Det er den eneste måde, vi kan opretholde det fagbevægelsen står på – nemlig at vi sætter retssikkerheden højst og hører alle parter i en sag," skriver hun og tilføjer:

"Derfor gør det ondt, at mit formandskab er ophørt før, at sagen var ordentlig undersøgt, at den retssikkerhed som medlemmer skal have ikke blev givet til mig."

Sagen om Lizette Risgaard

- I foråret bragte Berlingske og Ekstrabladet en række artikler, hvor flere mænd og en kvinde fortalte om deres oplevelser med grænseoverskridende adfærd fra den tidligere FH-formand Lizette Risgaard

- 30. april træder Lizette Risgaard af fra posten som formand for FH, efter en række fagforbund har trukket deres støtte til hende og og opfordret hende til at trække sig. 

- FH har hyret advokatfirmaet Kromann Reumert til at foretage en ekstern undersøgelse af Lizette Risgaards adfærd og FH’s håndtering af sagerne. Konklusionerne præsenteres torsdag den 3. august